Computer filtert vloed aan klimaatgegevens
Verslag, Nieuws, Milieu -

Computer filtert vloed aan klimaatgegevens

BRUSSEL -- Satellieten en sensoren verzamelen dagelijks massa's gegevens over allerlei klimaatomstandigheden in de hele wereld. Een international team van wetenschappers heeft nu een computerprogramma ontwikkeld om in dit kluwen makkelijker en sneller patronen te herkennen en klimaatveranderingen te detecteren.

vrijdag 24 december 2010 16:27
Spread the love

“Alle data en informatie die voortdurend worden verzameld door satellieten en sensoren kunnen de wetenschappers enorm veel problemen bezorgen”, zegt James Wang, hoogleraar informatiewetenschappen aan de Penn State-universiteit in de Verenigde Staten. “Ze hebben gewoonweg de tijd niet om elke pixel van elk satellietbeeld te analyseren. Onze doelstelling was hen een instrument te geven dat bruikbare informatie of kennis haalt uit de enorme zee van data.”

Het computerprogramma is gebaseerd op een database over oceaanstructuren. Met de kennis van experts leerden de informatiewetenschappers het programma om veranderingen in de oceaan te herkennen en identificeren.

De technologie werd getest op satellietbeelden van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee ter hoogte van Spanje. Bij de beste combinatie van filters en classificatiemethodes werden de echte klimaatveranderingen boven de oceaan in 89 procent van de gevallen correct geïdentificeerd. “In bijna alle gevallen verbetert de voorgestelde methodologie de accuraatheid en vermindert ze het aantal kenmerken dat men nodig heeft om tot een goede classificatie van de oceaanstructuren te komen”, zegt Jose A. Piedra-Fernandez, hoogleraar informatiewetenschappen aan de Universiteit van Almeria in Spanje.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!