about
Toon menu

Deur op een kier voor Julian Assange?

Is er licht aan het einde van de tunnel voor Julian Assange? Via de VN-Raad voor de Mensenrechten komt er wat schot in de zaak van de WikiLeaks-stichter. Hij zit al twee jaar in de ambassade van Ecuador in Londen.
vrijdag 30 januari 2015

Zweden meldde aan de VN-Raad voor de Mensenrechten dat het de mogelijkheid overweegt om maatregelen te nemen die de zaak zouden kunnen deblokkeren.

De advocaat van Assange, de voormalige Spaanse rechter Baltasar Garzón, toonde zich “tevreden” over de reactie van Zweden op de voorstellen van Ecuador, Argentinië, Cuba, Slovakije en Uruguay. Die kwamen er tijdens het Universeel Periodiek Onderzoek (UPO) van Zweden, een procedure op gezette tijden waarbij de VN-Raad landen doorlicht op het vlak van mensenrechten.

De aanwijzingen van een mogelijke toegeving blijken uit het UPO-rapport over Zweden, dat op 29 januari is goedgekeurd. Volgens het UPO-rapport verbindt Zweden zich ertoe enkele aanbevelingen van de hierboven genoemde landen te onderzoeken en tegen de volgende zitting van de VN-Raad op 15 juni een antwoord te geven.

Zoeken naar uitweg

Staatssecretaris Annika Söder, hoofd van de Zweedse VN-delegatie, bevestigt aan IPS dat het gerecht in haar land “zijn basisonderzoeken wil voortzetten” om te beslissen of hij al dan niet in verdenking zal worden gesteld van verkrachting, seksueel geweld en onwettige dwang. Assange is immers nog niets steeds in staat van beschuldiging gesteld door het Zweedse gerecht. “Wij geven er ons rekenschap van dat Assange zich in de ambassade van Ecuador bevindt en hopen dat op de een of andere manier een uitweg wordt gevonden om de juridische procedure voort te zetten.”

De verdediging van Assange zegt dat het Zweedse gerecht de zaken vertraagt en dat het weigert Assange te ondervragen via bestaande juridische procedures op papier, via telefoon of videoconferentie. Tegelijk voeren de VS een geheime procedure tegen Assange en andere WikiLeaks-leden, zegt Garzón. WikiLeaks lekte honderdduizenden diplomatieke en andere documenten die minder frisse praktijken van Washington blootlegden.

Ambassade verlaten

Di kan de zaak deblokkeren. Dan zou Assange de Ecuadoraanse ambassade kunnen verlaten, die hem al sinds 2012 diplomatiek asiel verleent. Garzón vraagt van Stockholm dan wel een expliciete tijdslimiet voor het onderzoek tegen Assange, zoals Ecuador heeft gevraagd tijdens het UPO-onderzoek.

“Het VN-Mensenrechtencomité (een ander gespecialiseerd orgaan van de VN) bepaalt dat men een precieze termijn moet vastleggen om een aangehouden persoon ter beschikking te stellen van een rechter.” Annika Söder geeft toe dat het Zweedse rechtssysteem niet in een termijn voorziet waarbinnen een onderzoek afgerond moet zijn.

Bron: Tenue esperanza para Assange

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.