Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu
Opinie

De NAVO-oorlog in Libië: desastreus, illegaal en mislukt

Officieel moet de NAVO-operatie in Libië burgers beschermen, maar cynisch genoeg zorgen de westerse bombardementen zelf voor heel wat onschuldige slachtoffers. Een vreemde interpretatie van het VN-mandaat.
donderdag 23 juni 2011

De NAVO besliste drie maand geleden om de hele militaire operatie tegen Libië op zich te nemen onder Resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad. Het officiële doel van deze Operation Unified Protector bestaat er uit burgers en de door burgers bewoonde regio's te beschermen tegen aanvallen.

Hoe cynisch kan deze uitleg nu klinken. Geruime tijd bombardeert de NAVO zelf doelwitten in wijken met burgers, onder meer in Tripoli, en daarbij vallen er geregeld doden.

Burgerdoden

De jongste weken haalden verschillende incidenten het nieuws waarbij het voor de NAVO-woordvoerders almaar moeilijker wordt om vol te houden dat alles gesmeerd loopt. Het gaat niet alleen om de dood van 3 kleinkinderen van Khaddafi, die ondanks hun familiale banden met de Libische leider, niet minder onschuldig zijn gedood.

Halfweg juni getuigden studenten met foto's over een NAVO-bom die ingeslagen was op de Nasser Universiteit in Tripoli. Goed een week later moest de NAVO toegeven dat er een burgerdoel was geraakt door een 'misser', waarbij minstens vijf doden vielen. Een dag later worden beelden vrijgegeven van de vernietiging van enkele huizen in Surman, een stad 70 km ten westen van Tripoli. Volgens de regering vielen er daarbij 15 doden.

Het klopt dat het aantal burgerslachtoffers aan beide kanten wordt gebruikt voor propagandadoeleinden, maar dat neemt niet weg dat de NAVO-bombardementen lang niet zo zuiver zijn als men op het hoofdkwartier in Brussel graag beweert. Naarmate de oorlog duurt, groeit het aantal 'vergissingen'. Getuige ook de 13 rebellen gedood door 'friendly fire' van de NAVO.

Niet gedekt door VN-mandaat

Het is erg duidelijk geworden dat de NAVO haar voeten veegt aan het mandaat van de VN-Veiligheidsraad dat niet verder gaat dan de bescherming van burgers. De intensieve bommencampagne op Tripoli, waar de beoogde militaire installaties van het regime niet rechtstreeks bedreigend zijn voor burgers en dus niet vanuit die noodzaak moeten worden gebombardeerd, zijn evenmin gedekt door de resolutie, tenzij je die heel ruim interpreteert.

De protagonisten van de NAVO-alliantie verhullen ook het werkelijke doel van deze NAVO-oorlog niet: 'regime change'. De NAVO-operatie is van meet af aan opgezet als luchtsteun voor de rebellen om het Khaddafi-regime uit het zadel te lichten.

De Britse premier David Cameron zei onlangs in het parlement onomwonden dat Groot-Brittannië zowel in Libië als in Afghanistan in 'oorlog' is.

In de VN-resolutie staat er niets over oorlog. Het eerste punt van de resolutie vraagt daarentegen wel “de onmiddellijke instelling van een staakt-het-vuren en een compleet einde aan het geweld en de aanvallen tegen of misbruiken tegen burgers.” Het staat er in algemene termen en zou dus voor alle betrokkenen in het conflict moeten gelden.

De NAVO verkiest evenwel buiten de resolutie om te opereren en steunt militair een rebellenbeweging die elke keer opnieuw verklaart onderhandelingen te weigeren zolang Khaddafi niet eerst vertrekt. Bovendien lijkt niemand zich zorgen te maken over de slachtoffers die vallen als gevolg van het rebellenoffensief.

Groeiende verdeeldheid

De NAVO en de verdedigers van de bombardementen pareren elke kritiek door te schermen met de VN-resolutie. Maar verschillende belangrijke landen met zetel in de VN-Veiligheidsraad - China, Rusland en India - verklaarden al vanaf de eerste dag dat ze grote moeite hadden met de schaal en intensiteit van de bommencampagne. Ze uitten hun vrees voor een escalatie en nog meer burgerslachtoffers.

