De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

BLAKE EN MORTIMER IMPOSANT OVER BRITS HONG-KONG

BLAKE EN MORTIMER IMPOSANT OVER BRITS HONG-KONG

vrijdag 16 juni 2023 18:48
Spread the love

Het verhaal in twee delen “De vallei der onsterfelijken” in de reeks Blake en Mortimer heb ik in antiquariaat in één band op de kop kunnen tikken. In bepaalde Facebook groepen las ik er destijds eerder ontevreden commentaren over. Het zou té fantastisch zijn in het tweede deel, waarin Chinese draken optreden en een keizer 2000 jaar oud blijkt te zijn. Deze luxe uitgave die is voorzien van een tiental reuzentekeningen over de volle twee pagina’s is toch beslist een lust voor de lezer en zijn oog. In feite vind ik het scenario door Yves Sente bepaald spannend, creatief en ingenieus, de eenvoud van het genre in acht genomen ; het blijft bovendien mooi trouw aan de Jacobstraditie, de fabulerende elementen incluis. Naast de technologische hoogstandjes door de geniale ingenieur Mortimer en de militaire effectiviteit betoond door de integere en dappere kapitein Blake. Een detail dat ik persoonlijk overbodig acht, zijn de wel erg frequente wisselingen van actieplan, als een soort horizontale flashbacks die wellicht een cliffhanger-effect zoeken.

Het geheel getekend door Berserik en Van Dongen blijft een grootse leeservaring. Van Dongen die roots heeft in Oost-Azië was duidelijk een goede keuze. Het boek laat je kennis maken met China en met Hong-Kong zoals het was – en stráálde – voor de machtsovername door de communisten sinds enkele jaren, meer bepaald toen de “Parel van het Oosten” geleid werd door de wonderbare Britten op het hoogtepunt van hun culturele en organisatorische kunnen.

Ook de beelden over het gebombardeerde Londen treffen mij, er is beslist wat research aan vooraf gegaan; de sfeer herken je uit werken als “Churchill en de Blitz” van Karl Larson. Een liefelijk detail dat ik mij niet kan herinneren uit andere delen, is dat de tekenaars in de grote taferelen geregeld in de coulissen moeders en vaders gestopt hebben op stap langs de straten en pleinen met hun meisjes- of jongenskind. Het succes en de eerbied voor deze episode bij de meeste lezers, dat lijkt te spreken uit de diverse luxe-uitgaven die zijn aangemaakt, is wat mij betreft volledig terecht. Ik lees een posthume Blake en Mortimer die minstens even goed is als wat de trotse vader van de serie ervan maakte in zijn beste jaren.

Omdat de politieke en militaire situatie van China nog een tijd actueel en van belang zal zijn voor de rest van de wereld, zal dit verhaal dit ook blijven. De scheppers ervan betonen alvast menselijke wijsheid door duidelijk te maken in de personages dat er overal goede en kwade mensen voorkomen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!