De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Journalist Sven Tuytens schreef de belangrijkste thema’s uit het hedendaagse Spanje neer

donderdag 2 december 2021 11:12
Spread the love

‘Groeten uit Spanje’, het boek van journalist Sven Tuytens kwam uit bij Epo in september 2021. Hij schrijft over de belangrijkste thema’s uit het hedendaagse Spanje aan de hand van verschillende onderwerpen uit de actualiteit. Sven woont sinds 2010 in Spanje en heeft ondertussen veel persoonlijke ervaringen met de Spanjaarden. Het is dus niet zomaar een bundeling van hoofdstukken die hij apart schreef, maar je wordt volledig betrokken bij zijn pareltjes over dit intrigerende land.

Sven Tuytens is correspondent voor VRT en reporter van het NPO-programma Nieuwsuur. Daarvoor was hij journalist, presentator en verantwoordelijke cultuur bij TV-Brussel (het huidige Bruzz). Hij publiceerde eerder Las Mamás Belgas.

Al sinds 1975 speelt uitgeverij EPO een rol als gangmaker in het debat in België. EPO behoort niet tot een uitgeversgroep en kiest voor een onafhankelijke koers. Hun baseline luidt ‘voor wie niet alles slikt’.

‘Groeten uit Spanje’ is een rijk boek over het land, de cultuur, de geschiedenis en de politiek van Spanje. Hij schrijft over enkele hete hangijzers, zonder op zoek te gaan naar polemiek of politieke uitspraken. Het is een heel objectief boek over wat we van Spanje mogen verwachten anno 2021.

Eigenlijk komt het meeste aanbod, als je regelmatig Spanje volgt zal dit boek boeien. Toch is het niet te gedetailleerd voor mensen die Spanje niet kennen. Men kan zich afvragen wie er nog niet in Spanje is geweest, omdat dit vaak zo’n evidente vakantiebestemming is. De Spaanse economie draait op toerisme (82 miljoen toeristen per jaar), maar andere belangrijke economische takken zijn de bouw en tijdens covid kwam hier tuinbouw bij in Almería.

Dit boek belangt iedereen aan en kan door iedereen gelezen worden. Soms steekt hij de draak met Fabiola en Boudewijn die bevriend waren met Franco, maar allemaal in een serene toon. Zoals het hoort, brengt hij het heden aan de hand van het verleden.

Eén van de vragen die men zich kan stellen na het lezen van dit boek is of na de regeringsdeelname van Unidas Podemos er op rechts hetzelfde zal gebeuren met VOX? Blijkbaar kan ex-Premier Aznar de partijen Ciudadanos, Partido Popular en Vox bespelen zoals een piano, hij is de man die met ex-President Bush naar Irak trok. Daarom kunnen we zeggen dat de nieuwe Franquisten daar zijn, het huidige vox, dat zijn machisme, pro-jagen, anti-vreemdelingen, unitair … beleid niet onder stoelen of banken steekt, weegt op het beleid, maar is het daarom een beleidspartij?

Het is een journalistiekboek met veel algemene geschiedenis die toegepast is op de actualiteit. De menselijke zaak komt ook aanbod. En Tuytens blijft objectief, hij gaat met iedereen praten, dat maakt het zo boeiend. Hij gaat de hete hangijzers niet uit de weg en brengt deze met zijn eigen persoonlijke stijl op een duidelijke manier voor de lezer.

EPO, 2021, 280p., 9789462673120, 22,50 €

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!