De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een sonisch avontuur in de straten van Ouaga en Kampala

donderdag 11 februari 2021 09:12
Spread the love

Voor de Ancient Astronauts is hun nieuwe album ‘ZIK ZAK’ zowel muzikaal als ideologisch een belangrijk project. Ze willen met ZIK ZAK een platform geven aan jonge talenten uit Afrika die moeten gehoord worden op internationaal niveau.

Het Duitse duo Ancient Astronauts, bestaande uit Kabanjak en Dogu, is al 20 jaar actief bezig in de alternatieve muziekscène en werkte sindsdien al samen met coryfeeën als The Pharcyde, Tippa Irie, The Jungle Brothers, Thievery Corporation, Nickodemus en vele anderen.

ZIK ZAKHet idee van ‘ZIK ZAK’ ontstond drie jaar geleden. In 2017 werden Dogu en Lee Bass (van Gato Preto) uitgenodigd in Noord-Oeganda om mee te werken aan de Rhythm Is Life-tour. In de Oegandese regio’s Gulu, Kitgum en Lira werden lokale artiesten uitgenodigd om deel te nemen aan workshops over praktische basiskennis in de muziekindustrie, zelfmanagement van artiesten, studioproductie en deejaying. Tijdens deze tour lieten het tweetal zien dat het mogelijk was om een ​​geluidsopname te maken met de juiste apparatuur zonder dat je per se in een goede opnamestudio moet vertoeven. Met o.a. MC Yallah, Blessed San en andere lokale talenten werd er na de workshops nog wat verder geëxperimenteerd achter een jeugdcentrum en op het openbaar vervoer. Van die opnames werd de ‘Rhythm Is Life’ compilatie uitgebracht. Dat was de allereerste zet om hulde te brengen aan die krachtige sfeer van Kampala.

Door Dogu’s frequente reizen naar Oost-Afrika en door dj-performances op het eerste Nyege Nyege festival kwam Dogu in contact met vele artiesten uit landen zoals Mozambique, Nigeria, Tanzania, Kenia, Burkina Faso, Togo, Guinee en Senegal. Die contacten leidde uiteindelijk tot gevestigde vriendschappen en muzikale relaties. Ancient Astronauts vestigde een basis en partnerschap met de lokale studio East African Records in Kampala. Het Duitse duo werd overweldigd door het ongelooflijke talent van deze artiesten/vrienden die meestal maar een kleine lokale aanhang hadden. Spek naar de bek van Ancient Astronauts, die toch liever de voorkeur geven om te werken met onontgonnen, getalenteerde artiesten.

De laatste maanden werden er reeds enkele smaakmakers van hun nieuwste project ‘Zik Zak’ op ons afgevuurd.

‘Photoshop Reality’ is de single met de Duits-Nigeriaanse Ade Bantu. Met zijn vlijmscherpe socio-kritische raps pakt hij de nep perfectie aan van de vele mensen die hun profileren op hun sociale media kanalen. Een ander single kwam van de straten van Ougadougou met ‘Ziinga Zanram’ van de Burkinese rapper Art Melody. De single ‘Tebamanyi’ -een samenwerking met de Oegandese zangeres MoRoots– is een adembenemende Afro Neo-Soul song met Hip Hop en Jazz invloeden. En in Oktober was er ook de ‘Kampala Fire’ EP, een handvol songs met de energieke underground reggae en hiphop scènes in Oeganda.

Onze absolute favoriet is ‘Ghetto Youth Never Give Up’ met C Wyne Nalukalala. Dit lied heeft een sterke boodschap voor alle kinderen die wereldwijd in getto’s leven. Het gaat over positiviteit en zelfbewustzijn. Het is precies zoals de legendarische tekstschrijver Rakim ooit rijmde in het nummer ‘The Ghetto’ van Eric B & Rakim: “Cause it ain’t where you’re from, it’s where you’re at.”

Meer dan drie jaar werd er door het Duitse duo Ancient Astronauts gewerkt aan het album ‘ZIK ZAK’, maar nu is hij er eindelijk.

Ancient Astronauts – ZIK ZAK is uitgebracht op Switchstance Recordings en wordt uitgebracht op 2LP, CD en digitaal.

Klik op de link voor het album te beluisteren/kopen op Spotify, Apple Music / iTunes, Amazon, Deezer, Youtube, Bandcamp, Tidal, HHV, Napster of Soundcloud : http://smarturl.it/63ca3i

 

In de laatste  Global Riddims #95 op Groovalizacion Radio spelen we enkele nummers van het album ‘ZIK ZAK’. We spelen nog ander materiaal uit de Switchstance Recordings catalogus zoals Muito Kaballa en Deela en nog een samenwerking van Kabanjak met die andere magische Duitse producer David Hanke aka Renegades of Jazz. Verder nog nieuw materiaal van Sol Power All-Stars en Kind & Kinky Zoo en we eindigen met enkele klassiekers (The Herbaliser & Greyboy) uit de Global Riddims DJ-Bag.

Je kan Global Riddims volgen op Facebook, Instagram, Patreon & Mixcloud

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!