Maar bovenal verdenken ze de NAVO-leiders van een verborgen agenda die er in essentie op neerkomt een pro-westers regime te installeren en de invloed in Afrika te verhogen. China kocht voor 4,5 miljard dollar petroleum in Libië en uit openlijk de vrees dat de westerse militaire interventie Beijings toegang tot de energierijkdommen zal blokkeren.

Het nieuws over de doden en de lange duur van het conflict, een klus die de NAVO dacht te klaren in enkele weken, zorgt er voor dat het westers-Arabisch front in Libië barsten begint te tonen.

Italië dat aan de militaire actie meedoet, vraagt een pauze in de bombardementen. “De NAVO brengt haar geloofwaardigheid in gevaar; we kunnen niet het risico lopen om burgers te doden”, aldus de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken in een naar NAVO-normen nogal openhartige distantiëring van zijn bondgenoten.

Ook in de Arabische Liga, die nooit echt warm liep voor de manier waarop de NAVO haar militaire operatie uitvoert, groeit het ongenoegen en vindt men dat het tijd is om 'het geweer' van schouder te veranderen.

Amr Moussa, ontslagnemend secretaris-generaal en belangrijk presidentskandidaat in Egypte ondersteunt de Italiaanse vraag voor een staakt-het-vuren en zegt dat er alles aan moet gedaan worden om te komen tot een politieke oplossing van het conflict.

België dat mee bombardeert, behoort tot de landen waar de (lopende) regering zich in stilzwijgen hult, doet alsof alles van een leien dakje verloopt en hoe dan ook niets zal doen wat Washington en andere hoofdrolspelers binnen de NAVO voor het hoofd zal stoten.

De NAVO-oorlog in Libië is over de hele lijn een miskleun geworden en moet daarom stoppen. Net als in Afghanistan dreigt het een langdurig bloedig conflict te worden met het karakter van een burgeroorlog.

Het feit dat de leiding van de oppositie vol zit met voormalige Khaddafi-mensen maakt de vraag des te prangender waarom het überhaupt zo'n taboe is om onderhandelingen na te streven en zo verder bloedvergieten te voorkomen.

Khaddafi is een schurk, maar in de oppositie zitten er net zo goed schurken met bloed aan de handen. Het is bovendien beter om te onderhandelen met een schurk, dan er oorlog mee te voeren.

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is medewerker bij Vrede vzw in Gent.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

20 reacties

 • door Marleen De doncker op vrijdag 24 juni 2011

  Dus: Ophouden met bombarderen? Het hen zelf laten uitvechten? Khadaffi vragen om te stoppen en af te treden?

  "Het is bovendien beter om te onderhandelen met een schurk, dan er oorlog mee te voeren." Zei Neville Chamberlain dat ook niet?

