Tientallen holebirechtenactivisten gearresteerd tijdens Moskouse Pride
Verslag, Nieuws, Wereld, Holebi, Rusland, Moskou, Gay pride, Lgbt, LGBTQI, Holebirechten, Homofobie, EHRM, EVRM, Internationale dag tegen de homofobie, Gay Pride 2011, Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO), Daniel Choi, Louis-George Tin, Peter Tatchell -

Tientallen holebirechtenactivisten gearresteerd tijdens Moskouse Pride

MOSKOU – Zaterdag 28 mei trachtten activisten uit Rusland, Europa en de VS een Gay Pride te organiseren in de buurt van het Kremlin. Het kwam er tot schermutselingen met 'hatero's'. De politie trad hard op en arresteerde tientallen holebirechtenactivisten.

zondag 29 mei 2011 11:22
Spread the love

Sinds 2006 trachten activisten in Rusland jaarlijks een Gay Pride te organiseren. Bij hun pogingen krijgen zij steeds af te rekenen met pesterijen vanwege de overheid, arrestaties en gewelddadige confrontaties met politie en tegenstanders.

Onder andere Amnesty International had er bij de Russische overheid op aangedrongen om de manifestatie van 28 mei te laten doorgaan.

Rusland in 2010 nog veroordeeld door EHRM

Dit was echter een maat voor niets. Hoewel holebirechtenactivisten erop hadden gehoopt dat Moskou’s nieuwe burgemeester Sergei Sobyanin, in tegenstelling tot zijn homofobe voorganger Yury Luzhkov, de parade zou laten plaatsvinden, werd zij weer verboden.

De autoriteiten kondigden op 17 mei aan iedereen te zullen arresteren die op zou komen dagen.

In oktober 2010 werd Rusland nog veroordeeld en beboet door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het oordeelde dat de autoriteiten in Moskou het EVRM hadden geschonden door het verbieden van de Gay Pride-parades van 2006, 2007 en 2008.

Geweld tegen holebirechten

De holebirechtenactivisten werden opgewacht door extreemrechtse groepen en ultraorthodoxe religieuze fundamentalisten. Zodra ze hun regenboogvlaggen ontvouwden en borden bovenhaalden met daarop leuzen als “Rusland is niet Iran!” werden ze aangevallen. Sommige activisten scandeerden “glasnost” (nvdr, openheid).

De politie trad hard op en arresteerde ongeveer 40 personen. Voor de overgrote meerderheid holebirechtenactivisten. Slechts een zestal van de arrestanten waren neo-nazi’s die de parade trachtte te verstoren.

Onder de arrestanten bevonden zich de Fransman Louis-George Tin, initiatiefnemer van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, de bekende Amerikaanse ex-militair en holebirechtenactivist Daniel Choi en de Brit Peter Tatchell, pionier van de parades voor holebirechten.

Nochtans is homoseksualiteit geen misdaad

Homoseksualiteit werd in 1993 gedecriminaliseerd in Rusland. Hoewel het voor de wet geen strafbaar feit meer is, is de Moskouse holebiscene gedwongen om ondergronds te blijven gezien de diepgewortelde vooroordelen en haat.

Elke poging om een parade te organiseren, sinds de eerste maal in 2006, werd dan ook met succes verhinderd. Niet in het minst door politie en overheden die het nalaten deze kwetsbare minderheid te beschermen, ongeacht internationale verdragen.

(Bronnen: Reuters, AFP, Twitter)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!