Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

ACW en ARCO: pijnlijk bedrog

woensdag 12 oktober 2011
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • Logo van de in Dexia opgegane coöperatieve Bacob bank

Dat het Dexiaverhaal er eentje is waarbij de belastingbetaler mag - zeg maar moet -  opdraaien voor onbehoorlijk bestuur en onvoorstelbaar winstbejag, is al ruim aan bod gekomen. Ik wil in deze blog de aandacht trekken op het verhaal van de trouwe BAC-spaarder die plichtsgetrouw een coöperatief aandeel heeft gekocht. Een aandeel waarvan tot enkele weken geleden werd gezegd dat het een veilige, maar vooral voorzichtige belegging is/was.

Als jonge ACV-militant die werkte bij Philips in Turnhout kreeg ik de kans om als 'vrijgestelde' te gaan werken bij het ACV. Dat was nog in de tijd waarbij het 'meervoudig lidmaatschap' binnen het ACW vanzelfsprekend was. De mannen werden lid van het ACV, de CM en de KWB, jongeren van de KAJ en de vrouwen uiteraard van de KAV.

Voor je bancaire verrichtingen koos je BAC, wat later Bacob zou worden om dan op te gaan in Dexia. Toen mijn vrouw begon te werken bij Familiehulp (toen nog onder de vleugels van de KAV) kreeg ze een 'zware aanbevelingsbrief' toegestuurd om zeker te overwegen het loon te laten storten via een BAC-rekening.

Als je later een huisje wou bouwen/kopen, ging je een hypothecaire lening aan bij BAC met een schuldsaldoverzekering bij DVV (De Volksverzekering) en ook daar sloot je een familiale en een brandpolis af. En als je wat spaarcentjes had, werd de aanschaf van een coöperatief aandeel ten zeerste aanbevolen. Het was een tijd waarin vrijwilligers de spaargelden van BAC bijeenbrachten.

Enkele jaren geleden gaf het ACW, zijn eigen spaarbank (Bacob) uit handen om op te gaan in het nieuwe Dexia. De coöperanten hoefden zich echt geen zorgen te maken want de groep ARCO/ARCOPAR had de nodige garanties voor de toekomst kunnen afdwingen. Zo werd gezegd.

In 2008 kwam er dan een zware bankencrisis, waarbij ook Dexia via miljarden euro's van de belastingbetaler moest worden gered. Maar alweer was er geen probleem voor Arco/Arcopar. Ik herinner me nog een bijeenkomst waar enkele verantwoordelijken van deze groep de 'oorzaak van de crisis' kwamen toelichten.

In hun verhaal stonden zij ook stil bij de voorzichtige politiek die zij binnen Dexia voerden. Ondanks de financiële crisis was er geen reden om zich zorgen te maken in het kader van de groep Arco/Arcopar.

En die leugen zijn ze blijven volhouden tot enkele weken geleden. Bij het begin van de zomervakantie kregen alle Arcopar-vennoten een uittreksel toegestuurd met volgende zin als aanhef :

"Beste vennoot, U merkt het. De voorzichtige politiek die ARCOPAR CVBA voert, maakt het mogelijk om u ook over het boekjaar 2010-2011 een aantrekkelijk divident uit te keren."

Oef, het waren dus niet alleen ACW'er Dehaene en zijn CEO die een bonus kregen. Ook voor de coöperanten was er een - weliswaar veel kleiner - deel van de winst weggelegd.

Voorzichtige politiek? Vandaag weten we wel beter. En het ergste van al is niet zozeer het financiële verlies. Veel erger is het verdomde gevoel dat je door je eigen organisatie zwaar bedrogen werd. Ik voel me meer dan ooit in 't zak gezet door het ACW vanwege het beleid wat zij mee gevoerd hebben bij Dexia.

Dré Wolput

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

12 reacties

 • door Jean op donderdag 13 oktober 2011

  Ik deel het gevoel van verontwaardiging ... en zelf ronduit walging in dit hele verhaal. Ook in mijn onmiddelijke kring zijn er verschillende mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Wat me naast woede/ walging vooral ook enorm opvalt is het ENORME AMATEURISME & NAIVITEIT dat de Arco-/ACW-leiding is deze tentoonspreid. Ik heb werkelijk het gevoel (na de feiten weliswaar) dat: 1. ze nooit absoluut begrepen hebben waarmee ze bezig waren 2. toen het in 2008 begon te dagen dat ze opgelicht waren met de "Dexia-redding" hebben haast blind uit angst voor de vlucht vooruit gekozen. In JLD hebben ze een loyale soldaat gevonden om dit ook blind uit te voeren. De oplossing om de Arco-aandeelhouders nu als spaarders te beschouwen zal een blijvende bron van juridische conflicten blijven waarvan de kans reëel is dat ze verloren zal worden.

  .... meer, al onze nationale/ regionale/ lokale politici zijn in identiek hetzelfde bedje ziek. Het is ronduit ziekelijk om in 2008-09 een belofte van een vast dividend van 13% te kopen in naam van ons allen via de gemeentelijke holding! Geen enkel bedrijf kan dit garanderen, realistisch voor sterke bedrijven is 5%. Toch is het massaal gebeurd. We zijn nu voor meer dan 44 MILJARD EURO opgelicht door Frankrijk ... en onze politici stonden erbij en keken ernaar.

  Daarnaast dient het toch ook opgemerkt worden dat BACOB fuseerde omdat ze stil maar continue aan het leeglopen was, al jaren. Waarom? Omdat ze lagere intersten gaven ... omdat ze initieel idd een voorzichtig beleid hadden met daarbovenop een relatief grote structuur voor een kleine bank. Dit geeft te denken als je weet dat diezelfde mensen nu weer een nieuwe cooperatieve bank willen oprichten.

  Ik hoop vooral ook dat al die parlementaire commissies zich niet enkel gaan buigen over het heden, maar vooral ook de bestuurders uit de "fantastische groeiperiode 2000-2007" gaan ondervragen ... bij voorkeur met een mandaat van onderzoeksrechter.

  • door De Prins Marc op donderdag 13 oktober 2011

   Onze politiekers zijn hyenas, en zij maar niet bang dat die mekaar iets zullen in de weg leggen ook niet met een onderzoeks commisie of welke komiteés dan ook. Gewoon blijven geloven en stemmen op onze multifunktionele cumulerende eersterangs graaimannen. Als een gewoon burger BV. in de bewakingsdienst iets wil bijverdienen als securiting dan moet hij zijn badge binnenleveren want dat mag wettelijk niet, maar onze politiekers mogen alles cumuleren, want zij verdienen zo al bijna niets ( verstaat ge ). Denk maar niet dat er hier direct iets zal veranderen in ons Belgiënland, of waarom denk je dat ze de groenen, nv-a of pvda er niet bij willen hebben in de regering, zij hebben zich nog niet verbrand bij mijn weten. Ik hoop ook op verandering, maar we zijn niet dikwijls de eertste van de klas op dat vlak. Vriendelijke groeten MDP

 • door louis van muysen op vrijdag 14 oktober 2011

  ik ben intussen al doodvermoeid ... was ook steeds een trouwe KWB'er, Bacob-spaarder en cooperant van Arcofin... zelfs voor 4 verenigingen

 • door rikke op vrijdag 14 oktober 2011

  Wel Dre, da' nu het gevolg van de tsjevenkeuzen tot klassesamenwerking. Het heeft dik 100 jaar geduurd tot de uitbuiting van 3de-wereld en milieu op was, maar nu kan het kapitalistisch systeem z'n masker niet meer ophouden. De Jean Luc was toch ene van jullie ACW? Klassestrijd is niet het gemakkelijkst, maar ook hier duurt eerlijkheid het langst.

  • door jan peeters op vrijdag 14 oktober 2011

   Ik was ook een trouwe klant van BACOP. In de late jaren '80 begon men er plots beheerskosten aan te rekenen. Nochtans had ik bij hen redelijk wat spaargeld gedeponeerd, want ik was van plan te bouwen. Toen is mijn frank al gevallen. Ik heb onmiddelijk al mijn rekeningen en geld afgehaald en ben overgestapt naar Argenta, waar bankieren zonder kosten gebeurde. Ze gaven nog meer rente ook. Mijn bac kantoorhouder zei toen dat Argenta ook wel zou volgen. We zijn 25 jaar later, en ik moet nog steeds mijn eerste cent kosten betalen . Ook verzekeringen waren (veel) goedkoper bij Aras-Argenta. DVV heb ik toen ook bedankt. In die 25 jaar heb ik duizenden euro's bespaard en verdiend door simpelweg Bacop/Dexia een stamp onder hun kont te geven.