 • door wagner op zaterdag 25 juni 2011

  @Marleen

  De echte schurken zitten in washington,Parijs en Londen en niet in Tripoli, het zijn zij die meer dan een miljoen(Irak, Afganistan)doden op hun geweten hebben en niet khaddafi. Heel deze oorlog is gebaseerd op leugens, de eerste leugen om ons in deze oorlogs(misdaden)te betrekken was dat de regering in Tripoli vliegtuigen zou gebruikt hebben tegen de eigen bevolking de tweede leugen was in de tv beelden te zien die in heel de wereld rondgingen waarop doodgeschoten soldaten te zien waren die zogezegd door de soldaten van de regering dood geschoten waren, omdat ze weigerden om op gewapende “demonstranten” te schieten . De eerste leugen is allang weerlegt door het Russische leger die satelliet beelden liet zien waarop geen activiteiten van de Libische vliegtuigen te zien waren en de enige straaljagers die opstegen hadden de opdracht om de munitie depots te bombarderen omdat de “demonstranten” aan het plunderen slogen. http://www.youtube.com/watch?v=hDt92tR2YnA De tweede leugen was van de soldaten die dood geschoten waren omdat ze niet op wilden schieten op de "demonstranten" Nu blijkt dat die soldaten eerst mishandeld en daarna op een gruwelijke manier zijn vermoord door de “demonstranten” zelf om dan op Youtube te verkopen onder de titel ”de misdaden van khadaffi". http://nocheinparteibuch.wordpress.com/2011/04/04/hidden-behind-propaganda-a-giant-crime-against-libya-is-fact-part-i/ hier nog een staaltje van de vredelevende “demonstranten” http://www.youtube.com/watch?v=eQrnDcOybXQen Libië was voor deze criminele aanval van de landbarbaren uit Benghazi en de luchtpiraten van de Navo een welvarend land die enorm geïnvesteerd heeft in eigen land en was ook de grootste investeerder in Afrika http://www.youtube.com/watch?v=qogT-DDKHgQ. Het stond op de 56ste plaats in de wereldranglijst van de menselijke ontwikkeling, het land had weinig of geen schulden. De vrouwen in Libië waren overal in openbare instellingen vertegenwoordigt, zelfs als lijfwacht van khadaffi die hiermee de vrouwen een emancipatorische duwtje in de rug wou geven, iets waar de wahabisten in Benghazi en de Saoudi’s en de golfstaatjes niet mee konden lachen want voor de wahabisten zijn vrouwen als kinderen en kunnen geen verantwoordelijkheid dragen, vandaar hun steun aan de luchtpiraten van de navo en aan de baardmannen uit Benghazi. Voor de wahabisten/salafisten was hij een gevaarlijk man ,hoe durfde hij vrouwen als gelijke te beschouwen.

  Voor de schurken in maatpak in Parijs, Washington en Londen was hij gevaarlijk omdat hij een onafhankelijke koers vaarde en dat vonden de neokoloniale humanisten te gevaarlijk ,stel je voor een Afrikaans land dat zijn eigen belangen dient en die van Afrika, dat was voor de schurken in maatpakeen beetje teveel van het goede. Hoe kan je als libier akkoord gaan dat. een buitenlandse luchtmacht je land naar de middleeuwen word gebombardeert?in elk beschaafde land word dit als landveraad beschouwd,hiervoor zijn na de 2de wereld oorlog mensen tegen de muur gezet. Wie is hier de opper-schurk?

  • door Marleen De doncker op zondag 26 juni 2011

   "Wagner" beschouwt zichzelf waarschijnlijk als progressief en ruimdenkend, maar hij denkt even zwart-wit als het Vlaams Belang, goeien en slechten. Dit is veruit het idiootste dat ik op deze site gelezen heb.

   • door wagner op zondag 26 juni 2011

    @Marleen Uw reactie is klassiek, als men geen argumenten meer heeft komt het schelden en misplaatste vergelijkingen zoals Vlaams Belang ,Hitler en zovoorts .

    Voor u zijn deze heren(Sarkozy, Obama, Cameron misschien helden of het minst kwaade, voor mij komen ze in aanmerking voor gearresteerd te worden voor oorlogsmisdaden, ook al hebben ze de schijn van beschaafdheid mee. kun je weerleggen dat de oorlog in Irak een miljoen slachtoffers gemaakt heeft? en voor wat? omdat” Marleen” goedkoop kan gaan tanken? kun je weerleggen dat het honderdduizenden wezen heeft gemaakt, met laag uranium vergiftigde kinderen, de miljarden materiële schade die het land waarschijnlijk de eerste 50 jaar niet te boven komt? dat het net als Libië nu in twee of meer word verdeeld? ken je een (derde)land die er beter op geworden is na een Amerikaanse invasie/agressie/inmenging.....

    Deze oorlog is een commerciële en criminele oorlog die niet verschilt van de klassieke koloniale oorlogen in het verleden en die betaald wordt met onze zuurverdiende geld en het bloed van de Libiers. De holle argumenten die deze oorlogsmisdadigers zijn niet veranderd, het gaat nog steeds om te beschermen, te civiliseren en andere met superioriteit geladen onzin. Koning Leopold ging ook naar Afrika om de “zwartjes” beschaving bij te brengen maar eigenlijk vooral om zijn zakken vullen, toen was het om te beschaven nu is het ” HET RECHT OM TE BESCHERMEN” je moet maar durven, mensen, ,bruggen ,universiteiten ,hospitalen, kortom alles wat Libië sinds haar Onafhankelijkheid heeft opgebouwd te bombarderen om haar burgers te beschermen…….wie is hier de idioot/naïef om al die flagrante leugens te geloven.

