Sinterklaas niet welkom op NAVO-vergadering
Verslag, Politiek, NAVO -

Sinterklaas niet welkom op NAVO-vergadering

Op 7 december om 13 uur stapte Sinterklaas samen met een 15-tal helpers naar het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Daar zitten op dit moment de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-lidstaten samen. Sinterklaas had een duidelijke boodschap: "Het is tijd om de alliantie op te doeken." De veiligheidsdiensten versperden Sinterklaas echter de weg. De politie greep in, maar niemand werd gearresteerd.

donderdag 8 december 2011 12:12
Spread the love

“De NAVO creëert meer problemen dan ze oplost. Kernwapens in Europa, tien jaar uitzichtloze oorlog in Afghanistan, een duur en nutteloos rakettenschild, … Zo’n club rijke landen die kernwapens heeft en overal ter wereld gewapenderhand ingrijpt, is een gevaar voor de wereldvrede,” meent de Sint.

De veiligheidsdiensten waren echter onverbiddelijk: Sinterklaas is niet welkom op de NAVO. Het hoofd van de veiligheidsdiensten beloofde wel dat hij de boodschap aan de verzamelde ministers zou overmaken.

Sinterklaas geeft niet op

Met zijn ludieke actie nodigt de Sint ons immers uit om zélf geweldloze humanitaire interventies op te zetten tegen de NAVO, en dit op 11 plaatsen in België die iets met NAVO-oorlogen te maken hebben: van het militaire NAVO-hoofdkwartier, over de luchtmachtbases in Kleine Brogel en Florennes, tot de NAVO-communicatie-infrastructuur in Glons.

Vredesactie ontwikkelde een handboek, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je zo’n geweldloze interventie organiseert. “Als de wereldvrede op het spel staat, is geweldloos interveniëren noodzakelijk,” vindt Sinterklaas.

Op 20 en 21 mei komen op een grote top in Chicago de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO samen. Ze moeten het daar onder andere eens worden over de NATO Defence and Deterrence Posture Review. De NAVO gaat op zoek naar de juiste mix van conventionele en nucleaire wapens en bekijkt waar die wapens ontplooid moeten worden. Over de Amerikaanse kernwapens in Europa is er geen eensgezindheid.

Voor onze eigen minister van Buitenlandse Zaken had de Sint dan ook een bijzondere boodschap: “Ik heb gehoord dat de NAVO discussieert over de kernwapens in Kleine Brogel. Welnu, minister, doe je werk: zeg tegen je NAVO-vrienden dat die kernwapens uit België weg moeten.”

Sinterklaas is met deze actie niet aan zijn proefstuk toe. In december 2009 werd de heilige man gearresteerd toen hij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel binnendrong om de kernwapens in de zak te steken.

Een filmpje en foto’s van het bezoek van de Sint aan de NAVO vandaag, en alles over de campagne ‘NATO Game Over’, vindt u via www.vredesactie.be.

take down
the paywall
steun ons nu!