Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Berendrecht, Jongerenhoofdstad, Aeyc, Knikkeren -

Antwerps Knikkerkampioenschap start in Berendrecht

ANTWERPEN - Op 14 april gaf Berendrecht het startschot voor het Antwerps Knikkerkampioenschap. Zestien deelnemers streden voor finaleplaatsen. De winnaars van de negen districten zullen op 18 juni de finale uitvechten in Antwerpen.

maandag 18 april 2011 14:55
Spread the love

150 knikkers

Het concept komt overgewaaid uit Nederland waar knikkeren al generaties kinderen in de ban houdt. “België organiseert dit kampioenschap op vraag van de kinderen”, vertelt organisator Joey van der Walle van Top Sports Group. “Bijna alle kinderen waren te vinden voor een knikkerkampioenschap, zo bleek uit een rondvraag. Begrijpelijk als je weet dat zo’n kampioenschap in België nog niet bestond.”

Om punten te scoren moesten de kinderen met een knikker in de hand tien andere knikkers raken. Voor elke geraakte knikker kregen ze een punt. Elke ronde duurde vijf minuten. Wie aan het einde van elke ronde de meeste knikkers raakte was de winnaar. Een handvol scheidsrechters hield een oogje in het zeil.

Topschutter Jonas Van Der Sande reeg de ene overwinning na de andere aan elkaar en versloeg districtsschepen Danielle Meirsman in een spannend duel: “Ik heb thuis meer dan 150 knikkers en oefen regelmatig.” Ook Lotte Graf en Jonas Van Der Sande dongen mee naar de finale met drie overwinningen. Uiteindelijk ging Lizzy Verbeke na een spannende finale met de eerste prijs lopen.

Kampen bouwen

Micky Marijnissen en Dylan Tiest hielden het toernooi nauwkeurig in de gaten. Deze twee jonge knapen hadden de inschrijving voor het kampioenschap net gemist.

“We kwamen net te laat uit ons kamp om ons in te schrijven. Spijtig, want ik kan het beste knikkeren van mijn familie”, beweert Micky. Dit hield het tweetal echter niet tegen om toch een aantal knikkers te verleggen en mee te genieten van het toernooi.

Michaël Van Lierde leidde als jobstudent voor Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad het kampioenschap in goede banen. Hoewel hij al eerder meehielp aan allerlei evenementen, was het Knikkerkampioenschap een kleine uitdaging.

“Normaal help ik met de opbouw. Kinderen aanzetten tot knikkeren is nieuw terrein voor mij.” Een studentenjob voor Jongerenhoofdstad valt perfect te combineren met zijn studie. “Met een dagcontract kun je tijdens de blokperiode een dagje eronder uitmuizen en ontspannen, in plaats van een hele week te werken.”

Vier-op-een-rij

Het kampioenschap in Berendrecht kende een relatief lage opkomst, maar daar tilt Marlies Gabriëls van de jeugddienst niet zwaar aan: “Ouders vinden een activiteit zoals het Knikkerkampioenschap een fantastisch initiatief en kinderen zijn er dol op.”

Dat Berendrecht de spits mocht afbijten vindt Gabriëls een eer voor het district. “Berendrecht ligt erg afgelegen dus alle aandacht is welkom.”

Naast het knikkeren, beleefden de Berendrechtse kinderen ook plezier aan een levensgroot vier-op-een-rijspel en een sjoelbak met knikkers.

© 2011 – StampMedia – Vincent Buyssens

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!