 • door Ben op zaterdag 25 juni 2011

  Hoe langer de oorlog duurt, hoe meer slachtoffers, hoe meer kritiek de interventie van de NAVO zal vangen. Maar het alternatief dat wordt voorgesteld : onderhandelen met de schurk... onderhandelen over wat? Over zijn aanblijven? Iedereen die nog maar een beetje de biografie van Kadhafi kent weet dat de man van zodra hij kan alle tegenstand zal vernietigen. Lybië is een miskleun geworden, de schuld daarvoor bij het Westen liggen vind ik te kort door de bocht. Blijkbaar heeft de dictator erg veel geldreserves en kan op die wijze de oorlog gerekt worden. Die bron zou moeten droog gelegd worden.

 • door wagner op zaterdag 25 juni 2011

  @ Ben Welke biografie? Heb jij de biografie van deze drie killer musketiers(Obama,Sarkozy,cameron)gelezen? Vergleken met deze slachters van Tripoli is khadaffi een ijsventer of een loopjongen.

  In hun binnenland zijn deze “ democraten” met glimmende schoenen en dito maatpak ,maar zwakke derde wereld landen laten ze hun ware aard zien, dan worden ze meedogenloze slachters. Sarkozy die opdracht geeft aan zijn luchtpiraten om een leider van een soeverein land te vermoorden waarbij 4 familieleden van khadaffi het leven laten waarvan 3 onschuldige kinderen om dan een paar dagen later even te gaan keuvelen aan de barbecue met zijn brothers in crime Bomber Obama en killer cameron.

  De Libiërs beseffen nog niet waar ze voor staan mochten de plannen van de 3 moordenaars lukken. Ze zullen dan dezelfde lot ondergaan als de Irakezen en voor een heel lange tijd knechten zijn van de Sarcozy’s van deze tijd, als het zover zou komen, dan zal Mussolini klein bier zijn vergleken met de leep en onbetrouwbare crimineel Sarkozy.

  Nu maar hopen dat het Libisch volk uit deze terroristische/ barbaarse aanvalen overleeft en wijze lessen trekt uit deze nachtmerrie die nu al 100 dagen duurt en aan te veel mensen het leven gekost heeft.

 • door Hubert Vandenbussche op maandag 27 juni 2011

  Volgens betrouwbare bronnen zou Khadaffi luchtafweer en ander wapenntuig in de bugerwijken opstellen en burgers, zelfs vrouwen en kinderen, als levend schild gebruiken! U zwijgt hierover 'wijselijk'! Nee, ik verdedig de Navo niet door dik en dun,. Maar in de oorlog tegen Hitler zijn ook zware fouten gebeurd door de gealliëerden. Niettemin was deze oorlog tegen Hitler gerechtvaardigd, niet? En waar blijft uw verontwaardiging over de moordadige onderdrukking van de oppositie in Syrië?

  • door christophe op maandag 27 juni 2011

   Nogmaals: wat u hier schrijft, is een mooi voorbeeld van een reductio ad hitlerum http://nl.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum

   Het is niet omdat de oorlog tegen Hitler gerechtvaardigd was, dat elke oorlog tegen een slechterik gerechtvaardigd.

   Het is niet omdat Hitler vegetariër was, dat alle vegetariërs slecht zijn.

   • door Hubert Vandenbussche op maandag 27 juni 2011

    Mijnheer Callewaert, U schrijft: 'Het is niet omdat Hitler vegetariër was, dat alle vegetariërs slecht zijn.'

    Er zijn dus goede en slechte dictators? Een mens leert elke dag bij !!!

    • door christophe op maandag 27 juni 2011

     U leest niet goed. Ik wijs u op een redeneerfout. U zegt: we moeten Libië bombarderen, want we hebben ook nazi-Duitsland gebombardeerd. Dat is even fout geredeneerd als zeggen: alle vegetariërs zijn slecht, want Hitler was een vegetariër.

