De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Geen vuiltje aan de lucht voor de militaire wereldeconomie

Geen vuiltje aan de lucht voor de militaire wereldeconomie

donderdag 3 juni 2010 09:52
Spread the love

De militaire uitgaven in de wereld hebben een nieuw hoogtepunt bereikt in 2009, de economische en financiële crisis heeft er geen effect op gehad, stelt een rapport dat vandaag door het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) wordt vrijgegeven.

Gedurende het afgelopen jaar besteedde de wereld niet minder dan 1.531 miljard dollar (1244 miljard euro) in legers en bewapening. Dit is, bij constante prijzen, een stijging van 5,9% ten opzichte van 2008 en zelfs van 49% ten opzichte van 2000, zegt het instituut.

Veel landen hebben hun totale overheidsuitgaven in 2009 verhoogd om de markt te ondersteunen en de recessie te bestrijden. Zelfs als de militaire uitgaven over het algemeen geen deel uitmaakten van maatregelen voor economische stimulans, is er ook niet op bespaard,” zegt Sam Perlo-Freeman verantwoordelijke voor onderzoek naar militaire uitgaven bij het SIPRI.

Het instituut stelde een verhoging van de militaire uitgaven vast in meer dan de helft van de landen waarvoor het in staat was om cijfers vast te krijgen. De Verenigde Staten, altijd op de eerste plaats in termen van militaire uitgaven, investeerden vorig jaar 661 miljard dollar, 47 miljard meer dan in 2008. De stijging in de VS vertegenwoordigt meer dan de helft (54%) van de groei in de wereld.

Een deel van de militaire uitgaven in 2009 had te maken met het ’handhaven van de vrede’ zoals in Afganistan waar ze zijn toegenomen in termen van personeel en kosten. Weer een record dat sneuvelt. In totaal waren er in de wereld 54 dergelijke operaties voor vredeshandhaving waarvan de ’bekende kosten’ opliepen tot de nooit gekende som van 9,1 miljard dollar (7,4 miljard euro).

Tenslotte schatte het SIPRI het aantal operationele kernkoppen die de acht kernmachten (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, India, Pakistan en Israël) in 2009 samen bezaten op 8100 stuks. Daarvan werden er bijna 2.000 in de grootste staat van paraatheid gehouden zodat ze binnen enkele minuten tijd gelanceerd konden worden.

take down
the paywall
steun ons nu!