De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stripverhaal over Bazel III (bankregelgeving)
Bank, Regulator, Basel III -

Stripverhaal over Bazel III (bankregelgeving)

vrijdag 20 april 2012 13:19
Spread the love

In de nasleep van de financiële crisis werd uiteraard ook de regelgeving rond het bankwezen in vraag gesteld. Hadden de toezichthouders strenger moeten en kunnen zijn?

Vermits zij hun regelgeving baseren op de aanbevelingen van het ‘Basel Committee on Banking Supervision’ (waar alle toezichthouders elkaar ontmoeten), leek het alleszins niet meer dan logisch dat daar aan een nieuw regelgevend kader gewerkt moest worden. De Bazel II-aanbevelingen van 2004 werden in 2011 dan ook opgevolgd door het Bazel III-kader.

Maar volgens Finance Watch (“a public interest association dedicated to making finance work for the good of society”) schieten ook deze aanbevelingen tekort. Zij publiceerden daarrond een zwaarlijvig rapport dat het lezen zeker waard is en brachten ook een stripverhaal uit om de problemen die zij zien op een luchtigere manier aan te kaarten. Het is dit stripverhaal dat ik u niet wilde onthouden en daarom, met toestemming van Finance Watch, naar het Nederlands vertaald heb. U vindt het resultaat hier, veel ‘lees’-plezier !

take down
the paywall
steun ons nu!