De klimaatbetoging in Warschau: hoop voor een sociale en milieuvriendelijke toekomst
Klimaatbetoging -

De klimaatbetoging in Warschau: hoop voor een sociale en milieuvriendelijke toekomst

dinsdag 19 november 2013 22:33
Spread the love

Zaterdag betoogden tweeduizend mensen in Warschau naar aanleiding van de klimaattop, waar het nieuw klimaatakkoord voor Parijs 2015 wordt voorbereid. Onder de betogers waren zevenhonderd Belgen, die samen met ‘de klimaattrein’ naar Warschau reisden. De Belgische sociale- en milieuorganisaties zoals Comac, JNM, ABVV, Ugent 1010, PVDA en OXFAM manifesteerden om een tegengewicht te geven aan de vele lobbygroepen en bedrijven die deelnamen aan de klimaattop. De betogers brachten een boodschap van ecologische en sociale verandering. 

De klimaatbetoging startte zaterdag rond de middag. Het centrum van Warschau werd gevuld met bonte kleuren, wapperende vlaggen en geanimeerde slogans. Ook de sambaband uit België zorgde voor heel wat sfeer. De opzwepende muziek en de kou verleidden de activisten algauw tot een dansje. Nadat al de betogers zich verzameld hadden op het plein voor the Palace of Culture en Science, kon de stoet vertrekken. De manifestanten werden ondanks hun vredelievende insteek omsingeld door één à vier rijen bewapende politiemannen, die hen vergezelden tot op het einde. Wanneer de activisten zich buiten de grenzen van de optocht bevonden, werden ze terug naar binnen geduwd. Dit maakte de betoging iets grimmiger, maar temperde de strijdlust en het enthousiasme niet.

Uit de verschillende blokken stegen slogans op zoals ‘Change the system, not the climate!’, ‘What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!’. Ondanks de hoopvolle boodschappen die werden geroepen en gezongen door de betogers, verwachtten weinigen onder hen een geslaagde klimaattop.

‘Wij willen een andere planeet, waar mens en milieu voorgaan op de winst.’

Volgens Stefaan van Parys, lid van Comac (de jongerenvereniging van de PVDA) zal het klimaat op de top in Warschau op de tweede plaats komen. De oplossingen zullen eerder marktgericht zijn. ‘Er zullen heel veel mensen teleurgesteld worden. Maar de reden waarom wij hier nu zijn is om te tonen dat er van onderuit protest is, dat de mensen niet akkoord zijn. Wij willen een andere planeet, waar mens en milieu voorgaan op de winst.’

 Jakob Christiaens, student geneeskunde en lid van de JNM (Jeudbond voor Natuur en Milieu) heeft weinig verwachtingen. ‘Eigenlijk heb ik geen vertrouwen in de klimaattop, alleen maar hoop. Toch ben ik hier omdat we het nietsdoen niet mogen accepteren. We moeten aangeven dat er wel degelijk mensen zijn die om het klimaat geven, en die niet toegeven aan de passiviteit van de politiek.’ Ook Henrik van de Groene Jeugd in Zweden denkt dat de klimaattop niet veel zal verwezenlijken. ‘What I hope is that this climate conference will bring more citizens of Warschau to the same mindset that we have: that climate change is not attended as it should be. When the politicians are cooperating with  oil corporations, they won’t get good solutions.’ Sadjif uit Londen nam voor de eerste maal in zijn leven deel aan een betoging. Hij protesteerde omdat hij ontdaan en gefrustreerd is. ‘Every year they talk but deliver nothing’.

Er namen ook verschillende leden van het Europese Parlement deel aan de manifestatie. Eén daarvan is Bas Eickhout: ‘While we are heading towards the building where the negotiators are, we’ re seeing that they are moving way too slow. What we’re indicating in this manifestation is that we need changes, and we need them fast. We need to get rid of coal, we need to move to a renewable energy system.’ Er verandert volgens Eickhout veel op het niveau van de bevolking. Steeds meer mensen uiten zich tegen de klimaatverandering. Het probleem situeert zich voornamelijk op het politiek niveau. Eickhout stelt dat de overheden niet meer mogen luisteren naar de grote bedrijven, omdat zij de klimaatdoelstellingen tegenwerken uit winstbejag.

‘De invloed van de steenkoollobby is heel groot. En de klimaatambities van de Westerse landen zijn heel klein.’

Tom de Meester, energiespecialist en voorzitter van de PVDA Oost-Vlaanderen, kaart hetzelfde probleem aan: ‘De invloed van de steenkoollobby is heel groot. En de klimaatambities van de Westerse landen zijn heel klein. Dit zien we ook in België: België zit momenteel voor Co2-reductie aan min 7,5 procent in vergelijking met 1910, terwijl ze eigenlijk min dertig procent zouden moeten halen. Je kan de beleidvoering niet overlaten aan de vrije markt en multinationals, want die zijn niet in ons milieu geïnteresseerd. Wij betogen hier vandaag voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid en als signaal aan de Belgische regering dat het echt wel anders moet.’

De betogers trachtten in Warschau hun stem te laten horen ondanks het wantrouwen tegenover de klimaatonderhandelaars. Ze streden voor een groener klimaat en milieu en betuigden hun solidariteit aan de verschillende klimaatslachtoffers, onder andere in de Filippijnen. Volgens een Poolse kantoorbediende, Barbara: ‘I want the people to be happier. There are too many poor people in the world who suffer from climate injustice.’ De activisten hopen tegen 2015 nog meer mensen te mobiliseren, om hun boodschap van sociale en klimatologische rechtvaardigheid te verspreiden en ingang te doen vinden op hogere niveaus.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!