Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Ultieme poging om strengere asielwet tegen te houden

Vandaag wil de meerderheid in de Kamer de kritiek van de VN Vluchtelingenorganisatie, het Federaal Migratiecentrum Myria en de Privacycommissie van tafel vegen en de nieuwe asielwet stemmen. Makkelijker asielzoekers opsluiten, vluchtelingen terugsturen voor de procedure is afgelopen of gsm en laptops doorzoeken, voortaan kan het allemaal. Enkele actievoerders ondernamen een ultieme poging om de parlementsleden tot andere gedachten te brengen.
donderdag 9 november 2017

Eigenlijk mag het niet, maar enkele actievoerders van Vluchtelingenwerk Vlaanderen deden het toch. Ze gingen met spandoeken postvatten aan de ingang van het federaal parlement in de zogenaamde rode zone. “De wet zit in de allerlaatste fase. Dit is de enige manier om nog eens onze stem te laten horen”, zegt Petra Baeyens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “In de commissie Binnenlandse Zaken werden alle amendementen en bezwaren van tafel geveegd”, aldus Baeyens.

Dat zijn er nogal wat. De VN Vluchtelingenorganisatie, het Federaal Migratiecentrum Myria, de Privacycommissie en een hele reeks ngo’s, allemaal tekenden ze verzet aan tegen de wet. “Het wordt voor vluchtelingen gewoon heel moeilijk om hun rechten te krijgen. Om heel vage redenen kunnen ze worden opgesloten. Als ze bijvoorbeeld geen geldige papieren hebben, maar voor veel vluchtelingen is het heel moeilijk om hun land te ontvluchten met officiële papieren. Door de verkorte procedures krijgen hun advocaten het ook heel moeilijk om een goede verdediging op te bouwen.”

De Privacycommissie had dan weer bezwaar bij de bepalingen over het inkijken van persoonlijke laptops en gsm’s. Baeyens: “Dat kan alleen als de asielzoeker toestemming geeft, maar geen toestemming geven kan een negatief element zijn bij de uiteindelijke beslissing. Dus veel keuze is er niet.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.