De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sluit alle dolphinaria in Europa ! Demonstratie in Brussel op 28 juni 2013
Dolfinarium,Brussel,dolfijn,betoging -

Sluit alle dolphinaria in Europa ! Demonstratie in Brussel op 28 juni 2013

vrijdag 21 juni 2013 07:49
Spread the love

european-logo-uli
  13 videos in 22 languages 

Wanneer ?

De vreedzame en familiale demonstratie vindt plaats in Brussel, hart van de Europese Unie, tussen 15 en 18 uur. Ze vragen het sluiten van dolphinaria en het stopzetten van het misbruik van dolfijnen als slaafse clowns in heel Europa.

BSPdolphin_world_until_death3_mai2012 Boudewijn Seapark Brugge

Waar ?

Omdat er die dag een Europese top plaatsvindt, zal de demonstratie plaatsvinden aan het  Victor Horta Plein te Brussel  (St Gilles) naast het Zuid (Midi) Station en de gebouwen van de FOD Volksgezondheid. Deze federale dienst staat volgens de Belgische wet in voor de normen in  Zoos en Dolphinaria (Europees Besluit 1999/22/CE ). Het is dus daar dat men de normen opstelt om de zes dolfijnen in Boudewijn Seapark Brugge te houden.

Waarom?

Zij willen geen normen. Zij willen de sluiting van het dolphinarium in Brugge en alle andere dolphinaria : van Loro Parque in Ténérif tot Kölmarden in Zweden, passerend langs  Marineland d’AntibesParc Astérix en Dolfinarium van  Harderwijck.

Het Europees Besluit 1999/22/CE gebiedt aan de Europese Lidstaten om ervoor te zorgen dat de levensomstandigheden van dieren in gevangenschap zoveel mogelijk die van in het wild levende dieren nabootsen.  Dit is onmogelijk voor dolfijnen en walvissen.

GEEN enkel bassin, geen enkele laguna, hoe groot ook kan de oceaan vervangen. De vrijheid en vooral de intense sociale interacties die dolfijnen onderhouden met tientallen soortgenoten in het wild zijn onrealiseerbaar in dolphinaria.

morgan-12-02
Morgan at Loro Parque, with Adan

Daarom vragen zij aan de Europese Unie om het besluit strikt toe te passen in de verschillende lidstaten.
Zij vragen aan de Europese Unie om alle instellingen die dolfijnen, orca’s of belugas in gevangenschap houden te beschouwen als niet voldaan aan de wettelijke normen en dus illegaal te verklaren.

Daarom vragen zij dat de bestaande dolphinaria progressief gesloten worden.
Ze vragen dat AL hun gevangenen, al dan niet geboren in gevangenschap ondergebracht worden in mariene opvangcentra. De dolfijnen die nog niet volledig gebroken zijn door hun jarenlange misbruik in gevangenschap kunnen van daar voorbereid worden op hun vrijlating.

beluga-valencia

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!