De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De verborgen kost van de recessie: aantal zelfmoorden in de EU neemt toe
EU, Recessie, Zelfmoorden, The Lancet -

De verborgen kost van de recessie: aantal zelfmoorden in de EU neemt toe

dinsdag 12 juli 2011 18:17
Spread the love

De economische crisis kost steeds meer mensenlevens in de vorm van een toenemend aantal zelfmoorden. Dat schrijft het Britse gezaghebbende medische vakblad The Lancet. Tussen 2007 en 2009 werd in de EU een ongewone stijging van het aantal zelfmoorden vastgesteld. Dat is opmerkelijk omdat de zelfmoordcijfers sinds het begin van deze eeuw steeds waren gedaald.

Vooral in die landen waar de crisis het hardst toesloeg ging het zelfmoordcijfer sterk naar boven. Griekenland bijvoorbeeld zag het aantal zelfmoorden bij mensen jonger dan 65 in 2008 met 17% toenemen in vergelijking met een jaar eerder, in Ierland steeg het cijfer met 13%.

De Britse wetenschappers willen achterhalen welke factoren bescherming bieden tegen de stress van een economische crisis. Een sociaal vangnet lijkt te helpen, want in Oostenrijk -dat net als België een goede sociale zekerheid biedt- zijn de zelfmoorden ondanks de crisis blijven dalen. Maar in Finland, dat eveneens een goede sociale bescherming biedt, is het aantal zelfdodingen met ruim 5 procent gestegen.

De studie houdt geen rekening met mislukte zelfmoordpogingen en depressie.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961079-9/fulltext

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!