Nieuws, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen-Noord, 2060, De Speelvijver, Robert voorhamme, Subsidies, Vlaamse Overheid -

Geldkraan De Speelvijver in Antwerpen Noord toegedraaid

De Speelvijver in Antwerpen Noord kreeg te horen dat de Vlaamse geldkraan wordt toegedraaid. De ontmoetingsplaats voor kinderen en ouders zal het met drie medewerkers minder moeten doen. Een ramp voor een bijzonder initiatief van inloopteam Samik. Ze kijken nu vol verwachting naar hun laatste strohalm, de stad Antwerpen.

dinsdag 27 april 2010 14:44
Spread the love

De Speelvijver valt zonder de subsidies van de Vlaamse Overheid. Dat besliste minister van Sociale Economie Freya Van den Bossche. In juli van vorig jaar werd het proefproject onder voormalig minister van Sociale Economie Kathleen Vandenbempt uitgebouwd. Die ministerwissel zorgt nu voor moeilijkheden. “Van den Bossche zag het activeren van werknemers als prioriteit van het project, vertelt medewerkster van De Speelvijver Manù Monteiro. “Dat is niet ons doel. Wij willen kinderen en ouders uit het Noord met problemen helpen.”

Speeldromen

In de Speelvijver kunnen kinderen zowel binnen als buiten hun speeldromen de vrije loop laten. Ouders kunnen ondertussen rustig met elkaar praten of met hun jonge spruit meespelen. De Speelvijver is drie dagen op de week geopend. Dat komt nu in gevaar. “Met drie collega’s minder zullen we zaterdag onze deuren niet meer kunnen openen”, geeft Monteiro aan. “De groei van ons centrum zal enorm geremd worden.”

Dave Franck is één van de medewerkers die mogelijk het schip moet verlaten.”Dit is mijn droomjob. Ik kan buiten in het zonnetje met kinderen spelen, vertelt Franck enthousiast. “Het is ongelofelijk wat je deze families allemaal kan geven. Veel ouders zijn onwetend of kunnen de taal niet. Zo hielpen we een moeder met vijf kinderen die onvoldoende geld had voor eten en luiers.”

Families

De onfortuinlijke slachtoffers zijn de kinderen en ouders die hier drie keer per week hun zorgen achter kunnen laten. De Tunesische Aida Akrouti en haar dochtertje Nalak zijn daar het levende bewijs van. “Thuis was Nalak vaak agressief en moeilijk te controleren. Hier vond ze rust en kan ze volledig genieten door te spelen met andere kinderen.” Akrouti kwam drie jaar geleden naar België. “Zonder familie was het hier in het begin heel moeilijk. Ik kwam niet vaak buiten en had weinig contact met anderen. Mijn wereld veranderde compleet sinds ik De Speelvijver leerde kennen. Samen met de medewerkers, andere kinderen, mama’s en papa’s zijn we een grote familie.”

“Ik leerde hier enorm veel vriendinnen kennen”, vertelt Melisa, de mama van Hamza. “Toen ik van Bosnië naar hier kwam was ik vaak verdrietig. Ik zat alleen thuis met Hamza omdat mijn man ging werken en ik niet wist waar naartoe. De Speelvijver bood de oplossing. In een jaar tijd dat ik hier met mijn zoontje kom verbeterde mijn Nederlands enorm.”

Reddende engel

De Speelvijver organiseerde zaterdag 24 april een kinderfeest. ”Op deze manier wilden we tonen wat we betekenen voor de kinderen en ouders in de buurt”, zegt Monteiro. “Zo willen we politici laten zien wat we hier op poten hebben gezet. Wij hopen dat de Stad Antwerpen de subsidies van de Vlaamse Overheid zal overnemen.” Deze week komen verschillende diensten van de Stad samen en beslissen ze over de zaak, aldus de woordvoerder van de bevoegde schepen Voorhamme.

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Tomas Bachot

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!