     Lees de wikipedia-uitleg daarover eens.

     • door Hubert Vandenbussche op woensdag 29 juni 2011

      Mijnheer Callewaert,

      Ik citeerde enkel uit uw reactie. Herlees ze eens... Ik ben helemaal niet voor 'het bombarderen van Lybië'! Bij mijn weten is Khadaffi niet het Lybische volk en wordt niet het ganse land gebombardeerd!. Als er bommen vallen op militaire doelen (van Khadaffi) dan kan ik dat moeilijk gelijk stellen met 'Lybië'. U maakt een karikatuur van mijn standpunt. Ik ben voor steun aan de opposanten van Khadaffi, zoals ik voor steun ben aan de opposanten in Syrië. Ik vind het erg en heel fout als de Navo ook burgers doodt. Als dbij bepaalode doelen dergelijke risico's bestaan, mogen ze deze doelen niet bombarderen. Daar vegen ze soms hun voeten aan. Typisch voor deze organisatie! Maar algemeen gesproken ben ik niet tegen de militaire operaties tegen het Khadaffiregime. Kunt u en uw collega's nog volgen? Of kan dit niet als je alles zwart/wit bekijkt? Nogmaals, waar blijt de verontwaardiging voor wat zich in Syrië afspeelt? Oogkleppen houden de linkse en progressieve krachten in ons landje klein. Men voelt zich goed in die kleine beperkte kring, goed beschut van besmetting door die boze ' rechtsdenkende' buitenwereld! Bang om niet van de mooi afgebakende paden af te wijken.

      • door Vanglabeke Noël op donderdag 7 juli 2011

       van oogkleppen weet de heer Vandenbussche duidelijk ook iets af . Hij draagt ze . Hij steunt de opposanten ,zonder blijkbaar na te gaan wie die opposanten zijn en wat ze met Lybië van plan zijn Wie herinnert zich nog het UCK in Kosovo .Dat waren ook zogenaamde vrijheidsstrijders die gesteund moesten worden . Bleken uiteindelijk een bende krapuul te zijn van het ergste soort o.a betrokken bij orgaanhandel ..

       • door Vanglabeke Noël op donderdag 7 juli 2011

        o tje vergeten

  • door wagner op woensdag 29 juni 2011

   @hubert

   Gelooft u nu echt wat u schrijft, dat de Libische overheid of misschien khaddafi hoogst persoonlijk Mensen gaat vastbinden aan gebouwen. Volgens” betrouwbare bronnen” Welke bronnen ?die van de enbedded journalisten ? Of van de etnische zuiveraars uit Bhenghazistan.

   Moet ik echt uw" betrouwbare" bronnen geloven die onzin al zou de regering aan haar soldaten viagra geven om vrouwen te gaan verkrachten, dat is toch om te lachen. Amnesty Internationaal heeft geen verkrachte vrouw kunnen vinden die door regerings soldaten Zouden verkracht zijn en geloof mij, Amnesty Internationaal heeft echt haar best gedaan om er toch maar één vrouw te vinden..tevergeefs.

   En waar zijn uw betrouwbare bronnen die de lynch partijen tegen zwart afrikanen door uw geliefd “demonstranten” berichten en denkt u nu echt dat die baardmannen de reders van Libië zijn? Nee mijn beste, zwart-wit dat is wat we dagelijks door onze strot word geduwd door onze enbeded journalisten die in facto woordvoerders zijn van de NAVO en hun vazallen uit Benghazistan. i De al schietend en allah akkbar roepende baarmannen uit Bhenghazistan hebben tot hun eigen verbazing de machtigste luchtmacht en bijna heel de westers media tot hun dienst.

