(foto LBC-NVK)
Interview, Nieuws, Economie, België, Lbc-nvk -

Shoppen! Mag het ook leuk zijn voor de verkopers?

De werknemers die je bedienen bij H&M, Zara, Fnac of Casa hebben zelden een vast contract. Bovendien verdienen ze weinig en hebben ze heel wisselende uurroosters tussen maandagochtend 7u en zaterdagavond 20u met heel regelmatig een koopzondag bovenop. De vakbond LBC-NVK wil daar iets aan doen.

dinsdag 8 februari 2011 21:19
Spread the love

“Een contract van onbepaalde duur is in winkels als H&M, Zara, Fnac, Casa of Brantano eerder een uitzondering”, zegt Lieveke Norga van LBC-NVK. “De werkgevers putten alle mogelijkheden uit om zolang mogelijk losse contracten te geven. Als dat niet langer kan, kiezen ze voor een nieuwe kandidaat. Als ze zo een werknemer dreigen te verliezen die echt goed is, stellen ze hem soms zelfs voor om even te stempelen of elders een interim te doen, zodat ze nadien opnieuw kunnen beginnen met een reeks losse contracten.”

Waarom doen de werkgevers dat?

“Omdat de werknemers zo geen anciënniteit opbouwen en dus goedkoop blijven. Bijkomend probleem is dat de contracten niet alleen zelden vast zijn, maar dat ze ook klein zijn. Het gaat vaak om deeltijds werk. Deeltijdse werknemers kunnen makkelijker ingezet worden als het nodig is: tijdens de piekuren. Maar net die flexibiliteit en die wisselende uurroosters maakt het onmogelijk om twee deeltijdse jobs te combineren.”

Jullie klagen ook aan dat de werkdagen almaar langer worden?

“Er komen steeds meer openingsuren bij. Het debat over de zondagsopeningen is wat geluwd, maar ondertussen heb je nu in veel steden een donderdagavondshopping. In sommige winkelcentra is er een Flair Shopping Night. Het personeel moet tot heel laat werken, maar krijgt daar in tegenstelling tot de werknemers in de supermarkten geen extra vergoeding voor.”

Waarom zijn de verschillen zo groot tussen de sectoren?

“Voor een stuk heeft dat te maken met de afwezigheid van vakbonden. In een bedrijf waar alle werknemers samenwerken op een kleine oppervlakte is het makkelijk om iedereen te bereiken. Maar hier zitten we met bedrijven waarvan de werknemers verspreid zitten over alle winkelstraten van België. Daarom proberen we nu te experimenteren met nieuwe media. We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken via onze speciale website.”

Kan er iets veranderen?

“Het zal een werk zijn van lange adem. Wij willen de werknemers het idee geven dat het mogelijk is om iets te veranderen in de hele sector. Tegelijk informeren we hen over hun huidige rechten. Veel mensen weten niet dat ze na een bepaald aantal losse contracten recht hebben op een vast contract of dat ze meer uren moeten krijgen als ze systematisch overuren presteren in hun deeltijdse job.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!