De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kapitalistische strijd tegen mensen, dieren en Natuur
Moord, dierenrechten, kapitalisme -

Kapitalistische strijd tegen mensen, dieren en Natuur

maandag 16 april 2012 00:03
Spread the love

Kapitalistische moorden

Wat men vandaag de dag allemaal leest en hoort grenst aan het ongelooflijke!
De koning van Spanje weet dat zijn land in crisis zit maar vindt het geen enkel probleem om alsnog zinloos olifanten te gaan afslachten.
Dit is een daad die in mijn ogen de rechten van dier en mens schaden.
Waarom kon hij het geld niet spenderen aan de mensen die in zijn land gebukt gaan onder de wereldwijde crisis?
Nu ja hij brak blijkbaar zijn heup en daar ben ik niet rouwig om. Waar ik wel rouwig om ben is dat zo een man erevoorzitter is van de Spaanse afdeling van het WWF. Het WWF is een milieuorganistatie!! Hoe kan zoiets dat zo een man in het WWF mag en kan zetelen?
En wat is dat tegenwoordig met al die jachten op dieren?
Men mag giraffen afslachten voor het plezier van de jacht als men daar een stevige som voor op tafel legt. Zo dood men wolven, olifanten, nijlpaarden, neuzhoorns en nog vele andere dieren. Gewoon puur voor het plezier…
Bij zo een daden stel ik mezelf ernstige vragen. Hoe kan zoiets en wie laat dit allemaal toe? Of een betere vraag is misschien warom laten wij dat toe!?
Wordt het toegelaten door de parkwachters en organisaties die voor dieren hun bestaan ijveren om zo geld in het laatje te brengen of zit hier weer een veel vuilere oorzaak aan vast? In beide van de gevallen is het gewoon ronduit schandalig dat zoiets mag en kan gebeuren.
En telkens komen we weer van die rijke verwaande gezinnen tegen die trots op een foto staan te pozeren. Dan nog samen met kinderen erbij! Wat leer je jouw kind als je dit doet? Moet de opvolging der rijken van jongs af aan volledig afgevlakt worden in de emoties en het mededogen om zo zeker te zijn dat de rijkdommen in vaste kringen blijven en niet kunnen uitsijpelen? Willen ze zo hun kinderen reeds ongevoelig maken voor de lijdende mensen niet te kunnen helpen. Elke vorm van altruïsme doden in het jonge kind terwijl het prachtige dier tegen de grond wordt geknald. In mijn ogen is dat dubbele moord!

Van de jacht naar de genocide

Oerang-oetans worden nog steeds massaal afgeslacht of zonder leefgebied gezet en dit alleen maar voor palmolie te kunnen produceren in gigantische monoculturen.
Hun leefgebieden in de Indonesische oerbossen moeten baan ruimen voor verschillende producenten van palmolie.
Eerst worden de gebieden gekapt of in brand gestoken om daarna gigantische monoculturen aan te leggen. Omdat de apen geen eten meer vinden in de verwoeste bossen gaan ze op zoek naar nieuwe bronnen van voeding en komen zo uiteindelijk terecht op de plantages voor palmolie. Dit vinden de bedrijven niet zo fijn en dit is waarom tijdens een brand op een stuk grondgebied in de Indonesische oerbossen de apen gewoon in het vuur werden gejaagd door de medewerkers van een bedrijf dat palmolie produceert! Wanneer dit gebeurt gaat het niet over enkel apen maar over een heel volk apen. Zij leven in groepen van maximum 250 apen en tegenwoordig veel minder door de fragmentatie van de gebieden. Volkerenmoord of genocide is hier aan de hand en dit enkel voor kapitalisme!
Ook worden mensen betaald door palmolieproducenten om de apen te doden. Baby-apen verliezen hun moeders en worden op illegale markten verkocht als huisdieren.  In het begin zijn de lieve baby-aapjes nog handelbaar maar wanneer ze dit meer zijn worden ze gedumpt of verkocht voor hun vlees.

Niet enkel de primaten lijden onder het kapitaalgedrag van deze bedrijven. Ook de locale bevolking heeft hierdoor problemen en komt in armoede terecht.
Beken en stromen verdwijnen en het drinkwater raakt vervuild en de rook van de bosbranden tast de longen van de bewoners aan.
Doordat het grondwater daalt sterven visbestanden uit. Er is bijna nergens nog fruit te vinden in de regenwouden terwijl dit er ooit in overvloed was en waar mens en dier van konden leven.
Bovendien zijn de apen ook nodig voor het voortbestaan van sommige boom- en fruitsoorten omdat de pitten en zaden pas ontkiemen nadat ze door de apen hun spijsvertering gingen.

