Cinco Dias sin Nora is de winnaar van Cinema Novo 2010

 

Verslag, Nieuws, Cultuur, België, Filmfestival, Cinema Novo, Prijzen -

Cinema Novo 2010 heeft twee Mexicaanse winnaars

Zondagavond sloot de 27ste editie van het Brugse Cinema Novo Festival af met de bekendmaking van de prijzen. De Camera Novoprijs 2010 ging naar de Mexicaanse film Cinco días sin Nora (Nora's Will) van Mariana Chenillo.

maandag 22 maart 2010 18:25
Spread the love

Een eervolle vermelding was er voor de Turkse film 10:11 van Pelin Esmer.

De jeugdjury koos als winnaar van de Amakourouprijs 2010 voor Norteado (Northless) van de eveneens Mexicaanse Rigoberto Pérezcano. Ook hier was een eervolle vermelding voor 10:11.

Voorzitter Piet Crauwels noemde het festival een succes. Het publiek liet het alvast niet afweten, ondanks het feit dat Cinema Novo dit jaar wat gas moest terugnemen omdat enkele sponsors hadden afgehaakt. Aan het eigenlijke filmaanbod werd nauwelijks geraakt, maar in de randprogrammering werd wel flink het mes gezet. Roel Van Bambost (ex-VRT) aanvaardde het peterschap van het Brugse festival. Hij zei enkele pareltjes te hebben ontdekt die hij op buitenlandse festivals had gemist.

Crisis in de filmwereld

De filmwereld maakt een crisis door, dat is geen geheim. Onafhankelijke cinema’s die de ‘betere film’ brengen, moeten de deuren sluiten en sponsors spelen in tijden van crisis liever op veilig. Andere festivals zoals het Leuvense Afrika Filmfestival krijgen dan weer te maken met een tegensputterende overheid en een bureaucratische administratie die gekke sprongen maakt.

De Camera Novoprijs ter waarde van 8.000 euro (Nationale Loterij is sponsor) gaat naar de filmdistributeur die de winnende film in Belgische zalen uitbrengt. Want daar zit vaak het probleem. Distributeurs nemen liever niet te veel risico’s met waardevolle films die niet meteen grote complexen zullen doen vollopen.

Mexicaanse winnaars

Volgens het juryverslag pakt Cinco días sin Nora uit “met een kristalhelder scenario en fijne humor die niet voor de hand ligt”. Het hoofdpersonage maakt, na de zelfmoord van zijn ex-vrouw, een evolutie door. Hij brengt de ruziënde nabestaanden bijeen. Het titelpersonage van de film is daarbij even nadrukkelijk aanwezig als afwezig. Juryleden dit jaar waren: Jeroen Vanacker (Concertgebouw Brugge), Sigrid Spruyt (VRT), Reinhilde Weyns (VRT), Natali Broods (actrice) en Inge Schelstraete (De Standaard).
 
Norteado, de winnaar van de Amakourouprijs, gaat over de jonge Mexicaan Andres, die vastbesloten is om illegaal de grens met de VS over te steken. De jongerenjury werd gegrepen door het doorzettingsvermogen van de man die tot het ondenkbare wordt gedreven in zijn zoektocht naar een beter leven. “Regisseur Rigoberto Pérezcano weet maar al te goed hoe hij de evolutie in Andres’ gevoelens moet weergeven. De mooie beelden en passende muziek maakten het geheel af”, verantwoordde de jongerenjury haar keuze. De prijs van 1.250 euro gaat naar de regisseur. De jongerenjury 2010 bestond uit Jill De Baets, Marieke Desloovere, Michelle Geerardyn, Waldo Van Raemdonck en Loes Verhaeghe.

Geen festival natuurlijk zonder de mening van het publiek. De top-3 zag eruit als volgt: 1. Departures van Yôjirô Takita (Japan), 2. El secreto de sus ojos van Juan José Campanella (Argentinië) en op drie The Cove, documentaire van Louie Psihoyos (Japan/VS).

Turkse publiekslievelingen

Dit jaar vestigde Cinema Novo de aandacht speciaal op Turkije als filmland. Enkele Turkse films die hoog scoorden bij het publiek waren: Ein Augenblick Freiheit van Arashi T. Riahi over de lotgevallen van Iraanse politieke vluchtelingen in Ankara, Mommo the Bogeyman van Atalay Tasdiken, een verstild portret van het leven in een klein Anatolisch dorp, Pandora’s Box van Yesim Ustaoglu over de gevoelige problematiek van mensen met Alzheimer en Wrong Rosary waarin Mahmut Fazil Coskun een sfeerbeeld schept van het multiculturele Istanbul.

Cinema Novo 2011 zal de Braziliaanse film extra in de kijker plaatsen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!