De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Initiatiefnemers ‘Wij betalen energiefactuur niet’ kondigen juridische procedures aan

Initiatiefnemers ‘Wij betalen energiefactuur niet’ kondigen juridische procedures aan

maandag 12 september 2022 13:08
Spread the love

Begin september zijn enkele Leuvenaars gestart met de campagne ‘Wij betalen niet’. “Het niet kunnen betalen van de energierekening is geen individueel probleem en er bestaat geen individuele oplossing voor. We moeten tot een collectieve oplossing komen. De essentie van onze campagne is niet dat mensen individueel en op een willekeurig moment stoppen met betalen want dan komen ze in nog grotere problemen De essentie is dat we samen duidelijk maken wat het probleem is en samen in onderhandeling gaan met de energieleverancier door aan te geven in brieven dat hun voorstel voor nieuwe voorschotfacturen onfatsoenlijk is gezien de winst die ze maken en we een redelijk voorstel eisen”, aldus Peter Terryn.

Afgelopen zaterdag vond er in het café Het Groot Ongelijk in Kessel-Lo een eerste vergadering plaats met een 15-tal buurtbewoners. Donderdag is een gelijkaardige vergadering gepland in Antwerpen en later een in Brugge. “We krijgen inmiddels vele vragen van mensen om hen te ondersteunen om op andere plekken ook dergelijke vergaderingen te plannen. In die zin deint de campagne uit over heel Vlaanderen. We werken nu ook aan een Franstalige versie van de website om ook de mensen in Brussel en Wallonië te kunnen bereiken”.

Het is een actie die op korte termijn heel wat nationale pers gehaald tot het laatavondjournaal en de 7e Dag op de VRT. Wat zijn de verdere stappen?

Wij hebben deze week juridische bijstand gezocht van een advocatenkantoor die ons zal helpen in het lanceren van een aantal juridische campagnes. Een campagne zal gericht zijn van klanten tegen energieleveranciers. Wij zeggen dat wat de energieleverancier ons financieel voorstelt is eigenlijk een vorm van contractbreuk. De sommen die ze vragen zijn buitenproportioneel en er is mogelijk zelfs sprake van woeker wat een misdrijf is en strafbaar. Een andere procedure die we willen instellen is gericht tegen de Belgische staat. Die garandeert ons in de grondwet artikel 23 het recht op behoorlijke huisvesting. Dat impliceert dat dat huis ook warm moet zijn en voorzien van noodzakelijk energie. Als je in een koud huis zit, tijdens een winter met vriestemperaturen, dan is dat volgens ons geef behoorlijke huisvesting. We overwegen ook een procedure tegen de Europese Commissie. Belangrijk is ook dat we met dat advocatenkantoor en die juridische bijstand een modelbrief zullen opmaken die mensen zullen kunnen opsturen naar hun energieleverancier.
Luc Vanheerentals

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!