about
Toon menu

NSA-spionage in Mexico gaat gewoon verder

Uit de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden in 2013 bleek dat ook buurland Mexico een van de doelwitten van de clandestiene afluisterpraktijken van de NSA was. Een jaar later blijkt dat nog steeds door te gaan. De Mexicaanse overheid doet nauwelijks moeite om er iets tegen te doen.
maandag 2 juni 2014

DeWereldMorgen.be

"Er is geen wetgeving op toezicht en interventies, voor bedrijven ontbreken richtlijnen. We zitten in een juridisch vacuüm. Men kan nog steeds metadata verzamelen", zegt Jesús Robles van de organisatie Propuesta Cívica. Metadata zijn alle gegevens over bijvoorbeeld e-mails of telefoongesprekken behalve de inhoud zelf: wie was de afzender, wie de ontvanger, wanneer en waar werd de e-mail verstuurd, hoelang duurde het telefoongesprek?

Edward Snowden

Op 5 juni 2013 onthulde de Britse krant The Guardian dat de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA) massaal gegevens van internet- en telefoongebruikers binnen en buiten de VS verzamelde. Het was het begin van een reeks onthullingen over de geheime operaties van de NSA. Aan de basis van de onthulling lag Edward Snowden, die voor het agentschap had gewerkt.

Mexico was een belangrijk doelwit. Via het Prism-programma bespioneerde de NSA Mexico over onder meer zijn drugs-, energie- en veiligheidsbeleid. Via het Blarney-programma onderschepte het agentschap alle communicatie van de Mexicaanse ambassade in Washington. Op 1 september 2013 onthulde journalist Glenn Greenwald dat de NSA e-mails van de Braziliaanse president Dilma Rousseff en haar Mexicaanse evenknie Enrique Peña Nieto had bekeken tijdens hun verkiezingscampagne.

Spionage gaat door

Mexico eiste een onderzoek van de praktijk door de Amerikaanse regering. Het Mexicaanse parlement veroordeelde de praktijken. Een jaar later blijkt de spionage gewoon door te gaan. The Intercept, de digitale nieuwssite van Greenwald, schreef op 19 mei 2014 dat de NSA metadata van de bijna honderd miljoen mobiele telefoontoestellen in Mexico verzamelt via het Mystic-programma.

"Er is niet veel gebeurd. Als de mensen er zich meer bewust van waren, dan zouden ze binnen- en buitenlandse bedrijven onder druk kunnen zetten zodat die op hun beurt de regering onder druk kunnen zetten", zegt Cédric Laurant, medeoprichter van Son Tus Datos ('Het Zijn Jouw Gegevens'). De organisatie ijvert sinds 2012 voor meer privacy in de communicatiesector.

Skype afluisteren

De Mexicaanse wet op de Bescherming van Persoonsgegevens van 2010 verplicht een instelling die persoonsgegevens aan derden wil overmaken om dat aan de eigenaar van de gegevens te melden. De wet op Geolokalisatie van 2012 holt die garantie echter uit. Die geeft de overheid de toestemming om geografische gegevens over gebruikers van mobiele telefoonstellen te verzamelen zonder dat te melden.

Het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto meldde in maart 2013 dat op de servers van de Mexicaanse telecomoperatoren Iusacel en Uninet het spionageprogramma FinFisher werd gevonden. In februari 2014 publiceerde Citizen Lab twee nieuwe rapporten over spionage. Daarin staat dat 21 landen, waaronder Mexico, gebruikmaken van RCS, een systeem dat computers kan hacken: het kan de gegevens kopiëren, Skype-gesprekken opnemen en de camera en microfoon van computers activeren, zonder dat de gebruiker dat merkt.

Mexico – Both Victim and Victimiser in Cyberespionage

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.