Noordelijke IJszee hoest enorme methaanbellen op
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering, Noordelijke IJszee, Methaan -

Noordelijke IJszee hoest enorme methaanbellen op

In de Noordelijke IJszee borrelen enorme bellen methaan naar de oppervlakte - een broeikasgas dat twintig maal krachtiger is dan CO2. Dat blijkt uit internationaal onderzoek in de regio.

donderdag 15 december 2011 15:15
Spread the love

Het onderzoeksteam, dat de zeebodem voor de noordelijke kust van Rusland al meer dan twintig jaar bestudeert, is verrast door het het volume van de gasbellen en de frequentie waarmee ze vrijkomen.

In een interview met de Britse krant The Independent zegt hoofdonderzoeker Igor Semiletov het nooit eerder op een dergelijke schaal vastgesteld te hebben. “Vroeger hebben we ook wel structuren met de vorm van een toorts gevonden, maar die waren maar enkele meters in diameter. Het is de eerste keer dat we continue, krachtige en indrukwekkende structuren gevonden hebben die meer dan 1000 meter in diameter zijn. Het is verbazend”, zegt hij.

De onderzeese rookpluimen lanceren het methaan rechtstreeks in de atmosfeer. Ze zijn niet alleen groter, maar ook veel talrijker dan voorheen. “Ik was onder de indruk van de enorme schaal en de dichtheid van de gasbellen. Op een relatief kleine oppervlakte hebben we er meer dan honderd gevonden, in de grotere regio moeten er duizenden zijn”, zegt Semiletov.

Versnelde klimaatopwarming

In de Noordelijke IJszee zitten miljoenen tonnen methaan opgeslagen in de bevroren zeebodem. Als de aarde opwarmt kan meer zonlicht doordringen in het relatief ondiepe water en dooit de bodem, waardoor het methaan vrij kan komen. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat een massale methaanuitstoot tot een plotse en hevige versnelling van de klimaatverandering kan leiden.

Wetenschappers schatten dat de potentiële klimaatimpact van de hoeveelheid methaan in de poolregio veel groter is dan de die van alle CO2 die wereldwijd ligt opgeslagen in steenkoolreserves. Bovendien stijgen de temperaturen sneller in de poolregio, waardoor de kans stijgt dat het gas vrijkomt.

Alle cijfers wijzen erop dat er steeds meer methaan van de oceaanbodem in de atmosfeer terechtkomt. De concentratie van atmosferische methaan is in de voorbije twee eeuwen bijna verdrievoudigd.

take down
the paywall
steun ons nu!