Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Noordelijke IJszee hoest enorme methaanbellen op

In de Noordelijke IJszee borrelen enorme bellen methaan naar de oppervlakte - een broeikasgas dat twintig maal krachtiger is dan CO2. Dat blijkt uit internationaal onderzoek in de regio.
donderdag 15 december 2011

Het onderzoeksteam, dat de zeebodem voor de noordelijke kust van Rusland al meer dan twintig jaar bestudeert, is verrast door het het volume van de gasbellen en de frequentie waarmee ze vrijkomen.

In een interview met de Britse krant The Independent zegt hoofdonderzoeker Igor Semiletov het nooit eerder op een dergelijke schaal vastgesteld te hebben. "Vroeger hebben we ook wel structuren met de vorm van een toorts gevonden, maar die waren maar enkele meters in diameter. Het is de eerste keer dat we continue, krachtige en indrukwekkende structuren gevonden hebben die meer dan 1000 meter in diameter zijn. Het is verbazend", zegt hij.

De onderzeese rookpluimen lanceren het methaan rechtstreeks in de atmosfeer. Ze zijn niet alleen groter, maar ook veel talrijker dan voorheen. "Ik was onder de indruk van de enorme schaal en de dichtheid van de gasbellen. Op een relatief kleine oppervlakte hebben we er meer dan honderd gevonden, in de grotere regio moeten er duizenden zijn", zegt Semiletov.

Versnelde klimaatopwarming

In de Noordelijke IJszee zitten miljoenen tonnen methaan opgeslagen in de bevroren zeebodem. Als de aarde opwarmt kan meer zonlicht doordringen in het relatief ondiepe water en dooit de bodem, waardoor het methaan vrij kan komen. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat een massale methaanuitstoot tot een plotse en hevige versnelling van de klimaatverandering kan leiden.

Wetenschappers schatten dat de potentiële klimaatimpact van de hoeveelheid methaan in de poolregio veel groter is dan de die van alle CO2 die wereldwijd ligt opgeslagen in steenkoolreserves. Bovendien stijgen de temperaturen sneller in de poolregio, waardoor de kans stijgt dat het gas vrijkomt.

Alle cijfers wijzen erop dat er steeds meer methaan van de oceaanbodem in de atmosfeer terechtkomt. De concentratie van atmosferische methaan is in de voorbije twee eeuwen bijna verdrievoudigd.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

15 reacties

 • door E150d op donderdag 15 december 2011

  Iemand De Zwerm van Frank Schätzing gelezen? Doet me er plotseling aan denken...

  • door Stefaan Pockele op vrijdag 16 december 2011

   ik had inderdaad dezelfde reactie, had me toen al afgevraagd of er iets van realiteit in zat, blijkbaar wel dus. Ik hoop dat de gevolgen iets minder spectaculair zullen zijn dan in het boek. Wat doen we er aan...?

   • door jessica op vrijdag 16 december 2011

    ja, een van de weinige keren dat ik een nachtmerrie overhield aan een boek...

 • door Jan Paesen op donderdag 15 december 2011

  Is de aanwezigheid van methaan in onze atmosfeer dan niet langer veroorzaakt door koeien?

  • door R. Goorman op vrijdag 16 december 2011

   koeien geven inderdaad nog steeds methaan af (net als jij en ik, maar dan op zeer kleine schaal). Als het echter waar is dat het hier gaat over een felle toename van methaan-gasbellen van 1 km doorsnede, dan speken we van een mogelijks gigantisch probleem. De gevolgen hiervan zijn al lang door ecologisten en wetenschappers voorspeld maar zoals gewoonlijk werd ook dit niet serieus genomen, of in de kiem gesmoord door belanghebbende groepen (= leden van de 1% club) . Maak je geen illusies: er zullen onnoemelijke rampen en onvoorstelbare ellende moeten plaatsvinden vooraleer de beleidsmakers de zaken ten gronde zullen aanpakken; en de grote vraag is dan of het dan niet te laat zal zijn.

   • door aronjaco op vrijdag 16 december 2011

    Dienen mijnheer met zijn koeien was zeer goed ironisch bezig. Trouwens , die miljarden mensen laten ook voortdurend winden . Dus ....

    Verder ben ik het helemaal met u eens . Die 1% denkt met alles weg te komen dank zij hun geld, maar " het kan verkeren" zei Bredero en zo zal het ook zijn. Ze denken met papier en lucht zichzelf te kunnen boven de natuur stellen. Of hoe hoogmoed tot de val leidt.

    • door maman Verte op vrijdag 30 december 2011

     toch even vermelden dat het vooral herkauwers zijn die veel methaangas uitstoten. Niet-herkauwers( de mens dus) stoten maar een fractie ervan uit....1 koe stoot per jaar 4 ton methaangas uit....

   • door jacquet yves op vrijdag 16 december 2011

    Laat ons hopen dat de mens nooit op een andere leefbare planeet terechtkomt stel even voor wat hij daar allemaal niet gaat aanrichten. Genocide op de plaatselijke bevolking zo er één is,liquideren van de meeste levensvormen,uitbuiting van de grondstoffen etc...

