kaart pickatrail.com

 

Verslag, Nieuws, Wereld -

Humanitair konvooi aangevallen in Mexico

Dinsdag is in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca een konvooi met voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen aangevallen. Bij de aanval zijn twee mensen omgekomen, de Finse mensenrechtenwaarnemer Jyri Jaakkola en Beatríz Alberta Cariño, het hoofd van mensenrechtengroep CACTUS.

donderdag 29 april 2010 20:55
Spread the love

In de regio heerst al lang spanning tussen de lokale Triqui-gemeenschap die meer autonomie wil, en (para)militairen die gelinkt worden aan de overheid. Het konvooi was op weg naar San Juan de Copola, een klein dorpje waar een Triqui-gemeenschap woont. Het wordt door de militairen afgesloten van de buitenwereld om hen zo te isoleren.

Het konvooi bestond uit mensen van verschillende kleine NGO’s zoals APPO (Asamblea Popular de los pueblos de Oaxaca), Sección 22, VOCAL (voces Oaxaqueñas Construyendo Autonomía y Libertad), en andere linkse mensenrechtenorganisaties. Daarnaast maakten ook enkele internationale waarnemers deel uit van het konvooi, waaronder ook enkele Belgen.

Toen het konvooi het dorp bijna bereikt had, botste de wagens op een wegblokkade. Toen ze stopten werden ze aangevallen door een twintigtal paramilitairen die op de wagens begonnen te schieten.

Naast de twee doden zijn er ook mensen ontvoerd, waaronder twee journalisten van het lokale nieuwsmedium Contralinea. Er zouden ook nog enkele andere mensen ontvoerd zijn, maar het precieze aantal is onbekend. Op dit moment weet niemand wat er met de ontvoerde personen gebeurd is.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!