Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

TTIP-documenten op de keien: 'dit is het einde'

De 248 pagina's vertrouwelijke documenten over het TTIP die Greenpeace Nederland in handen kreeg, zouden de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de EU wel eens een flinke knauw kunnen geven. De documenten bevestigen wat critici al lang vrezen – meer vrijheid voor multinationals om regels aan hun laars te lappen –, maar tonen ook dat er grote spanningen zijn tussen de EU en de VS.
maandag 2 mei 2016

De onderhandelingen rond het TTIP baden in een sfeer van geheimzinnigheid. Die geheimhouding neemt soms potsierlijke vormen aan. Parlementsleden mogen de documenten bijvoorbeeld wel inkijken, maar dan enkel onder strenge voorwaarden. Ze krijgen twee uur om de 350 pagina's te doorbladeren in een beveiligde reading room zonder internet. In sommige landen is er zelfs een bewaker die in de gaten houdt dat niemand stiekem een foto neemt.

Maar zo gaat dat in onze geconnecteerde tijden, ooit komt er toch een lek. Greenpeace Nederland gooide maandag 248 pagina's online. Het gaat om onderhandelingsteksten die voor een leek in ondoorgrondelijk jargon zijn opgesteld.

De teksten maken twee dingen duidelijk. Ten eerste lijkt de vrees van ngo's en activisten terecht. Bij de Europese Commissie klinkt het altijd dat er geen vuiltje aan de hand is. Het gaat alleen om het stimuleren van handel tussen de VS en de Europese Unie. Aan fundamentele principes en regels zou er niet geraakt worden.

Eén van die cruciale principes is het voorzorgsprincipe. In de Europese Unie wordt er vanuit gegaan dat je beter voorkomt dan geneest. In de VS wordt eerder geprobeerd mogelijke risico's te beperken. In januari had de eurocommissaris voor Handel Cecilia Malström nog verzekerd dat er aan het voorzorgsprincipe niet geraakt kan worden. Maar in de 248 pagina's komt het woord geen enkele keer voor. De Amerikaanse aanpak van gevaarlijke producten komt daarentegen verschillende keren terug in de tekst.

Als de EU nieuwe vormen van regulering wil invoeren rond bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, dan zou het de Amerikaanse bedrijven daarover moeten consulteren. Zij zouden daarna op dezelfde manier betrokken moeten worden bij het tot standkomen van de regulering als hun Europese concurrenten. Dat zet de deur voor vertragingsmechanismes en lobbypraktijken helemaal open.

Spanning

Een tweede trend die uit de teksten blijkt, is dat er grote spanningen zijn tussen de VS en de EU. De VS weigeren bijvoorbeeld toegevingen te doen in het dossier van de zogenaamde ISDS (investor-state dispute settlement). Dat is een mechanisme dat multinationals toelaat om overheden aan te klagen als ze menen dat bepaalde regels hun winsten in gevaar brengen.

Uit geen enkele paragraaf in de teksten blijkt ook maar enige bezorgdeid voor het klimaat of het leefmilieu. Volgens Greenpeace wordt het met het TTIP onmogelijk om bijvoorbeeld de import van de 'vuile' olie afkomstig van teerzanden aan banden te leggen. De EU zou ook haar markt niet langer volledig kunnen afschermen voor genetisch gewijzigde voedingsproducten.

De macht van bedrijven wordt daarentegen wel soms letterlijk benadrukt. “While the US showed an interest, it hastened to point out that it would need to consult with its industry regarding some of the products”, zo staat ergens te lezen in de documenten.

“Deze gelekte doucmenten geven een ongeziene inkijk in de manier waarop de VS probeert om de Europese regels rond de bescherming van het milieu en de publieke gezondheid te omzeilen. De positie van de EU is zeer slecht, de positie van de VS is afgrijselijk. Het vooruitzicht op een TTIP dat een compromis betekent tussen die twee is verschrikkelijk. Zo wordt de weg vrij gemaakt voor een race naar de bodem”, zegt Jorgo Riss, directeur van Greenpeace EU aan The Guardian.

