De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Europese solidariteit voor Tibet in Brussel
Betoging, Brussel, Tibet -

Europese solidariteit voor Tibet in Brussel

dinsdag 12 maart 2013 11:36
Spread the love

Rond de 5000 Tibetanen en sympathisanten verzamelden zondag 10 maart in Brussel. Die dag wordt traditioneel de Tibetaanse opstand van 1959 herdacht. In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa kwamen toen duizenden Tibetanen in opstand tegen de Chinese bezetting. Tijdens de onrusten ontvluchtte de veertiende Dalai Lama, de politieke en spirituele leider van Tibet, het land richting India waar hij tot op heden in ballingschap verblijft. China drukte de demonstratie met harde hand de kop in.

Brussel werd het verzamelpunt voor de ‘European Solidarity Rally for Tibet’, een gezamenlijk initiatief van verschillende Tibetaanse gemeenschappen en steungroepen in Europa. Vanuit alle Europese uithoeken zakten betogers af richting de Belgische hoofdstad. De menigte verzamelde aan het Noordstation waarna een vreedzame optocht werd gehouden richting Kunstberg. Slogans zoals ‘Long live Dalai Lama’, ‘UN wake up’ en ‘China go home’ weerklonken door het Brusselse stadscentrum.

Onder de aanwezigen bevonden zich verschillende leden van de Tibetaanse regering in ballingschap en religieuze prominenten. De optocht hield halt aan de Kunstberg waar speeches en muzikale acts elkaar afwisselden. Ook verscheidene EU-parlementariërs kwamen hun steun betuigen. Speciale aandacht ging eveneens uit naar de 107 Tibetanen die zichzelf sinds 2009 in brand staken als reactie tegen de Chinese onderdrukking.

take down
the paywall
steun ons nu!