Samenleving, Jongeren, Stampmedia, Europa, Verenigde Staten, Diamantstraat, Jacob Harris, Levi Vandenbriel, Paramaribo, Suriname, Yvonne Boerema -

Diamantstraat in Suriname mekka voor jongeren

PARAMARIBO – De Diamantstraat in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is een populaire trekpleister voor jongeren. Niet alleen zijn de lokale bewoners vrijwel allemaal jonge twintigers en dertigers, ook veel Europese en Amerikaanse studenten vestigen zich hier.

donderdag 24 februari 2011 15:30
Spread the love

Jacob Harris is een Amerikaanse student geneeskunde. Hij loopt stage in Suriname. “De Diamantstraat in Paramaribo is inderdaad populair bij jonge mensen.

Maar ook de omliggende straten zijn bevolkt met vooral jongeren.” Volgens Harris ligt het aan de veilige reputatie van de buurt. “Bovendien liggen we dichtbij het centrum van de stad en zijn er in de buurt veel uitgaansmogelijkheden”, besluit Harris.

Volgens Yvonne Boerema, een Nederlandse studente ergotherapie, zijn er ook andere redenen voor de populariteit van de Diamantstraat. Wat Suriname aantrekkelijk maakt voor Nederlandstaligen, is het koloniale verleden van het land. Als oud-kolonie van Nederland is Suriname één van de weinige landen ter wereld waar Nederlands een officiële taal is.

“In deze buurt verblijven er heel veel Nederlandse studenten, omdat hier ook een paar studentencomplexen worden uitgebaat door Nederlandse bedrijven. Dat trekt aan. Het is altijd prettiger als je hierheen komt en je weet dat je kan samenwonen met landgenoten van je eigen leeftijd”, zegt Boerema. “Bovendien is Suriname altijd een populaire bestemming geweest voor Nederlandse studenten, omwille van de historische link.”

Studentenparadijs

Het valt inderdaad op dat er in Suriname een heleboel Nederlandse studenten leven. Ongetwijfeld zit het koloniale verleden daar voor iets tussen, maar dat is niet de enige verklaring. Docent in opleiding Levi Vandenbriel heeft andere redenen om naar Suriname af te zakken.

“In Suriname heerst er een heel aparte sfeer”, steekt Vandenbriel van wal. “Hier heb je de zuiderse mentaliteit van Latijns-Amerika en tegelijk de Nederlandse nuchterheid. Dat is echt heel apart. Bovendien komen veel studenten hierheen omdat ze zo naar het buitenland kunnen zonder de taalbarrière te moeten overbruggen.”

“Suriname is trouwens een heel studentvriendelijk land”, gaat Vandenbriel verder. “Er zijn een boel mogelijkheden tot stageplaatsen en ook het uitgaansleven is hier best boeiend. Overal zijn er danscafés en ook in de studentenhuizen zelf zijn er vaak feestjes. Paramaribo bruist echt, en dat maakt de stad zo interessant voor jonge mensen.”

© 2011 – StampMedia/XIOS – Sandra Foriers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!