De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Onderzoek cannabisverslaving zet vraagtekens bij professionele verslavingszorg

Onderzoek cannabisverslaving zet vraagtekens bij professionele verslavingszorg

Volgens onderzoek van het Trimbos-instituut lopen jongvolwassenen die vaak cannabis roken een hoger risico om verslaafd te raken wanneer ze financiële problemen hebben en wanneer ze cannabis gebruiken om hun problemen te vergeten. Het Trimbos-instituut is een kennisinstituut dat onderzoek doet naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving.

maandag 24 maart 2014 19:19
Spread the love

DeWereldMorgen.be

Trimbos-onderzoekster Peggy van der Pol onderzocht drie jaar lang 600 cannabisgebruikers (tussen 18 en 30 jaar) die minstens drie keer in de week blowen. Meer dan de helft van de (bijna) dagelijkse gebruikers zijn volgens haar onderzoek niet verslaafd.

De geestelijke gezondheid van de niet-verslaafde gebruikers komt overeen met de gemiddelde Nederlander maar de verslaafde gebruikers hadden echter vaker last van depressie en angst. Of dit het gevolg of de oorzaak is van de verslaving kon uit het onderzoek niet worden opgemaakt.

Een meerderheid van de cannabisverslaafden zocht hiervoor geen hulp. De verslaving ging meestal over zonder professionele hulp. 

De cannabisverslaafden die professionele hulp zochten functioneerden minder goed en hadden meer psychische problemen dan zij die geen professionele hulp zochten. Dit zet uiteraard vraagtekens bij de vaak genoemde behoefte aan meer professionele verslavingszorg voor “verslaafde” cannabisgebruikers die geen hulp zoeken.

Het THC-percentage zou volgens het onderzoek ook niks te maken hebben met het feit of iemand verslaafd raakt of niet. Een lagere THC-concentratie leidt dus niet automatisch naar minder hulpvragers.

De onderzoekster pleit voor meer gerichte preventie met aandacht voor de aanwezigheid van psychische problemen om escalatie van die problemen en chronische verslaving te voorkomen.

*Surf naar de website Cannabishulp voor tips om te minderen met blowen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!