De oplossing is om ticketten te lezen op je voeding en producten te laten staan waar palmolie in zit. Indien er enkel ‘plantaardige olie’ op het ticket staat kan je er bijna zeker van zijn dat dit is om te verdoezelen dat er palmolie in het product zit.Het is dezelfde procedure die toegapst word om aspartaam en monosodiumglutamaat te verbergen op eticketen. E-nummers en de ‘verbergingsnamen’ vanbuiten leren is hier aangewezen.
Wanneer je jouw product niet graag opgeeft contacteer dan het betreffende bedrijf en laat hen weten dat je geen palmolie in het product wenst en overstapt op een ander product. Aan deze methode van activisme zijn bedrijven enorm gevoelig want daar raak je hen in hun winsten.
De grote vraag naar palmolie zorgt dat de oerang-oetangs met uitsterven bedreigd zijn. Palmolie wordt gebruikt in meer dan 2/3de van alle producten die je vindt in supermarkten. Bedrijven zullen pas reageren wanneer zij onder druk gezet worden en hun producten geboycot worden.
Naar verwachting zal tegen 2020 zowaar 16,5 miljoen hectare grond in beslag genomen zijn door palmolieplantages indien dit geen duidelijke halt zal worden toe geroepen.

Ook de illegale houtkap die nog steeds verder gaat in Indonesië zorgt voor het dreigende uitsterven van deze primaten.
Nochtans is er het forest stewardship counsil (FSC). Dit is een organisatie die ter bescherming van gorilla’s, de bonobo, chimpansees en orang-oetans en welke certificaten voor verantwoorde houtkap uitreikt.
De Verenigde Naties schatten dat binnen de twaalf jaar de oerang-oetang zijn leefgebied volledig verwoest zal zijn indien het zo verder gaat. Waar gaat de oerang-oetang dan naartoe moeten?
Wanneer je dus hout koopt zorg er dan voor dat deze het FSC-label dragen. Zo draag je bij aan verantwoorde houtbewerking en ga je in tegen de illegale houtkap in deze en andere gebieden waar fauna en flora met uitsterven bedreigd is door illegaal kappen.
 

Energieprojecten jagen mensen weg van hun gronden

De Belo-Monte dam. Een gigantisch project in de Amazone van Brazilië bedreigt fauna en flora en oude inheemse stammen.
De Xingu rivier zal vele soorten verliezen door een onnatuurlijke menselijke dam zonder nut.
De dam zou dienen als waterkrachtcentrale om te voorzien in de elekrtische behoeften van Brazilianen. Maar nu al weet men dat de dam zeer verlieslatend zal zijn.
Al sinds 1975 zijn de plannen er om deze mega-dam te bouwen maar werden door controverse steeds vertraagd en uitgesteld. Rond de jaren 90 kwam er weer leven in de stilgelede plannen.
De dam en zijn effecten op het milieu zijn enorm groot. Een verlies van de vegetatie waar het land onder water zal worden gezet zal onvermijdelijk zijn. Het gaat hier over 400 km² bosgebied dat onder water zal gezet worden voor het reservoir van 668 km². De waterkwaliteit zal drastisch veranderen en vissen zullen andere trekroutes moeten kiezen. De watervoorziening in de Xingu rivier zou voor meer dan 7 maanden verstoord zijn.
Het milieueffectrapport (MER) blijkt onvolledig en is geschreven door Eletrobras (staatsbedrijf met 15% van de aandelen als ontwikkelaar), Odebrecht (bouwconglomeraat voor industriële infrastructuur), Camargo Correa (hoofdactiviteiten: bouwconglomeraat voor industriële infrastructuur, snelwegen en energie consessie, cement) en Andrade Gutierrez (of AG-goup: bouwconglomeraat voor industriële infrastructuur, hydro-en thermische krachtcentrales, aardolie-constructies, AG-telecom)
Consessies zijn vergunningen verkregen van de overheid op een monopolie (alleenrecht).
Een conglomeraat is een groot bedrijf dat uit verschillende, niet met elkaar in verband staande, divisies bestaat.

Er zijn vele hiaten in het rapport van de MER en de onzekerheden wat betreft de kosten van het project, de ontbossing, de productiecapaciteit, de uitstoot van broeikasgassen en in het bijzonder het gebrek aan aandacht voor degene die zouden lijden onder de omleiding van de Xingu rivier langs het gebied van Volta Grande.

Het Nationaal Amazone Research Institute (INPA) heeft volgende berekend:
Gedurende de eerste 10 jaar zal de Belo Monte dam 112 miljoen tonCO2 uitstoten nog eens extra 0.783 miljoen ton CO2-equivalent zal worden uitgestoten tijdens de bouw en de aansluiting ervan op het nationale energienet.
Inheemse stammen zullen ofwel directe of indirecte last ondervinden.

