Verslag, Nieuws, Politiek, België, België, Nieuws -

Politie verhinderde deelname No Border Camp aan Europese Betoging

BRUSSEL - De politie slaagde er woensdag in te verhinderen dat de deelnemers aan het No Border Camp meestapten in de Europese vakbondsbetoging tegen bezuinigingen. Nog voor de aanvang van de optocht werden mensen opgepakt op weg naar het verzamelpunt. Wie de betoging toch kon aanvatten, werd gearresteerd ter hoogte van de Hallepoort.

donderdag 30 september 2010 22:24
Spread the love

Alle arrestaties waren preventief en zonder reden. Al in het metrostation Ribaucourt werden enkele betogers opgepakt. 

Dimitri: “Samen met de clowns vertrok ik naar de betoging. Maar in metrostation Ribaucourt sprong een bende ‘riot cops’ letterlijk op ons. We werden tegen de muur geduwd en meegenomen zonder uitleg.”

“Er werden zelfs mensen aangehouden die niets met het No Border Camp te maken hadden, zoals een Franse toerist die Brussel bezocht.”

Sara geraakte wel tot aan het verzamelpunt: “Ik ben zonder problemen met de metro van het kamp tot op het verzamelpunt geraakt. Maar eens daar aangekomen, werden we vrijwel onmiddellijk tegengehouden door de politie. Ze zeiden dat we even moesten wachten tot de andere betogersgroepen vertrokken waren om achteraan aan te kunnen sluiten.”

“Bij het vertrek belette de politie dat ons busje met muziek meereed. Belangrijk, want zo kwam onze groep meteen veel minder vriendelijk over. De samba was gelukkig wel aanwezig. We kwamen terecht tussen andere groepen betogers, waaronder ABVV West-Vlaanderen. De betogers van het No Border Camp gedroegen zich correct in de betoging: er werden enkel slogans gescandeerd, niets werd kapot gemaakt.”

“Volgens een betrouwbare bron binnen de vakbond zouden vakbondsafgevaardigden voor de betoging door de politie zijn gebeld. De ordediensten waarschuwden de vakbonden dat er ‘lastige’ betogers met slechte bedoelingen zouden komen meebetogen. Op die manier damde de politie de solidariteit van de vakbonden al meteen in, nog voor de betoging begonnen was.”

“Ter hoogte van de Hallepoort sloot de politie de groep volledig in en begon met veel machtsvertoon iedereen te arresteren. Als bij wonder ben ik er tussenuit kunnen glippen. Maar zo goed als alle betogers van het No Border Camp werden op enkele minuten tijd opgepakt. Net als zondag in Steenokkerzeel, waren sommige politieagenten gemaskerd wat identificatie onmogelijk maakte.”

“Ik ben naar een vakbondsblok gelopen en heb daar een megafoon gebruikt om op te roepen tot solidariteit. Er kwam echter weinig respons. Enkele vakbondsmensen uit Lille met paarse vlaggen en een aantal ABVV’ers zijn ‘solidariteit’ beginnen te roepen, maar stapten dan toch maar voort. Geen enkele vakbondsgroep heeft het opgenomen voor de betogers van het No Border Camp. ABVV West-Vlaanderen verwijderde zich op ostentatieve wijze van het gebeuren.”

In de late namiddag meldde het No Border Camp in een persmededeling dat “300 mensen werden aangehouden”. De VRT-nieuwsdienst baseerde zich op politie-informatie en had het over “148 gearresteerden voor en 70 mensen tijdens de betoging”.

Dimitri had een zicht op de situatie in de politiekazerne van Etterbeek en schatte dat er ongeveer 250 betogers administratief waren aangehouden: “De opgepakte betogers werden opgesloten in de kazerne van Etterbeek in gloednieuwe cellen. Aan de nummers te zien, werden er 250 mensen vastgehouden.”

Dimitri: “De opgepakte betogers werden zeer slecht behandeld. Bij elke beweging die de politie niet aanstond, kregen de gearresteerden slaag.”

“Mensen werden bij hun vrijlating beroofd van hun bezittingen. Terwijl ze bij vrijlating moesten tekenen alles terug te hebben gekregen, hield de politie voorwerpen zoals zakmessen bij.”

Enkele mensen die het hele gebeuren meemaakten zonder opgepakt te worden, riepen op tot een solidariteitsbetoging voor de kazerne van Etterbeek. De politie luisterde blijkbaar mee en was massaal ter plaatse aanwezig.

Toen ik het station van Etterbeek binnenliep op zoek naar betogers om te interviewen, zag ik politie-agenten staan voor het station, in het station en zelfs op de perrons.

Aan een jongen die er uitzag als een deelnemer aan het No Border Camp – hij droeg en arafatsjaal – vroeg ik of hij ook kwam betogen. Hij wilde niet antwoorden, ik dacht omdat hij me niet vertrouwde of niet graag communiceerde met de pers. Toen ik toch doorvroeg en zei dat er toch wel veel politie was, antwoordde hij opeens: “ik ben ook van de politie”.

Ik ving enkele gesprekken op van andere agenten. Ze waren aan het opscheppen over de arrestatie van het ‘clownleger’ in het metrostation Ribaucourt.

Door de massale politie-aanwezigheid mislukte de solidariteitsbetoging, vertelt Sara: “Na de arrestaties is er opgeroepen om rond 18.30 uur te verzamelen aan het station van Etterbeek om te gaan betogen voor de kazerne van Etterbeek. Enkele tientallen deelnemers aan het No Border Camp en een aantal jongeren van JAC (Jeunes Anticapitalistes), de jongerenbeweging van LCR, trokken naar de kazerne. De politie gaf iedereen het bevel te vertrekken, zoniet zouden er arrestaties volgen. De solidariteitsbetoging is dus niet gelukt.”

Tussen 20 en 23 uur werden alle betogers weer vrijgelaten. Na de ervaringen met harde politie-optredens zondag in Steenokkerzeel en woensdag in Brussel lijkt het erop dat de staat een nultolerantiebeleid voert tegen het No Border Camp.

Toch staan niet alle politici negatief tegenover het initiatief. SP.A-politicus en schepen in Molenbeek, Jef Van Damme, bracht maandag een bezoek aan het No Border Camp.

Van Damme: “Brussel moet openstaan voor een activiteit als het No Border Camp. Het is belangrijk dat andere stemmen worden gehoord dan de courante visies over migratie.”

“Zelf denk ik niet dat een opengrenzenbeleid een goed idee is. Het is een naïeve eis, maar het kan uiteraard geen kwaad om alternatieve stemmen te horen. Het mainstreamdiscours evolueert steeds meer naar een ‘Fort Europa’, wat helemaal geen goed antwoord is op de migratie-uitdaging.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!