Nieuws, Economie, Milieu, België, Kernenergie, Watmet - Eloi Glorieux, Sara Van Dyck

101.706 handtekeningen tegen kernenergie

Vandaag overhandigde de coalitie "Stop and Go" aan de formateur 100.000 handtekeningen voor een ambitieuze uitvoering van de wet op de kernuitstap. De succesvolle petitie illustreert dat de modale Belg genoeg heeft van de dure en onveilige energiebron.

vrijdag 21 oktober 2011 20:05
Spread the love

Als Di Rupo luistert naar de wil van de Belgen, dan sluit hij de oudste reactoren in 2015 zoals voorzien in de wet. En maakt hij werk van 100% hernieuwbare energie tegen 2050.

Na de kernramp van Fukushima begon Stop and Go, een initiatief van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, IEW en WWF, handtekeningen te verzamelen. “Recent opinieonderzoek van Ipsos toont het aan. Meer dan 60 % van de Belgen is tegen kernenergie en slechts een schamele 8% echt voor. Bij de inzameling van de handtekeningen merkten we dat ontzettend veel Belgen kernenergie liever kwijt dan rijk zijn. We zijn dan ook erg blij dat de petitie een succes was. Meer dan 100.000 mensen en 100 organisaties vragen de kerncentrales geleidelijk te sluiten, in te zetten op energiebesparing en werk te maken van de uitbouw van hernieuwbare energie”, vertelt Jan Vandermosten van WWF over de 100.000 handtekeningen.

Stefaan Claeys werkt al 18 jaar voor Bond Beter Leefmilieu en trok meermaals de straat op met petities: “Het valt me op dat oudere mensen vaak vlot hun handtekening tegen kernenergie willen plaatsen. Bij andere petities tekenen ze zelden. Ik vermoed ook dat de oudere generaties beseffen welke zware erfenis van gevaarlijk en lang stralend kernafval ze nalaten. Bij veel ondertekenaars merk ik dat ze na de ramp in Fukushima de kernenergiesector niet meer vertrouwen.”

Formatie

Nu de formateur de sociaaleconomische dossiers aansnijdt, ligt de wet op de kernuitstap zeker op tafel. Stop and Go benadrukt dat een gefaseerde sluiting van de kerncentrales ook economisch een verstandige keuze is.

We betalen al jaren veel te veel aan oude, onveilige en afgeschreven kerncentrales. Hoe langer de kerncentrales open blijven, hoe minder er nu in duurzame alternatieven geïnvesteerd wordt en hoe meer we later voor onze stroom zullen betalen. We vragen daarom niet alleen om onze afhankelijkheid van kernenergie af te bouwen, maar ook om de woekerwinsten op de kerncentrales af te romen. Tussen nu en 2025 gaat het om zeker nog 22 miljard onterechte winst. Dit geld moeten we investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing. Het heeft geen zin om krampachtig vast te houden aan kernenergie. Dat kernenergie een technologie uit het verleden is, blijkt ook uit de strategische keuzes van grote industriële spelers zoals Siemens, die beslissen om niet meer te investeren in deze onveilige energievorm.

Risico’s

Samen met de kerncentrales zouden er heel wat risico’s verdwijnen.
Doel is zowat de slechtste plaats ter wereld om een kerncentrale uit te baten. In een evacuatiezone met meer dan een miljoen inwoners en op een boogscheut van de tweede grootste chemische cluster ter wereld. Hier een ongeval, zou een ramp zijn. Met de sluiting verdwijnen geleidelijk de economische en gezondheidsrisico’s en verdwijnt ook de dreiging van een enorme factuur voor de belastingbetaler, als het mis loopt. Di Rupo kan een veiligere toekomst bouwen door een einde te maken aan het gebruik van de gevaarlijke technologie.

Sara Van Dyck, Bond Beter Leefmilieu
Eloi Glorieux, Greenpeace

take down
the paywall
steun ons nu!