De inheemse bevolkingen die rond het Xingu rivierstroomgebied leven zijn volgende gemeenschappen: Kaiapo, Xavante, Juruna, Kaiabi, Suia, Kamaiura, Kuikuro, Ikpeng, Panara, Nafukua, Tapayuna, Yawalapiti, Waura, Mehinaku, Trumai, Macaw, Arareute and Apidereula (in totaal, ongeveer 13.000 mensen)
Het project zou naar schatting 100.000 migranten brengen naar het gebied. En banen en indirecte banen opleveren voor een
30.000 mensen.

Kortom de bouw van deze dam zal meer miserie dan geluk met zich mee brengen en weer een groot deel van onze mooie planeet verwoesten. Weer eens!

Oplossingen

Nochtans zijn er oplossingen maar die worden niet ondersteund door het kapitalistische systeem.
Zelfvoorzienendheid is iets wat politiek meer zou mogen gesteund worden maar dat wordt het niet want dat brengt gewoon niet op. Mensen zouden vrij worden zoals de mensen dat zijn in de gebieden in Brazilië rond de Xingu. Zou de dam een andere reden hebben dan alleen maar winst? Wordt daar in Brazilië niet een mooi erfgoed van zelfvoorzienende stammen met uitsterven bedreigd om het kapitalistische systeem weer te voeden?
Maar mensen mogen geen recht hebben op gezond en onafhankelijk leven want dat brengt niet op!

Toch gaan de elitaire bedrijven en rijken de stroom niet kunnen tegen houden want er zijn wereldwijd zoveel mensen die er de brui aan geven en gewoon voorzien in hun eigen levensonderhoud. want voedsel is onze belangrijkste basisbehoefte. En dat weten de Monsanto’s en co ook wel. Waarom gepatenteerde zaden?
En dat is nu net het mooie aan deze tijden. Er wordt enorme druk gezet op natuur en milieu, de gezondheid van mensen wereldwijd door de vervuiling en armoede.
Maar alles wordt doorzichtiger en mensen beginnen de corruptie en onrechtvaardigheid eindelijk te zien. Mensen worden eindelijk wakker!
Met een klik op de muis kan je alle gegevens vinden op het internet die je nodig hebt.
Het is dus een feit dat hetgene wat verborgen is aan het licht komt en waarheid zal zegevieren hand in hand met rechtvaardigheid. En daarom is er weer eens ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) een nieuwe internetbedreiging na SOPA en PIPA.
Op Avaaz kan je hier een petitie tegen vinden.

Een mooi huwelijk tussen de technologieën die er zijn en alle manieren van natuurlijk leven zou wel eens DE enige oplossing kunnen zijn en de bevolking wereldwijd in een nieuwe richting kunnen duwen. Een richting waar mensen weer met elkaar zullen delen zoals nu in Griekenland het ruilen weer zijn weg heeft gevonden en waar in Spanje een volledige gemeente (Marinaleda) met heel zijn bevolking werkt aan nieuwe maatschappij? Eentje waar burgers slechts 15 euro per maand moeten betalen voor hun eigen huis en allen samen beslissen wat er in het dorp gebeurt en/of nodig is. Het dorp kreeg al de bijnaam Utopia.
We kunnen met zijn allen een nieuwe weg op en daar is Marinaleda het bewijs van. Het is helemaal geen utopie of droom maar een daadwerkelijk willen en samen bouwen aan een nieuwe maatschappij waar mens en dier gelijkwaardig zijn, voedsel in overvloed is en waar ecolgie een hoofdpijler is. Waar mensen weer mens kunnen zijn en niet meer slaafs zich zullen moeten plooien voor het kapitalisme.
Waar huizen gebouwd worden met natuurlijke materialen en met de buren ipv met onbetaalbare bouwmaatschappijen.
Waar de ene zijn overvloed fruit deelt met de andere zijn kennis en know how van elektronica, waar mensen weer ademruimte krijgen omdat ze niet meer onder druk staan van banksystemen die draaien op virtueel onbestaand schuldengeld.
Waar kinderen weer samen met hun ouders kunnen opgroeien omdat scholen nutteloze instellingen zijn gebaseerd op de eerste industriële revolutie. Waar kinderen hun ouders bij zich kunnen hebben omdat deze niet meer heel de dag moeten werken voor een hongerloon om van maand tot maand in stress rond te komen en de hypotheek proberen te betalen.
Een droom? Utopie? NEE! De echte werkelijkheid en het echte leven los van de kapitalistische slavernij is een terugkeer naar het natuurlijke en de technologie die er voorhanden is behouden en blijven verfijnen.

http://www.youtube.com/watch?v=xUQWpJgCEy8&feature=youtu.be

http://www.internationalanimalrescue.org/news/2010/403/Our+team+witnesses+unspeakable+cruelty+towards+orangutans+in+Borneo.html

http://ran.org/problem-palm-oil-factsheet

http://www.saynotopalmoil.com/palm-oil.php

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!