De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Beter passen voor de fout op sociale media te ‘leven’

vrijdag 16 september 2022 10:23
Spread the love

Beste vriendinnen en vrienden van deze digitale media, goedemorgen.
Hoe gaat het u? Ik weet het, deze digitale (!) omgeving is ‘boeiend’ (!).
Laat mij toch volgende, misschien wel wijze raad geven. Leg dit infuus tijdig af.

Ga de geográfische ruimte in. Begeef u in de échte sociale dimensie. Waar je elkaar in waarachtig hier-en-nu kunt aankijken, een schouderklopje of een zoen kunt geven, een eindje met elkaar kunt opwandelen bij het spreken.

Gebruik uw tijd om de fysieke ruimte in te gaan. Verwen uw spieren en uw hart met het maken van fysieke bewegingen. Gun uw ogen en uw brein het genoegen, de leute, in de verte te kijken.

En mensen te bekijken, en dieren.

Ga gastronomisch!
Bewoon jouw keuken en verwek er smakelijke maaltijden.
Niets is meer betekenisvol.

Ga ook de literaire ruimte in.
Lees romans, lees graphic novels, lees tekenverhalen en strips.

Lees studies, wetenschappelijke werken, laat u bij de hand nemen door een goede auteur, en neem de tijd.

 

 

Trek ook zo vaak als mogelijk de meest magische ruimte, het goddelijke forum van de Natuur in, de Groene Ruimte. Omarm de Stilte. Zoek contact met de grote Natuur. De wisseling van de seizoenen, de herfst die er aan komt, biedt kansen om aan te sluiten bij die Natuur. Bij fauna en flora en landschappen. Aandachtig aanwezig zijn en rond gaan in bos, park, duinen, moerassen, weiden of heide geeft de mens een gedroomde kans om te aarden. Om weer een ‘aardig’ mens te worden. Om niet te ont-aarden.

Breng tevens bewust tijd door met je dieren. Neem een hond; neem die hond eens meer mee naar buiten. Honden die te weinig bewegen en wandelen worden vaak neurotisch en lastig, laat dat een teken zijn, ook voor jezelf. Laat je paard, als je het voorrecht geniet er een te bezitten, niet vereenzamen in zijn weitje.

 

 

Breng tijd door met je kinderen. Geef hen aandacht en nabijheid. Het is het mooiste geschenk dat je hen kan geven. Het mooiste eerbetoon. Het samen-zijn is een van die dingen die het meest waardevol zijn in ons bestaan, en waarvan alle culturen weten: ze kosten in feite niets.

Rijd ook niet teveel met de vierwieler-wagen. Naast alle onbetwistbare nuttige reizen, korte en lange, geeft het rijden, niet geheel verschillend van de schermverslaving, een niet zo gezond noch versterkend “voorruitperspectief”. De hoeveelheid visuele prikkels, wat je allemaal ziet, stijgt sterk, terwijl je spieren en gewrichten, je adem en je uithouding, je evenwichtsgevoel… bijna geen inspanningen leveren. Dat betekent overbelasting voor de geest. Dat berooft de mens op sluipende wijze van veel innerlijke vrede. Dat levert op het einde van de rit minder diepe voldoening. Het is een vorm van fake bestaan.  Van fysiek lui leven. De last van het zijn die er altijd bij hoort, wordt nog maar eens op de geest, op ons brein afgewenteld. Dat is niet OK.

We vernauwen misschien toch te vaak onze bewegingsruimte, onze aandacht en we verengen toch vaak bijna ongemerkt op ver-armende manier ons universum.

 

Niet tijdig aan ‘digitale de-tox’ doen is een zware fout in het schrijfboek van ons nieuwe menselijke bestaan.

Het betreft een ‘ddt-fout’ van existentieel gehalte, die het goede leven nog te vaak ongemerkt bedreigt.

 

Ik van mijn kant blijf vandaag weer zo veel mogelijk weg van het scherm.

Stel het goed!
Nazomerse groet!

S

 

Merk op

Wie het moeilijk heeft zijn of haar geestelijke sterkte of mentaal evenwicht te bewaren of te vinden, kan dag en nacht terecht voor een vertrouwelijk-menselijk gesprek bij de telefonische opvangdienst Tele-Onthaal.  Het heeft al duizenden verbaasd, de fijne werking van even bij een aandachtige, vriendelijke medemens ‘op verhaal’ te mogen komen. Deze dienst is bereikbaar via het nummer 106,  of voor chat via de website.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!