De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Schaduwkrijgers
Schaduwkrijgers, asiel, asiel en werk in België, eindeloos wachten, Asielcentrum, zonder papieren, werken -

Schaduwkrijgers

maandag 6 juni 2011 13:54
Spread the love

Het is sinds 2002 dat ik voor het eerst echt in contact kwam met enkele asielzoekers. Hun verhalen waren stuk voor stuk aangrijpend, maar ze beseften vaak zelf niet dat hun lijdensweg nog lang niet afgelopen was. Nu begon hun strijd om rechten hier in België.

Ik maakte er ondertussen een documentaire over: schaduwkrijgers. Daar wordt nu de allerlaatste hand aan gelegd.

Ik kwam vele verhalen tegen en moest uiteindelijk hierin een keuze maken. Niet alles kan je in één film vertellen. Gelukkig zijn er nog anderen die op hun manier net dat deel van het geheel opvolgen om zo een steeds breder beeld te kunnen geven van een problematiek die eindeloos lijkt.

Zelf volgde ik enkele mensen in hun vastgelopen procedure, wachtend vanuit een asielcentrum in Yvoir.

Enkele interviews verschijnen op mijn site http://www.shadowwarriors.be onder video’s.

Materiaal dat niet zijn weg vond of er terzijde mee te maken heeft plaats ik erop. Net zoals het interview welk ik hier postte.

Dit is het verhaal van een Armeense man die na 11 jaar wachten zijn verblijfsvergunning kreeg. Hij kon beginnen met werken daar waar hij verbleef, in het asielcentrum. Nu is hij gelukkig.
Het heeft hem wel vele jaren gekost.

De ondertitels zijn hier in het Engels omdat ik er zoveel mogelijk mensen mee wil bereiken. De documentaire zelf zal in drie talen (NL/FR/ENG) verschijnen op dvd.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!