Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Sinterklaasactie Hart Boven Hard zet rechtvaardige fiscaliteit op de agenda

Op zaterdag 6 december trok de burgerbeweging Hart Boven Hard met een bonte Sinterklaasstoet door de straten van Antwerpen. Samen met een Reuzensint hielden vierhonderd actievoerders halt aan drie instellingen die ervoor zorgen dat “het grote geld ongemoeid blijft”. Op ludieke wijze werden deze instellingen verzocht “hun leven te beteren en hun deel te betalen”.
zaterdag 6 december 2014

“Ik ga de onrechtmatig ontvangen cadeaus terugeisen.” Onder een stralende hemel in het Antwerpse Park Spoor Noord geeft theatermaker Benjamin Verdonck, verkleed als een reuzachtige Sinterklaas, de toegestroomde menigte het startsein voor de Sinterklaasactie van Hart Boven Hard.

Hart Boven Hard is een burgerbeweging die individuen en organisaties verenigt die zich zorgen maken over het besparingsbeleid van de Vlaamse en Federale regeringen. Met deze actie zetten ze het thema fiscaliteit op de agenda.

500 euro

De veelkleurige stoet die onder meer begeleid werd door een treintje en sinterklaasliedjes, houdt halt bij het Luxemburgs Consulaat, Omega Diamonds en Kantoor Iven De Hoon. Alledrie staan ze symbool voor het grote geld dat ongemoeid blijft. Zo fraudeerde Omega Diamonds voor 4,6 miljard euro maar kocht het zijn vervolging af met een boete van 160 miljoen euro, haalde Luxemburg onlangs nog maar eens de voorpagina’s met ‘Lux Leaks’ en staat belastingadviseur Iven De Hoon bekend als ‘offshore-specialist’. 

Bij elke stopplaats doen onder meer Sara De Roo, Lotte Heytenis en Zouzou Ben Chikha zich voor als de bedrijfsleiders van de gewraakte instellingen. Telkens worden ze ludiek op hun plaats gezet door de Sint en vliegen vervolgens de chocolademunten en nepbiljetten van 500 euro gul door de lucht.  

Er is wel een alternatief

Woordvoerder Wouter Hillaert: “De grote vissen betalen amper op vermogen maar de kleine garnalen moeten de broeksriem aanhalen. Onze regeringen zijn bij meerderheid verkozen, waarom bedienen ze dan de minderheid?” 

“Een progressieve vermogensbelasting zou ons acht miljard euro opleveren. Bovendien kregen de 1000 meest winstgevende bedrijven in België een fiscale korting van 13 miljard euro dankzij de mogelijkheden die bedrijven bij ons hebben om hun belastingen te verminderen. Dat is meer dan het bedrag dat de regering wil besparen tegen 2018. Er is dus wel een alternatief voor het huidige beleid.” 

Maffia 

“Ik ben blij dat ik de Sint vandaag beter heb leren kennen,” knipoogt mede-organisator Luk Vandenhoeck, “streng maar rechtvaardig, echt een toffe kerel.” De actie verloopt gemoedelijk, mede dankzij de wimpels, de muziek en de Antwerpse kindjes die van achter hun ramen met open mond naar de reusachtige Sinterklaas staren. Zelfs wanneer de massa ‘maffia, maffia, maffia,’ begint de scanderen aan Omega Diamonds blijft de sfeer vrolijk. Hartelijkheid boven alles, is duidelijk het devies.

“Op naar de Nationale Parade die we op 29 maart organiseren in Brussel,” zo sluit Hillaert ‘s avonds af in het Stadspark. De band Jaune Toujours zorgt voor een feestelijk einde.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Maarten Van Camp op zondag 7 december 2014

    Het bandje waar Boots Butsenzeller het geluid voor deed is Jaune Toujours uit Brussel. Zij zullen donderdag 18 december ook spelen bij de sitin in Brussel georganiseerd door belgische imigranten onder het moto 'Wij zijn de meerwaarde' als antwoord op de uitspraken van staatssecretarisch Theo Vranken over de 'nuttige' en 'onnutige' migranten.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties