Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Brazilië wereldleider in bescherming privacy internet

Met zijn nieuwe internetwet is Brazilië internationaal een pionier, zeggen waarnemers. Deze wet versterkt de privacy van de internetgebruikers.
maandag 28 april 2014

Hiermee vervult president Rousseff een belofte die ze uitsprak op de VN-Algemene Vergadering van 1 oktober 2013.

De internetwet, die vorige week door het Braziliaanse parlement werd goedgekeurd, bepaalt onder meer dat Braziliaanse gegevens op buitenlandse servers onder Braziliaanse bevoegdheid vallen. Brazilië "neemt het voortouw in een complexe discussie", zegt jurist Ronaldo Lemos, directeur van het openlicentiesysteem Creative Commons in Brazilië.

De wet is internationaal een mijlpaal omdat het de neutraliteit, veelzijdigheid en vrijheid van het internet beoogt, zegt hij. Het internet "zal niet worden gereguleerd door de regering maar door alle sectoren in de samenleving."

VS bespioneerde Braziliaanse president

De VS verloren terrein op dit vlak door de wereldwijde spionage van de NSA. De Amerikaanse inlichtingendienst had zelfs de Braziliaanse president Dilma Rousseff bespioneerd, bleek uit onthullingen van Edward Snowden.

Volgens justitieminister José Eduardo Cardoso is ook de manier waarop de wet tot stand gekomen is, vernieuwend omdat digitale activisten eraan hebben meewerkt. "Er waren meer dan tweeduizend bijdragen, een groot deel werd aanvaard."

Niet alles in de wet is naar de zin van de activisten. Critici betreuren de bepaling dat internetproviders toegangsgegevens gedurende zes maanden moeten bewaren.

Toespraak van president Dilma Rousseff voor de VN-Algemene Vergadering van 1 oktober 2013: Brazilië schrijft geschiedenis op Algemene Vergadering VN

Brazil Assumes Leadership in Future of Internet Governance

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door hans delannoye op dinsdag 29 april 2014

  tja, dat zal die miljoenen armen in brazilie worst wezen.

  • door Lode Vanoost op donderdag 1 mei 2014

   Die andere miljoenen die van arm naar middenklasse zijn opgeschoven in de voorbije vijftien jaar daargentegen ...

  • door Lode Vanoost op donderdag 1 mei 2014

   Die andere miljoenen die van arm naar middenklasse zijn opgeschoven in de voorbije vijftien jaar daarentegen ...

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties