De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verschillende organisaties veroordelen de brutale agressie tegen de Marokkaanse militant Ahmed Marzouki
Marokko, Ahmed Marzouki, Brutale agressie -

Verschillende organisaties veroordelen de brutale agressie tegen de Marokkaanse militant Ahmed Marzouki

zondag 14 november 2010 13:13
Spread the love

Het is met verbijstering dat we de brutale agressie hebben moeten vaststellen tegen de Marokkaanse militant Ahmed Marzouki. Dat gebeurde op 10 november, de dag zelf dat hij ’s morgens werd ontvangen in de Belgische senaat.

De agressie werd gepleegd om 18h55 door twee onbekenden op enkele meters van het Internationaal Centrum, in het hartje van Brussel (Lemonnierlaan) waar de auteur van het boek “Tazmamart, cellule 10” een conferentie zou geven. Marzouki bracht 18 jaar door in de beruchte gevangenis van Tazmamart in Marokko. De conferentie in het Internationaal Centrum was de eerste in een reeks van vier over de mensenrechten in Marokko, georganiseerd door het Steunkomitee aan het AMDH (een belangrijke mensenrechtenorganisatie in Marokko), de Librex (ULB), de vereniging HIWAR, het Filmfestival van de Middellandse zee en het Internationaal Centrum.

Twee individuen hebben plots Mijnheer Marzouki op straat aangevallen, slagen toegediend, uitgescholden in een Marokkaans dialect en dit met veel haat en geweld vooraleer hem te bedreigen met een mes. Nadien zijn ze op de vlucht geslagen vooraleer iemand is kunnen tussenkomen.

Volgens verschillende getuigen gaat het om twee mannen – de auteurs van de agressie – en drie andere onbekenden die niet ver van de gebeurtenissen in stand-by bleven. De professionele methodes die gebruikt werden doen denken aan een commando-operatie.

Mijnheer Marzouki, die er gelukkiglijk maar enkele kneuzingen aan overhoudt, heeft absoluut zijn conferentie willen geven, na klacht te hebben neergelegd bij de Brusselse politie tegen zijn aanvallers.

Deze agressie werd voorafgegaan enkele dagen er voren met telefonische dreigingen aan de organisatoren om ze te verwittigen dat de serie conferenties over de mensenrechten in Marokko zouden gesaboteerd worden om ze te verhinderen “een slecht beeld te geven over Marokko”. Er zijn dus redenen te denken dat deze agressie goed was voorbereid. Maar de intimidatiepogingen om M. Marzouki aan te zetten niet deel te nemen aan deze cyclus van conferenties is dus mislukt.

Als we vandaag niet zeker zijn over de auteurs en hun opdrachtgever, kunnen we toch veronderstellen dat de maghzen hier niet vreemd aan is gezien een aantal feiten en indicatoren die in die richting wijzen.

Wie heeft er belang bij de militanten van de mensenrechten te muilkorven als het niet de vijanden zijn van de publieke vrijheden? Wie voelt zich geviseerd door de getuigenissen van Ahmed Marzouki over de gevangenis van Tazmamart, de straffeloosheid en de eis naar de waarheid als het niet de verantwoordelijken zijn van deze misdaden, de voorstanders van het al repressief?

De invloed van het boek van mijnheer Marzouki tijdens zijn uitgave in het jaar 2000, zijn druk bekeken uitzendingen op Al-Jazeera, de dreigingen aan zijn adres in Marokko en tenslotte de plaats en het uur van de agressie in Brussel (op enkele meters van de conferentiezaal en een halfuur voor de conferentie moest beginnen) terwijl volgens de getuigenissen Marzouki al gevolgd werd door dezelfde individuen sinds 17h, dit alles lijkt erop te wijzen dat het doel was het verhinderen van de conferentie. Wij vrezen naar een terugkeer naar praktijken waarvan we dachten dat die tot het verleden behoorden.

Deze agressie heeft grote opschudding verwekt in de Marokkaanse gemeenschap van België.

Wij klagen ten stelligste deze laffe daad aan en wij vragen dat de hele waarheid over deze voorbedachte aanval tegen Ahmed Marzouki.aan het licht wordt gebracht. Deze aanval vormt ook een dreiging voor alle mensen die opkomen voor vrijheid en gerechtigheid.

Wij drukken onze volledige solidariteit en onze onfeilbare steun uit aan militant Ahmed Marzouki en aan alle verdedigers van de mensenrechten.

Ondertekenaars:

Steunkomitee aan de Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten (Comité de soutien à l’Association marocaine des droits humains – AMDH)

Vereniging Na’oura a.s.b.l

Regroupement démocratique du Rif Belgique (AGRAW N’ARIF)

Union socialiste des forces populaires (USFP België)

Voie démocratique, afdeling België

Association des Marocains de Belgique pour la défense des droits de l’Homme (AMBDH)

SOS Migrants a.s.b.l.

Partij van de Arbeid van België (PVDA)

Centre de solidarité belgo-marocain

Internationaal Centrum

Euro-Amazigh

Afrique Bruxelles pour la bonne gouvernance a.s.b.l.

take down
the paywall
steun ons nu!