Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De Griekse aardappelbeweging komt naar België

Van 9 tot 17 september ontvangen Geitencoöperatief De Levende Aarde (Alken) en vzw Voedselteams een afvaardiging van de universiteit van het Griekse Thessaloniki. Ze wordt geleid door Christos Kamenidis. Hij is professor Landbouwmarketing. Samen met andere academici en een groep studenten steunt Kamenidis actief de ‘Aardappelbeweging’ in Griekenland:
dinsdag 11 september 2012

Ruim zes maanden geleden ontstond er iets nieuws in Griekenland: landbouwers en tuinbouwers besloten de tussenhandel uit te schakelen en hun producten rechtstreeks naar de consument te brengen. De tussenhandel in Griekenland is een heus kartel en tussenhandelaars maken onderling prijsafspraken en dwingen producenten om hun producten onder de kostprijs te verkopen.

Het begon met de aardappelboeren van Nevrokopi, die een grote vrachtwagen huurden en afspraken maakten met burgemeesters om de openbare pleinen te gebruiken om daar gedurende bepaalde dagen en uren hun waar te verkopen. Aanvankelijk deden ze dat aan de kostprijs en de Griekse bevolking liep meteen storm.

De protestactie was wel positief, maar niet effectief. Ze werd wél doeltreffend toen de boeren, met steun van onder anderen professor Christos Kamenidis, studenten en andere vrijwilligers, een aardappelverkoop op de campus van de universiteit van Thessaloniki organiseerden. Sindsdien is de 'aardappelbeweging' een sociaal fenomeen geworden in Griekenland en volgen ook andere landbouwers het voorbeeld van de aardappelboeren van Nevrokopi.

De ‘aardappelbeweging’ is een inspirerend voorbeeld van korteketenlandbouw. Die kent ook in Vlaanderen en Wallonië meer en meer succes, met boeren die ecologisch en sociaal werken voor hun producten en die hun verse voedingswaren op markten en via andere kanalen rechtstreeks verkopen aan de consumenten. Die groeiende groep verbruikers wordt nu wel nog vaak gevormd door bemiddelde gezinnen en gepensioneerden die om ecologische, ethische of gastronomische redenen voor directe aankoop kiezen.

Grieks Solidariteitsfeest

Geitencoöperatief De Levende Aarde en vzw Voedselteams ontvangen van 9 tot 17 september een afvaardiging van de aardappelbeweging onder leiding van professor Christos Kamenidis. In Alken vervoegen zij dan overigens twee jonge Grieken, Yanko en Daniëlle, die daar al enkele maanden meewerken op de geitenboerderij. Naar aanleiding van dit ontvangst is een intens uitwisselings- en solidariteitsprogramma uitgewerkt.

De apotheose vindt plaats op zondag 16 september met een Grieks Solidariteitsfeest op de geitenboerderij De Levende Aarde in Alken (Aardbruggenstraat). Tijdens dat feest – vanaf 14 uur en met Griekse keuken - vertelt professor Christos Kamenidis over de ‘aardappelbeweging’. Ook professor Jan Douwe van der Ploeg van de Universiteit Wageningen zal het woord voeren over uitwegen voor de landbouwcrisis. Van der Ploeg is de auteur van het boek ‘De virtuele boer’ en werkt samen met Chinese en Braziliaanse collega’s aan onderzoek naar plattelandsontwikkeling in Europa, China en Brazilië.

Het programma van 16 september vanaf 14u ziet er als volgt uit:

  • Bezoek aan de geitenboerderij
  • “De Griekse aardappelbeweging” door professor Christos Kamenidis.
  • “De landbouwcrisis en de toekomst” door Prof. Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar Rurale Sociologie, Universiteit Wageningen en Peking

Een Griekse maaltijd zal worden geserveerd. Wie interesse heeft om deel te nemen aan de discussiedag, kan voor 14 september contact opnemen met:

  • Remi Schiffeleers: remyschiffeleers "at" hotmail.com of +32-(0)11 314017
  • Bart Thoelen: limburg "at" voedselteams.be of +32-(0)489 44 33 03

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door r Haenen op maandag 17 september 2012

    Heb genoten van de dag. Een mooi initiatief.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties