De Griekse Aardappelbeweging komt naar België
Korte keten, boerenlandbouw -

De Griekse Aardappelbeweging komt naar België

dinsdag 21 augustus 2012 13:11
Spread the love

Voedselteams en Geitencoöperatief De Levende Aarde nodigen de Griekse ‘pattatenprof’ Kamenidis en enkele van zijn studenten uit naar België, ze zullen hier verblijven van 8 tot 18 september 2012!

In Griekenland ontstond recent een heuse “aardappelbeweging”, ontsproten uit wat aanvankelijk als een protestactie van lokale boeren begon. Terwijl de Griekse schuren vol zaten met Griekse aardappelen, opteerde de lokale retailer voor het goedkopere Egyptisch equivalent. In reactie deelden boze Griekse boeren meer dan tien ton aardappelen gratis uit voor de deuren van de supermarkt.

Professor emeritus Landbouwmarketing Christos Kamenidis zag dat hier meer in zat, en greep de zaak aan om samen met zijn studenten een degelijk gestructureerd korte keten initiatief te lanceren. Deze ‘aardappelbeweging’ hielp de lokale boeren op één dag aan een afzet van maar liefst 50 ton aardappelen. De prijs die zij hiervoor kregen lag weliswaar onder de marktprijs, maar bleek aanzienlijk hoger dan wat de boer bij de groothandel zouden gekregen hebben.

Een succesformule dus, die ondertussen zowel naar andere voedingswaren als naar andere Griekse regio’s verbreedde. De beweging zorgde ervoor dat de prijzen in de supermarkt halveerden. En de lokale economie vaart er wel bij, zo meent de professor. “De consument krijgt voedsel van topkwaliteit voor een derde van de prijs die hij er normaal voor zou betalen. De producenten krijgen meteen hun geld”.

De aardappelbeweging op het web:

https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/06/12/griekse-aardappelbeweging-wint-aan-kracht

http://www.mo.be/artikel/griekse-aardappelbeweging-wint-aan-kracht

http://www.thenewathenian.com/2012/06/activist-movement-could-spell-big.html

http://usuryfree.blogspot.be/2012/06/greeces-potato-movement-grows-in-power.html

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1411042/2012/03/19/Griekse-aardappelbeweging-recht-van-boer-naar-consument.dhtml

Over een recente aardappelactie in Amsterdam: http://www.biojournaal.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=8092

Voedselteams en Geitencoöperatief De Levende Aarde nodigen ‘pattatenprof’ Kamenidis en enkele van zijn studenten uit naar België, ze zullen hier verblijven van 8 tot 18 september 2012!

Het programma voor die periode zal gericht zijn op wederzijdse kennisoverdracht en wordt momenteel samengesteld.
Eerste kennisgeving publiek programma:

donderdag 13 september: panelgesprek in Leuven met Christos Kamenidis, Paul Verbeke (Bioforum), Maarten Van Gool (De Levensbron), Gert Engelen (Vredeseilanden, o.v.) ….

zondag 16 september: toespraken, debat en grote solidariteitsmaaltijd op De Levende Aarde in Alken vanaf 14.00 uur

maandag 17 september: open avond in Noorderwijk bij de Kijfelaar (http://www.dekijfelaar.be ) met Bavo Verwimp (bio-aardappelteler) , Nederlandse deelnemers aan de Good Food March (http://www.goodfoodmarch.eu/ ), en de Griekse delegatie van de aardappelbeweging

Momenteel wordt het programma verder samengesteld. Contact: Bart Thoelen, 0489/44.33.03

Deze tekst verscheen eerder op www.voedselteams.be

take down
the paywall
steun ons nu!