 • door lief maes op woensdag 16 november 2011

  volledig akkoord Dré...je schrijft de waarheid...wij hebben het ook meegemaakt wat jij daar schrijft. Op straat komen moeten wij doen, want zo kan het niet langer!!!

 • door Anoniem op woensdag 16 november 2011

  Wat de meesten van jullie hier over het hoofd zien, is dat de meeste cooperatieve vennoten / speculanten, enkel uit de cvba konden stappen tussen 1 april en 1 oktober. Vandaar (om een run op de Dexia bank, en een run op Arcofin/Arcopar te vermijden), moest iedereen binnen de groep (inclusief Swiggers en Dehaene) doen alsof alles ok was... geen risico,... geen probleem!! Op 3 oktober is de bel dan uiteindelijk gespat (ratingverlaging, ondernemingsraad, etc), met het gekende gevolg. Indien dit vroeger gebeurd was, dan was er een enorm ARCOFIN probleem geweest, en dan was het ACV en Dexia direct failliet, met mogelijk nefaste gevolgen voor OMOB/ETHIAS ook. Dat konden/kunnen de voormannen vd. christelijke / socialistische zuil niet laten gebeuren natuurlijk, want anders komen ook hun geheime Luxemburgse/Zwitserse rekeningen en mega-fraude en insider trading tentijde van Poupehan en van SMAP aan het licht... Vandaar dat meester-leugenaar JL Dehaene rustig zijn ding mocht doen, alsook de bandieten binnen ARCOFIN et co. ... Kwestie van vooral geen paniek te veroorzaken. Daarna een "polis na de brand" deposito verzekering laten goedkeuren door niet-democratisch verkozen regering van lopende zaken van 500 dagen, een paar "gesloten deuren" zittingen in het parlement (er is daar toch sowieso niemand die er iets van snapt - en met dergelijke complexe materies zijn er alzeker geen stemmen te winnnen!!), en hop, de kous is af. Laat de volgende generaties de crisis betalen!!! Dankzij het ACW kon ik al van mijn 52 op brugpensioen, na een "carriere" van minder dan 20 jaar vakantieplezier bij SABENA. Daar doe ik mijn pet voor af!!! Eerst een grote merci aan ons aller tante-nonneke Inge Vervotte, en nu dus ook een grote merci aan Madame Swiggers. Leugens of geen leugens. Er zijn er veel zoals ik, content met zoals de zaken er nu voor staan!!

 • door edde witte eddy op donderdag 17 november 2011

  Waar zit nu de vakbond, de werkende mens en de gepensioneerde zijn hier de duppe, misschien zien wij ons geld nog terug, maar wat met de gepensioneerde die het nodig heeft of intussen overlijd geld voor Dexia of voor de Staat, men heeft ons altijd voorgeschoteld uw geld is veilig en nu?

 • door Pietervs op donderdag 17 november 2011

  Mooi perspectief. Dit toont aan dat een verhaal als nu met Dexia en Arco begint bij onwetendheid en naïviteit van de simpele spaarders. Jammer genoeg.

 • door van gool op donderdag 5 april 2012

  als de cooperatieve aandeelhouders hun centen verloren zijn vewacht ik een massale uitstroom van dexia ( belfius ) klanten , en wat als gevolg??

  • door Gilbertus op zondag 15 april 2012

   Na de berichtgeving over de Arco-waarborg dit weekend (afgekeurd door Europa) is voor mij de maat vol. Ik ga alles weghalen bij belfius. En ik vrees dat wij - trouwe arco-spaarders van weleer - naar ons geld kunnen fluiten. Bedankt voor de jarenlange leugens.

 • door Gilbertus op donderdag 18 oktober 2012

  Verleden jaar werd ons beloofd dat de coöperanten op de hoogte zouden gehouden worden van de evolutie in de vereffening van Arco. Tot op heden hieromtrent nog niets vernomen of ontvangen. (doofpotoperatie?...) De laatste maanden wel om de haverklap moeten aanhoren/zien dat naam dexia veranderd is in belfius... What's in a name?....

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties