De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Israël schendt rechten journalisten

Israël schendt rechten journalisten

woensdag 19 mei 2021 22:00
Spread the love

Woensdagavond 19 mei hebben op het Ladeuzeplein in Leuven om en bij de 400 mensen gemanifesteerd tegen de wandaden van Israël ten aanzien van het Palestijnse volk. Hierond de tekst van mijn speech tijdens deze manifestatie.

Goeienavond iedereen, ik sta als hier journalist en wil U vertellen over de verontwaardiging bij zowel de journalistenverenigingen in ons land als internationaal over de manier waarop Israël de afgelopen tijd de media die verslag willen uitbrengen over wat er zich afspeelt in de regio het zwijgen wil opleggen.

We hebben allemaal gehoord van de verwoesting op 11, 12 en 15 mei door het Israëlische leger van gebouwen waar alles bij mekaar 23 internationale en plaatselijke nieuwsmedia gehuisvest waren waaronder de krant Palestine Daily News, het Amerikaanse persagentschap AP en nieuwszender Al-Jazeera. De Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in ons land zowel als de International Federation of Journalists hebben deze aanvallen scherp veroordeeld als flagrante schendingen van de persvrijheid en het recht op informatie over wat er zich werkelijk afspeelt in deze regio.

De AVBB heeft in een open brief de overheden in ons land gevraagd om snel en fors reageren, deze aanvallen als oorlogsmisdaden te bestempelen en het Internationaal Strafhof vragen om deze als zodanig te berechten. De betrokken redacties moeten ook vergoed worden voor de geleden schade. De International Federation of Journalists vraagt de veiligheidsraad van de Verenigde Naties om alles in het werk te stellen om journalisten te beschermen.

Dit is immers niet de enige wandaad van Israel tegen media. Volgens de plaatselijke journalistenvereniging Palestinian Journalists’ Syndicate (PJS) zijn er sinds het begin van de onlusten in Jeruzalem in de bezette West Bank 27 Palestijnse journalisten opgepakt. Ook werden de sociale media in Gaza platgelegd.

De Israëlische terreur tegen Palestijnse journalisten is overigens al jaren aan de gang. De IFJ heeft weet van 33 Palestijnse journalisten die sinds 1990 vermoord werden. Alleen al in 1990 werd 760 schendingen van rechten van journalisten geregistreerd waaronder meer 200 feiten waarbij geweld gepleegd werd.

Dat gebeurt straffeloos want het Israëlisch gerecht treedt hier niet tegen op. Als je bovendien nog in rekening brengt dat het voor internationale journalisten momenteel zo goed als onmogelijk is om in Israël binnen te geraken, dan moet het duidelijk zijn dat dit land hiermee slechts een doel voor ogen heeft, met name zoveel mogelijk verhinderen dat er betrouwbaar bericht wordt over wat er werkelijk gebeurt aan mensenrechtenschendingen in deze regio.
LUC VANHEERENTALS

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!