Duizenden mensen betogen in Bahrein. © Suad Hamada/IPS
Nieuws, Wereld -

Bahrein wil bedrijven meer zuurstof geven

MANAMA — Bahrein overweegt de belasting op bedrijven te verlagen of te schorsen. Het moet de bedrijven helpen het hoofd te bieden aan de economische gevolgen van de sociale onrust.

vrijdag 1 april 2011 18:30
Spread the love

Met de belastingverlaging gooit de Bahreinse regering vooral een reddingsboei naar kleine en middelgrote ondernemingen die failliet dreigen te gaan als gevolg van de sociale onrust de laatste weken.

De Centrale Bank van Bahrein heeft banken ook de opdracht gegeven leningen aan bedrijven te herschikken en zo de financiële druk te verlagen.

De manifestaties begonnen op 14 februari. Alle pogingen om de oppositie in een nationale dialoog te betrekken zo tot dusver mislukt.

Officiële cijfers over de financiële verliezen als gevolg van de onrust zijn er niet, maar analisten schatten dat ze ongeveer 350 miljoen euro bedragen.

“Alle sectoren in Bahrein zien af door de huidige situatie in het land, zelfs de voedingssector, vooral doordat vaste bezoekers uit de Golfstaten wegblijven”, zegt zakenman Abdulrahman Fakhro. Hij voorspelt dat veel bedrijven zullen moeten sluiten of mensen zullen moeten ontslaan als de situatie niet verbetert.

Microsoft

De toeristische sector is zwaar getroffen. Het rekende onder meer op de komst van duizenden toeristen voor de F1-races. Die werden geannuleerd als gevolg van de onrust, evenals een hele reeks internationale conferenties in de eerste helft van 2011.

Ook zelfstandigen zijn zwaar getroffen. Saeed Khadem is al vijftien jaar taxichauffeur en verdient nu, door het wegblijven van buitenlandse bezoekers, nauwelijks genoeg om zijn gezin te onderhouden. “Het is niet alleen bij mij zo maar ook al mijn collega’s. Als je geluk hebt, verdien je 50 dollar per dag. Dat is weinig, en het grootste deel gaat dan nog naar brandstof.”

Ook internationale bedrijven blijven niet gespaard. Microsoft meldt dat de inkomsten teruglopen in het huidige financiële jaar, dat in juni eindigt. “Geen enkel bedrijf heeft zijn contracten met ons geannuleerd, maar veel bedrijven hebben de geplande upgrading van hun IT-systemen uitgesteld”, zegt plaatselijk woordvoerder Badea Esbaee.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!