Verslag, Nieuws, Economie, België, IPA 2011-2012 -

Bedienden overrompelen kabinet Milquet

De ontslagnemende regering buigt zich donderdag opnieuw over het afgewezen interprofessioneel akkoord. Open VLD zweert bij de originele tekst. PS en cdH willen de tegenstemmers tegemoet komen. Minister van Werk Joëlle Milquet kreeg vanmiddag tweehonderd leden van de christelijke bediendebonden CNE en LBC-NVK over de vloer.

donderdag 10 februari 2011 17:53
Spread the love

“We kwamen om minister Milquet te doen luisteren naar onze verzuchtingen”, zegt Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van CNE. Van Keirsbilck bracht 200 betogers mee.

Een twee derde meerderheid van het ACV schaarde zich achter het akkoord, maar de christelijke bediendebonden CNE en LBC-NVK stemden unaniem tegen. Net als een meerderheid van de liberale vakbond en 75 procent van het ABVV.

Daardoor kwam het akkoord bij de ontslagnemende regering terecht. Open VLD wil het akkoord integraal overnemen en doordrukken. PS en cdH hebben oren naar de tegenstemmers. “De discussies binnen de groep van 10 heb je ook binnen de regering”, klinkt het bij het kabinet van Milquet.

CNE wil vrije loononderhandelingen. “Umicore, het bedrijf van VBO-voorzitter Thomas Leysen, zag de winst met 222 procent stijgen en wij zouden dan tevreden moet zijn met 0,3 procent voor de komende twee jaar?”, zegt Van Keirsbilck.

Volgens Van Keirsbilck ligt een ruimere loonnorm zeer moeilijk binnen de regering. Milquet zei achteraf wel dat ze de index wil verdedigen. “We gaan ook binnen Europa vechten voor de index”, aldus Milquet.

Wat de harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut betreft, wil Milquet al enkele maatregelen nemen in 2011 en 2012 om “het statuut van de arbeiders te verbeteren”. Ze denkt er ook aan om de zogenaamde anti-crisismaatregelen (tijdelijke werkloosheid voor bedienden) te verlengen.

Volgens Van Keirsbilck beloofde Milquet ook om ondertussen niets te veranderen aan het bediendestatuut.

“Mocht de regering het akkoord toch opleggen, komen er gigantische problemen. Dan gaan we iets anders doen dan een beleefdheidsbezoekje afleggen”, aldus Van Keirsbilck.

Bij het ABVV willen ze niet reageren op de verschillende pistes. “Verschillende ministers hebben al voorstellen gedaan. Wij wachten tot de regering ons iets voorlegt”, klinkt het.

Bij het ACV waar dus wel een meerderheid voor het akkoord werd gevonden wachten ze ook af. 

take down
the paywall
steun ons nu!