Tweede klimaatsatelliet crasht bij lancering
Nieuws, Wereld -

Tweede klimaatsatelliet crasht bij lancering

BRUSSEL — Vrijdag mislukte de lancering van de Glory-satelliet, goed voor een verlies van meer dan 300 miljoen euro. Het is al het tweede verlies van een klimaatsatelliet in amper twee jaar tijd.

zondag 6 maart 2011 20:13
Spread the love

De satelliet was bedoeld om meer begrip te krijgen over de interactie tussen de zon en minuscule partikels in de atmosfeer. Maar kort na de lancering stortte hij neer in de Stille Oceaan.

Het is al de tweede mislukte klimaatsatelliet op amper twee jaar tijd. In februari 2009 slaagde ook de Orbiting Carbon Observatory er niet in om een baan rond de aarde te bereiken.

De mislukte lancering komt op een bijzonder slecht moment voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. In het Amerikaanse Congres klinkt de vraag steeds luider of de organisatie zich wel moet bezighouden met klimaatwetenschap.

Enkele uren voor de mislukte lancering was Chales Bolden, het hoofd van de Nasa, nog voor een  hoorzitting van het Congres verschenen om onder meer het klimaatonderzoek van de organisatie te verdedigen. De regering-Obama wil daarvoor extra geld vrijmaken, maar Republikeinen in het Congres willen dat de organisatie zich weer uitsluitend bezighoudt met ruimteonderzoek

take down
the paywall
steun ons nu!