De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De zaak Paranoia en Het geheim van cannabis ontrafelt

De zaak Paranoia en Het geheim van cannabis ontrafelt

zaterdag 7 november 2015 17:55
Spread the love
Het geheim van cannabis

“Cannabis werkt op een mysterieuze manier. Voor zij die nog niet ontdekt hebben wat het geheim is van cannabis, hier komt het: het gaat allemaal om de juiste intentie!

Je moet op voorhand beslissen welk effect je wilt dat de plant teweegbrengt, voor je het consumeert. Zonder deze stap zal je onderbewustzijn beslissen welk effect je ondervindt en er kunnen dan gedachten opkomen waar je al ooit last van hebt gehad.

Wat zo interessant is aan het maken van voornemens is dat je cannabis kan gebruiken als een productieve tool of hulpmiddel voor zoiets simpel als relaxen, all the way up naar  iets complex als verlichting.” 

 
 

 

 

 

 

 

  “Cannabis zal wellicht niet voor iedereen leiden naar verlichting, maar het kan een nuttige tool zijn voor sommigen. Het kan helpen om nieuwe levels van spiritualiteit te bereiken, wat in historische praktijken al gedemonstreerd werd. Het kan gebruikers ook helpen om dingen te ontdekken op een nieuwe manier of om de creativiteit een boost te geven.

 Natuurlijk is het best om geen intenties te hebben die te vergezocht zijn – denk na over wat je je voorneemt, open je geest en laat al de rest je overkomen. Als je je positief instelt voor je cannabis consumeert, zal je verrast zijn waar het je kan brengen.

De reden waarom veel mensen zo een scheef beeld hebben van cannabis is omdat ze er zelf nog geen positief effect van ondervonden of omdat ze de potentiële kracht ervan nog niet begrijpen. Zij die de juiste vibraties hebben voor cannabis en weten hoe ze hun high kunnen controleren zullen een positieve invloed van cannabis ondervinden – en mogelijk bereiken ze verlichting, wat die verlichting in hun geval dan ook mag zijn.”

Stukje vertaald uit The Stoners Cookbook: Cannabis and enlightment: A matter of conscious intent

 

Cannabis paranoia

“Waarom lijden er zoveel mensen aan cannabis paranoïditeit? Het is een vraag die op veel blowers hun tongen ligt. Maar de meer pertinente vraag is: is het wel degelijk de cannabis die je paranoia maakt? Er zijn mensen die cannabis gebruiken om angst te verminderen, daardoor dringt de vraag zich op of het nu wel zeker de cannabis is die dit effect veroorzaakt.

De kracht van een psycho-actieve plant als cannabis is de kracht om meer klaarheid te scheppen in ons onderbewustzijn. Er werd al heel wat onderzoek verricht naar de link tussen paranoïditeit en cannabis omdat het heel wat cannabisgebruikers bezighoudt.”

 Onderzoek naar cannabis en paranoïditeit

“De Universiteit van Oxford leidde een onderzoek naar de link tussen cannabis en paranoïditeit. Echter, de deelnemers die geselecteerd werden voor het onderzoek meldden al wantrouwende gedachten in hun dagelijks leven. De resultaten waren dan ook niet erg verrassend: 25% van de deelnemers beleefde een verhoging van paranoïditeit en angst.

De Universiteit van Ontario ontdekte dat het gebruik van cannabis de CB1 receptor deblokkeert in de Amygdala. In hun onderzoek met ratten werd duidelijk dat wanneer de CB1 receptor gedeblokkeerd wordt, er een verhoogde reactie op geuren – waar ze op getraind waren om angstig van te worden – voorkwam.”
 

 

 

 

 

Een speurtocht in je psyche

“Dus kunnen we twee dingen leren uit het onderzoek naar cannabis en paranoïditeit: 
1. Cannabisgebruik kan een receptor in onze hersenen deblokkeren.
2. Mensen die sowieso al wat paranoia zijn in hun dagelijkse leven zullen vaker last hebben van een overdreven paranoia-gevoel na cannabisgebruik.

Als je je paranoia voelt wanneer je cannabis gebruikt, dan is dat een gelegenheid om iets bij te leren over jezelf. Ervaar je wantrouwende en angstige gedachten zelfs als je geen cannabis gebruikt? Waarschijnlijk is dat wel zo.

Angst om door iets of iemand gekwetst te worden is een onproductieve bezigheid, en misschien helpt de spirit van Mary Jane je om je dit te realiseren. We negeren dikwijls gedachten omdat we te druk bezig zijn en maar voortgaan met leven. Maar deze gedachten zijn belangrijk omdat ze de uitkomst van ons leven bepalen.”

Leer iets van de ervaring

“Het is een goeie gewoonte in het leven om ervaringen te gebruiken als een  tool om kennis op te doen. Dus als cannabis jou deze ervaring geeft als een hulpmiddel om iets te leren over jezelf, wat is dat dan en hoe overwin je het?

De eerste stap is kijken naar je omgeving. Als je wantrouwende gedachten hebt in je dagelijkse leven, en wanneer je dan rookt met die mensen die te maken hebben met die wantrouwende gedachten, dan is het misschien wel tijd om wat verandering te brengen in je omgeving. Cannabis verhoogt je gevoeligheid, en misschien vertelt je verhoogde bewustzijn je wel iets zinvol.

Als je cannabis gebruikt om je angst te verminderen, dan zal je in die verminderde staat van angst makkelijker de sitatie kunnen overdenken en verklaren.

Realiseer je ook dat  paranoïde gedachten jou niet langer van dienst zijn. Het is één ding om in een verhoogde staat van acute waakzaamheid te zijn en een andere om irrationeel te reageren op jouw angsten.”

De kwestie van legaliseren en paranoïditeit

“Jason Silva(*) beschrijft de manier waarop legalisatie de houding tegen cannabisgebruik verandert. Misschien zijn de overdreven gevoelens van angst en paranoia gelinkt aan het gevoel dat je iets illegaal doet. Dit is aan het veranderen in de USA, maar een groot deel van de wereld zit nog ver achter. Het is heel goed mogelijk dat je angstig en paranoïde wordt door cannabis omdat je het gevoel hebt dat je iets heel fout doet, en dat je schrik hebt dat anderen dit gaan merken.”

(*)Jason Silva, gastheer van de National Geographic Channel’s Brain Games, noemt cannabis legalisatie een grote overwinning voor de beschaving. Naast het therapeutisch gebruik van cannabis, noemt Silva het argument dat de mogelijkheid om voor cannabis te kunnen kiezen een grote stap representeert voor onze vrijheid van denken, onze cognitieve vrijheid. De beslissing om voor legalisatie te kiezen zal de drug niet meer in verband brengen met criminaliteit en een wijdverspreide golf van verhoogd bewustzijn inzetten.

Het is niet nodig om cannabis te haten

“Als je angst of paranoïditeit ervaart wanneer je cannabis gebruikt, laat dat je beeld over cannabis niet bepalen. Niet iedereen ervaart dat, en voor een groot deel cannabisconsumenten is het een aangename ervaring. Om voor jezelf die mooie ervaring te kunnen creeëren moet je willen onderzoeken waarom je bepaalde gevoelens ervaart wanneer je cannabis gebruikt.”

(Geef bvb onverwerkte emoties en ervaringen een plaats. Gebruik het feit dat je erop gewezen wordt dat je bepaalde zaken nog niet verwerkt hebt om ze op een andere manier te bekijken, een manier waar je je misschien beter bij voelt. Gebruik het feit dat cannabis deurtjes opent in je geest om het probleem vanuit verschillende perspectieven te bekijken, als je hier de tijd voor wilt nemen. Lees ook in 11 niet-medische voordelen van cannabis:

Omdat je je in een creatief en open bewustzijn bevindt kan je de dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Mensen gebruiken cannabis om in een hoger bewustzijn te kunnen vertoeven. Het kan mensen gelukkiger en gevoeliger (mededogender) maken.)

“Het is gewoonweg te bekrompen om te zeggen dat cannabis paranoïditeit veroozaakt omdat er geen manier is om individuele ervaringen te meten. Er zijn te veel variabelen in iemands leven die in combinatie met het gebruik van de plant verhoogde angst kunnen veroorzaken.

De spirit (geest) van Mary Jane is een mooie, creatieve spirit. Zij die veel ervaring hebben met psycho-actieve planten kunnen getuigen dat als je geen schoonheid en creativiteit ervaart, dit waarschijnlijk te maken heeft met een onbewuste houding. Waarom zou je niet op onderzoek gaan bij jezelf? Het is een leerzame ervaring.”

Vertaling uit The Stoners Cookbook: What causes marijuana paranoia?

Onderzoek bracht ook aan het licht dat ervaren cannabisconsumenten minder vaak last hebben van paranoïditeit dan beginners.

THC en CBD

Daarnaast weten we dat planten die voornamelijk uit THC bestaan, gevoelens van paranoia en angst eerder zullen opwekken dan planten die een evenwichtige verhouding bevatten van de actieve stoffen THC en CBD. CBD zorgt ervoor dat de psycho-actieve werking van THC als milder wordt ervaren. Het heeft, volgens de wetenschap, een anti-psychotische werking.

Tabak

Ook het gebruik met of zonder tabak heeft vanzelfsprekend een heel verschillend effect op de gebruiker. Tabak zorgt jaarlijks voor 6 miljoen doden, terwijl er op de dodenteller van cannabis maar 1 cijfertje staat, namelijk 0.

Het is ook interessant om te weten dat depressie en angst gevoed wordt door nicotine. Doe jezelf een lol en schaf je een vaporizer aan!

Als afsluiter wens ik u nog een boeiende dag toe! 

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!