TEVA is een belangrijke producent van generische geneesmiddelen (foto: TEVA)
Nieuws, Economie, België, EU, Israël, VS, Farmaceutische sector, Geneesmiddelen, TEVA, Apotheken, Generische producten, Israëlische bedrijven, Handelsakkoorden EU-Israël -

Israëlische big farma doet overname van 6,8 miljard dollar

TEVA doet opnieuw een overname. Na het Duitse Ratiopharm, koopt het nu het Amerikaanse Cephalon voor 6,8 miljard dollar. Dat melden diverse financiële berichten. Wat er niet bij staat, is dat TEVA een Israëlisch bedrijf is waarvan de geneesmiddelen in al onze apotheken liggen.

woensdag 4 mei 2011 12:10
Spread the love

TEVA maakt zowel de meest courante generische geneesmiddelen als nieuwe producten, terwijl Cephalon nieuwe moleculen ontwikkelt.

Voor de overname van Ratiopharm betaalde TEVA vorig jaar 3,625 miljard euro en werd daardoor de grootste producent in Europa van generische producten. Het bedrijf heeft wereldwijd 40.000 personeelsleden in vestigingen in meer dan 60 landen. Het kocht in januari 2011 nog het Peruaanse Corporacion Infarmasa.

De producten van TEVA (en Ratiopharm) staan in de officiële prijslijst van de Belgische ziekteverzekering, het RIZIV en ze zijn vaak goedkoop.

Dankzij de bijzondere handelsakkoorden tussen Israël en de EU heeft TEVA een vlotte toegang tot onze zieken. Zo dragen dezen en onze ziekteverzekering ongemerkt bij aan de winsten van dit Israëlische bedrijf.

De omzet van TEVA bedroeg 13,9 miljard dollar in 2009, en 16,1 miljard over 2010. Nettowinst 3,33 miljard (GAAP), 4,1 miljard (non-GAAP), of een stijging van 36 procent vergeleken met 2009.

TEVA is tussen 5,4 en 6 miljard dollar belastingen verschuldigd (aan de Israëlische staat, neem ik aan) mits voorbehoud over mijn analyse van de rekeningen …

Toegevoegd op 5/6/2011: TEVA liet meerdere onderzoeken over geneesmiddelen aan Vlaamse universiteiten uitvoeren, die daarvoor geld kregen.

take down
the paywall
steun ons nu!