Liberale vakbond stemt verrassend tegen sociaal akkoord
Verslag, Nieuws, Economie, België, IPA 2011-2012 -

Liberale vakbond stemt verrassend tegen sociaal akkoord

De liberale vakbond ACLVB keurt het interprofessioneel ontwerpakkoord af. De nee-stemmen haalden het verrassend met 54,96 procent. De onduidelijkheid over het arbeiders- en bediendestatuut en de strakke loonnorm in tijden dat de winsten weer stijgen, gaven volgens voorzitter Jan Vercamst de doorslag.

vrijdag 4 februari 2011 13:45
Spread the love

Waarnemers gingen er vanuit dat er ook bij de liberale vakbond een – zij het – nipte ‘ja’ zou gevonden worden voor het sociale ontwerpakkoord. Maar kijk, democratische stemmingen zijn niet altijd te voorspellen en een meerderheid van bijna 55 procent keurde het akkoord af.

“Het akkoord over de harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut is te ingewikkeld. De mensen weten niet waar ze aan toe zijn. En nu de economie aantrekt en er terug bonussen worden uitbetaald, zien de werknemers het niet zitten om twee jaar lang bijna geen loonsverhoging te krijgen nadat ze de voorbije twee jaar ook al niets gekregen hebben”, zegt ACLVB-voorzitter Jan Vercamst.

Volgens Vercamst speelt ook de algemene politieke en economische malaise mee. “De politieke impasse maakt mensen kregelig. Komt daarbij dat ze zien dat sommige bedrijven weer grote bonussen uitdelen. Dat werkt als een rode lap op een stier.”

Hoe moet het verder met het sociaal akkoord nu zowel ACLVB en straks wellicht ook ABVV nee stemmen? Vercamst: “Normaal is de regering van lopende zaken nu aan zet. Het is koffiedik kijken wat die zal doen. Wij gaan deze beslissing even laten bezinken en zullen later zien hoe we daar op reageren.”

Vercamst zegt teleurgesteld te zijn, maar tegelijk ook fier. “Ik ben teleurgesteld omdat we veel tijd en energie gestoken hebben in die onderhandelingen en omdat ik het ontwerpakkoord verdedigbaar vond. Maar ik ben wel fier dat onze vakbond in alle openheid en op een democratische manier tot op het bot kan discussiëren over belangrijke zaken”, aldus Vercamst.

take down
the paywall
steun ons nu!