    • door svdl op vrijdag 16 december 2011

     In een door neo-liberale dogma's gehulde kapitalistische economie, is dit de enige logische evolutie die te verwachten is wanneer de mens ooit op een andere levende planteet terecht komt. Enkel, ben ik wel gerust. Tegen dat er een andere levende planeet zou bereikt kunnen worden heeft de mens onder zijn neo-liberale dogma's en zijn destructieve kapitalistische aard zichzelf reeds herleid tot een scene uit "mad-max" of uitgeroeid (met een quasi dode planeet aarde). Of positief gezien , is het kapitalisme niet meer en staat de mens in een nieuw post kapitalistisch tijdperk met balans en repect voor mens, natuur en dier en haar dito arbeids- en natuurwaarde.

     • door jan peeters op vrijdag 16 december 2011

      Nog maar eens afgeven op de westerse maatschappij, de duivel in zijn kapitalistische vermomming. Bedenk svdl, in kommunistische landen kende men ook iets van vervuiling en zelfvernietiging. De trabantjes en lada's stoten indertijd een veelvoud van rook en dampen uit tov westerse auto's. De kernramp in de Oeral en de kernramp van Tjernobil niet vergeten aub. Of waren dat onschuldige akkefietjes? Zo als nukleair afval dat gewoon in de zee werd gegooid. Meren die uitdroogden of dood waren door vervuiling en wanbeleid. Smog van industrie, fabrieken en schoorstenen, zodat men geen hand voor de ogen zag. Dat kwam omdat men in China en de USSR geen gas, olie en steenkool gebruikte zeker, alles draaide daar op millieuvriendelijke zonne- en windenergie nietwaar??? Dat we verkeerd bezig zijn wil ik niet ontkennen, maar uw selektieve verontwaardiging komt sektair over.

      • door hans d op zaterdag 17 december 2011

       svdl is zo'n typisch karakter op de website van de wereld morgen, er lopen er hier nog zo'n paar rond die voortdurend dat soort ideologie proberen te slijten. maar, zeker als het op ons milieu aankomt, zijn alle ideologieën, zowel links als rechts enkel maar bezig met zichzelf en hun eeuwige gelijk. je krijgt moeiteloos de vakbonden op straat omdat ze wat aan ons pensioen gaan knabbelen, terwijl de helft van ons die leeftijd nooit zal halen, want tegen dat die hervormingen rond zijn, zal er niemand nog met dat onderwerp bezig zijn, pensioenleeftijd zal binnen 10 of 20 jaar een triviaal gegeven blijken. maar kunnen we ook eens een betoging organiseren om onszelf in de eerste plaats en onze politici daarnaast te overtuiigen van de waanzin van altijd meer? want dat is wat de vakbonden blijkbaar willen? en nee, ik ben geen zwartkijker van nature, maar als ik zie hoe we met z'n allen onze planeet naar de kloten helpen (excuse moi le mot) , denk ik niet dat het zoogdier mens lang zal overleven, zeker niet in de huidige vorm. eigenlijk zijn we bezig onze eigen klein- en achterkleinkinderen uit te moorden, nog voor ze geboren zijn. voor het milieu zie ik veel minder problemen, deze hersteld zich moeiteloos, al zal de wereld er mogelijk compleet anders uitzien binnen 100 jaar. ben benieuwd of mr. of mevr. svdl een bio-ecologisch passiefhuis bewoont en alle verplaatsingen te voet of met de fiets doet, en uitzonderlijk het openbaar vervoer gebruikt? of rijdt hij ook de hele dag met z'n auto rond, en maakt verre vliegvakantie's? misschien wel naar één van de overblijvende "arbeidersparadijzen" als noord korea ?

 • door mootsieo op vrijdag 16 december 2011

  Wat al lang gevreesd werdt wordt nu werkelijkheid en nu gaat het vlug gaan,arm mensDOM.

 • door Wim Vandewijngaerde op zondag 18 december 2011

  Zouden we een van de omslagpunten in het klimaatsysteem aan het overschrijden zijn? Feit is dat men op deze latitudes de laatste jaren recordtemperaturen waarneemt sinds de start van de metingen.

 • door maman Verte op vrijdag 30 december 2011

  Die methaanbellen die vrijkomen zijn inderdaad een doemscenario dat werkelijkheid wordt. Ik ben bang dat het nu wel eens heel erg snel zou kunnen gaan. De permafrost is ook al versneld aan het afsmelten, en die geeft ook grote hoeveelheden methaan af.

  • door hans d op zondag 1 januari 2012

   eigenlijk moeten we ons niet teveel zorgen maken. er zijn altijd al diersooorten verdwenen, en er staat er nu weer eentje op het punt te verdwijnen. het enige verschil is dat deze diersoort z'n eigen ondergang bewerkstelligd heeft. is dat erg? voor de aarde en het milieu alvast niet, die komen er wel uit zonder ons. en ondertussen doen we allemaal voort, net als op de titanic, de muziek blijft doorspelen terwijl we ondergaan. de commentaren die alles schuiven op onze door neo-liberale dogma's gehulde kapitalistische economie zouden beter eens in hun eigen hart kijken, heeft mr. svdl en soortgenoten een auto, gaat ie met het vliegtuig op reis, verwarmd hij z'n huis met fossiele energie? indien ja keert ie best eerst voor z'n eigen deur. of heeft hij een nul of energiepluswoning en doet ie al z'n verplaatsingen te voet of met de fiets......?? we hebben allemaal boter op ons hoofd, en het is hypokriet om de zwarte piet door te schuiven. en goede missionaris begint bij zichzelf!

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties