Tentenkamp in Tel Aviv (Hovav)
Nieuws, Wereld -

Grootschalig sociaal protest in Israël

Onopgemerkt door de Vlaamse media zijn in Israël sedert enkele weken wijdverspreide sociale acties bezig.

zondag 31 juli 2011 12:18
Spread the love

Honderden tenten staan opgeslagen op de sjieke Rothschild Boulevard in Tel-Aviv, in het Levinsky park en in de Hatikvawijk; in Kiryat Shmona in het noorden tot Be’er Sheva in het zuiden.

In Acco is er een Joods-Palestijns tentenkamp. Op een spandoek is te lezen: “Zij zitten in (ivoren) torens, wij in tenten”. Betogers houden het verkeer tegen en kamperen voor de woning van de premier. Tussen de tenten wordt muziek gemaakt door meerdere groepen en wordt gediscussieerd. (Zie een video van 30.000 demonstranten: http://www.digitaljournal.com/article/309622 en  foto’s in Haaretz en Jeruzalem Post hieronder).

Er is sprake van stakingen van ziekenhuispersoneel, artsen die in hongerstaking zijn, boeren die met koeien de weg blokkeren. De tentenacties lijken gestart te zijn door de nationale studentenorganisatie. Maar nu heeft ook de grote nationale vakbond Histadrut een ultimatum gestuurd naar premier Netanyanhu. Deze heeft zijn reis naar Polen uitgesteld.

Sociale achteruitgang

De acties richten zich tegen de huizenprijzen, maar ook tegen de prijzen in de supermarkten die zowat verdubbeld zijn, zegt Ofer Eini, voorzitter van Histadrut. Dit treft de midden- en lagere inkomensklassen.

In de laatste vijf jaar is het gemiddeld inkomen in Israël gestegen met 17 procent, maar de voedselprijzen met 25 procent. Water kost 40 procent meer, benzine 55 procent, huren 27 procent.

Eén van de oorzaken van de stijgende huizen- en huurprijzen is de prijs van de grond die beheerd wordt door de Israël Land Administration.

In de voorbije 10 jaar is van de woningbouw gefinancierd door de overheid 50 procent gelegen in de joodse kolonies in de Westbank, Palestijns gebied dus; slechts 3 procent in het centrum van Israël. In Haaretz vermeld men ook de privatisering van de huizenmarkt. Onvermeld zijn de torenhoge militaire uitgaven die de middelen van de overheid hebben aangetast, ondanks de miljarden steun van de VS.

Bibi ongerust

Als antwoord op de acties heeft Benjamin Netanyahu een plan gelanceerd voor meer goedkopere woningen voor oud-militairen, jonge gezinnen en studenten uit kinderrijke families. Maar dit wordt door de actievoerders verworpen als omkoperij.

Volgens een opiniepeiling door de krant Haaretz steunt 87 procent van het publiek de protesten. De opiniemakers in de media echter maken de actievoerders belachelijk. Een woordvoerder van de rechtse Likoed zei dat het voor een deel anarchisten zijn. “Ze komen van Ahad Ha’am Street, waar, zoals u weet, de communistische partij gevestigd is”. De vakbond van het lokale overheidspersoneel overweegt een algemene staking op 1 augustus.

Is het de Arabische lente?

Vergelijkingen met de opstanden in Noord-Afrika liggen misschien vlot in de mond. Maar er is alvast een duidelijk verschil: de Israëlische betogers roepen niet dat ze het regime willen afschaffen. Als joden beschikken ze ook over democratische rechten, al zijn die wellicht beperkter dan in West-Europa omdat Israël de facto onder militaire voogdij staat. Ook is er net een nieuwe wet gestemd die betogingen en acties tegen de joodse kolonisering van Palestijns gebied strafbaar maakt.

Veeleer doet de revolte in Israël denken aan Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn drastische “besparingen” ingevoerd tenkoste van de midden- en lagere inkomens. In het VK waren het ook de studenten die massaal op straat kwamen tegen de nieuwe torenhoge inschrijvingsgelden. De vergelijking roept ook een vraag op: hoelang gaan Israëlische politie en leger deze acties blijven gedogen? Er werden al aanhoudingen verricht.   

Toegevoegd op 31 juli: de Jeruzalem Post spreekt van 150.000 betogers. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231677                                                           Video van AlJazeera: http://www.youtube.com/watch?v=_7gWkaRGNA0&feature=youtu.be

Toegevoegd op 7 aug: fotoreeks in de NRC: http://www.nrc.nl/inbeeld/2011/08/07/meer-dan-een-kwart-miljoen-mensen-demonstreren-in-israel-tegen-de-hoge-woonlasten/#foto3%23foto3

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!