Het lek betekent een klap voor de EU. Het protest tegen TTIP klinkt steeds luider. Vorige week betoogden tienduizenden Duitsers tegen het akkoord in Hannover. Volgens John Hilary, directeur van de Britse ngo War on Want, is dit zelfs het begin van het einde van het TTIP. "De totale geheimhouding was de enige manier voor de Europese Commissie om te vermijden dat het Europese publiek kennis nam van de waarheid van deze afschuwelijke onderhandelingen."

U kan de documenten hier inkijken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door babipsylon op maandag 2 mei 2016

  De Standaard vindt het blijkbaar geen nieuws, er staat een onbenullig artikeltje online waar totaal niet wordt ingegaan op de inhoud van de documenten.

 • door Jean Van den Bosch op maandag 2 mei 2016

  Eindelijk de waarheid die naar boven komt. Hetgeen dat iedere kritische mens al wist of kon vermoeden, is nu naar boven gekomen. Hedenmiddag nog De Gucht gehoord op de radio, zoals gewoonlijk geen dossierkennis en alleen praatjes verkopen. Tiens heeft zijn zoontje alsook vandaag geen uitspraak gemaakt aangaande de pelletcentrale in Gent. Ik dacht van wel trouwens. Knappe familie trouwens, zijn advocaatjes (??). Wij als gewone burger, zullen er eens te meer ervoor kunnen opdraaien. Wanneer gaan ze eindelijk gevangenissen bijbouwen? Wij mogen voor alles betalen, ik wil gerust betalen om een paar (?) personen dat alles verkl**t in België, In den bak te steken. Na een kosten-baten analyse is dit werkelijk het goedkoopste. En dan in Italië een inbeslagname indienen wegens fraude, waarschijnlijk om verzuurde wijn te verkopen (LOL).

  Hetgeen er ontbreekt is een reactie van Kathleen Van Brempt. Eerste keer een reactie dat haar fractie besluiteloos was. Nadien een reactie dat haar fractie ging tegenstemmen (op grond van wat trouwens?), nu pas is de werkelijkheid naar boven gekomen. Wat gaat ZIJ nu nu doen? Zoals ik toen ook zei en nu opnieuw zeg. Een moeilijke beslissing voor de SPA, je kan niet altijd voor vis of vlees blijven spelen. Op zeker moment krijgt je deksel op je neus. Ik kan alleen hopen dat Kathleen ook Oud-Nederlands verstaat, anders zal het mijn schuld zijn, dat zij te dom is.

 • door Ronald Van Beneden op maandag 2 mei 2016

  De SPA is allang een partij met een blauw randje. Onder het mom van we rekenen de werkelijke kosten niet door en zadelen later gans B op met de gevolgen zullen ze wel meehuilen met de wolven in het bos klaar om de gewone schaapjes op te eten. Dat TTIP ontmaskerd is is een goede zaak. Het is enkel goed voor buiten de EU gevestigde economieen en patentpakkers. Zo en alleen zo kan de USA de welstand in eigen land bevorderen en de andere landen opzadelen met miljarden kostende processen. Natuurlijk zetelen zij die dit goedkeuren nadien op directiepostjes bij multinationals. Multinationals die willen bepalen wat we eten,drinken ,dragen enz en van gans de wereld eenheidsworst willen maken zodat creativiteit en artizanale producten van de markt gehaald worden onder het mom van niet voldoend aan internationale regels.

  • door Pierre Deleu op dinsdag 3 mei 2016

   Ook in "Hart boven hard" waren politiekers aanwezig. Is dat echt of is dit lachen met de burgers? Wellicht krijgt Walter Baeyens weer eens gelijk: "De elite van de macht. De macht van de elite". Stappen maar en o zo brave burgers blijven... Pierre Deleu

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties