De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Brompotten en echte democratie(?)
Betoging, Actie, Louis Tobback, Democracia real YA! -

Brompotten en echte democratie(?)

zondag 29 mei 2011 16:39
Spread the love

Sinds 15 mei is er een nieuwe beweging in Spanje. “Democracia Real Ya!” heet die en ze eist een echte democratie waar geluisterd wordt naar wat de mensen te zeggen hebben. Een democratie waar er ook keuze is voor andere partijen buiten de PP (christelijk-conservatief) en de PSOE (“socialistisch”). Een democratie waar hoop is voor de toekomst en waar de politiekers aan de mensen denken en niet aan hun eigen zakken. Want de politiek zou toch moeten draaien om het lot van de mensen?

Na de reactie op deze beweging van Louis Tobback, een socialist(!) gelezen te hebben, ben ik ervan overtuigd dat België ook zo’n beweging nodig heeft. Tobback zei bijna letterlijk dat we, de Europese jongeren, allemaal verwende nesten zijn en dat we niet mogen klagen omdat we het veel te goed hebben.

Louis Tobback moet zwijgen. De Spaanse jongeren hebben het helemaal niet goed: de werkloosheid onder jongeren bedraagt 40%; het onderwijs is ondermaats; de huurprijzen zijn duur enz… Waar de beweging volgens mij om draait is de bezorgdheid van jongeren over hun toekomst. Ze zijn bezorgd over het feit dat ze niet meer zullen kunnen leven zoals hun ouders geleefd hebben. Ze zijn bezorgd over de gevolgen van een crisis veroorzaakt door een tiental hebzuchtige bankieren.

Als het zo verder gaat en ons lot in handen blijft van politici die een taalkwestie blijkbaar belangrijker vinden dan onze toekomst, awel, dan ben ik ook bezorgd. Er wordt liever gekwebbeld dan dat er echt iets gedaan wordt. Vandaag las ik ook dat Freya Piryns, een groen!-politica, vindt dat bakfietsen ook op de rijbaan mogen rijden. Komaan zeg, waar zijn we mee bezig? Alsof er in dit land, waar mensen opgepakt en vervolgd worden omdat ze perfect eetbaar eten uit containers van supermarkten nemen, geen dringendere ecologische kwesties aan de orde zijn.

Louis zou dus beter eens luisteren naar wat die Spaanse jongeren te zeggen hebben en wat hun bezielt. Dat daarboven iemand als Tobback, een 73 jaar oude brompot, burgemeester is van onze tweede grootste studentenstad gaat mijn petje te boven.

Louis, ‘t is niet omdat uw toekomst verzekerd is en u een mooi pensoentje zult genieten, dat wij niet aan onze toekomst mogen denken. 

take down
the paywall
steun ons nu!