Nieuws, Europa, Nederland, Amsterdam, Iran, Vluchtelingen, Asielzoeker, No Border, Asiel, Asielbeleid, Mensen zonder papieren, NoBorders, Zelfmoorden, Zelfverbranding, Zelfdoding, Sans-papiers, Wanhoopsdaad, Vrijheid van verkeer, Vrij verkeer van personen, Vrij verkeer, Vrijheid van verblijf, MZP, Dossier:vluchtelingen -

Wanhoopsdaad asielzoeker Amsterdam

Amsterdam - Woensdag 6 april stak een asielzoeker in een wanhoopsdaad het vuur aan zichzelf voor het Nationaal Monument op de Dam.

donderdag 7 april 2011 13:05
Spread the love

Het gaat om een zesendertigjarige man uit Iran. Eerder meldde de politie dat de man uitgeprocedeerd was, maar trok dit bericht later terug in. Er zou nog een beroepsprocedure lopen over de asielaanvraag.

Volgens een woordvoerder van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) was vorige week nog een herhaalde asielaanvraag afgewezen. De man was al een paar jaar in Nederland en had al meerdere procedures achter de rug.

De man had zichzelf besprenkeld met brandbare vloeistof en stak omstreeks halfeen ‘s middags zichzelf in brand. Getuigen slaagden er niet in hem tegen te houden.

Voor de wanhoopsdaad had de man nog een woordenwisseling met Engelstalige toeristen, volgens een ooggetuige. Vervolgens riep hij dat iedereen zich uit de buurt moest maken en stak hij het vuur aan zichzelf.

Nog volgens ooggetuigen was het een bewuste actie, al verklaarden ze ook dat hij een verwarde indruk maakte. De man had ook nog over zijn kinderen gesproken.

Omstanders trachtten met hun jassen het vuur nog te doven. Het duurde echter meer dan twee minuten vooraleer de vlammen bedwongen konden worden.

Het slachtoffer werd naar het Brandwondencentrum in Beverwijk overgebracht waar hij donderdagochtend overleed.

De politie is momenteel op zoek naar zijn familie in Iran. Een aantal vrienden heeft al afscheid van het overleden slachtoffer kunnen nemen.

Bronnen: NOS, RTV Noord-Holland, Algemeen Dagblad, AT5, De Gelderlander

take down
the paywall
steun ons nu!