   • door Hubert Vandenbussche op woensdag 29 juni 2011

    Er wordt door beide kampen onzin uitgekraamd. Maar dat doet niets af aan het gerechtvaardigde verzet van de Lybische bevolking (Syrische, Tunesische, Jemenietische, Palestijnse, enz.). In eendert welke opstand heb je allerlei groepen die deel uitmaken van die opstand, die waarschijnlijk een ander politiek doel nastreven dan de meerderheid van de opstandelingen. Niet alle opstandelingen willen echte democratie en vrijheid. Maar moet je wachten totdat elke opstandeling, elke geallieerde zuiver tot de graad is, vooraleer je in actie mag treden? Dan zouden we nu nog in de Middeleeuwen leven denk ik !!!! Nooit van stappenplannen gehoord? Nooit gedacht dat na een 1ste stap er nog vele andere stappen zullen moeten gezet worden? Dat je niet meteen het 'aardsparadijs' kunt bereiken?

    • door wagner op woensdag 29 juni 2011

     @Hubert U zegt het juist, Libië is inderdaad is niet khaddfi, Libië is een soeverein land dat door een aantal ontevreden wahabistiche stammen en al-qaida elementen wordt aangevallen en door neo-kolonialen word gebombardeerd en niet andersom.dit heeft niets met ideologie te maken ,maar met het recht van de sterkste. Lepe kerels zoals Sarkozy zagen hun kansen schoon en bewapenden de rebellen. http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/03/hoe-het-westen-al-qaida-helpt-in-libi%C3%AB-0ie:

     Sarkozy ging dan als de duivel lobbyen om een” licence to kill “ in de Verenigde Naties te gaan halen en kreeg die ook, de Verenigde Naties die anders gewoon een dode lichaam is werd snel snel opgewarmd om de licentie te onder de naam resolutie 1973 te geven.

     Twee weken ervoor wilde dezelfde Sarkozy Ben Ali van Tunisie gaan steunen, vlak voor hij de benen nam naar de wahabisten in Saoedi Arabië, door een elite eenheid van de Franse oproer- politie naar Tunisie sturen om daar de oproer- politie lessen te geven hoe men een oproer(bloedig) neer moest slaan maar hij kwam te laat, ondertussen had Ben Ali al de benen genomen naar Saoedi Arabië . Maar Libië is niet Syria of Servië noch Vlaanderen ieder land heeft zijn specifieke problemen Dus verglijkingen maken is gewoon absurd. Libie heeft de hoogste levensstaandaard van heel Afrika en het Midden Oosten(dat zullen onze enbedded journalisten u niet vertellen want dan ga je nadenken natuurlijk) http://waterput.punt.nl/?id=592098&r=1

     De Egyptenaren en de Tunesiërs willen eigenlijk wat de Libiërs al verworven hebben namelijk: gratis onderwijs , gratis medische zorgen, het recht om een woonst te hebben, een lange termijn visie (wat jij noemt stappenplan) : http://www.youtube.com/watch?v=lXLQAUUpJwU.

     IK zal je voorspellen wat de stappenplannen zijn de drie killer musketiers(bomber Obama,killer Cameron , pipo de clown Berlusconi en cynicus Sarkozy als ze hun planen kunnen waarmaken natuurlijk. (Vergeet niet voor deze heren is Libië geen land maar een olieplatform en niets anders) 1:Olie bemachtigen 2:een emiraat stichten(zoals Koeweit ,Bahrein en ander nuttige idiote staatje en staten) 3 :de wahabisten aan de macht en zo het land naar de middeleeuwen brengen ,want een ontwiklingsland dat zich ontwikkeld is tegen de belangen van deze heren.

     Hieronder een paar links die u doen nadenken mischien,het heeft niets met links of rechts te maken alleen met recht en onrecht.

     http://translate.google.be/translate?hl=nl&langpair=en%7Cnl&u=http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_public_debt

     http://www.dereporter.be/geopolitiek/roof-van-de-eeuw-confiscatie-van-libische-staatsfondsen

 • door Simong op donderdag 30 juni 2011

  Het feit dat Khadaffi zijn bevolking bewapent met 2 miljoen Khalashnikovs en (verouderder) SAM's zegt veel over de verhaaltjes die ons tot nogtoe werden gevoerd door de mainstream media. Libië staat een situatie als Somalië te wachten eens Khadaffi uit de weg is geruimd door de neokolonialisten tenzij ze een volledige westerse bezettingsmacht sturen waarbij het een volwaardig 2e Irak zal worden met een gelijkaardige verdeel-en-heers-strategie met zelfmoordaanslagen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties