De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Analyse van een opstand: Mark Sleboda

maandag 26 juni 2023 20:57
Spread the love

Mark Sleboda – analyst in internationale relaties en veiligheid – was maandag een druk bevraagde gast, n.a.v. de opstand van Yevgeni Prigozhin.
Mark is een volbloed amerikaan die getrouwd is met een oekraïens/russische en die in Rusland leeft. Zijn amerikaanse identiteit zou hij maar wat graag willen opgeven, maar daarvoor moet je in de VS behoorlijk dokken. Dat plezier wil hij de amerikaanse staat niet gunnen.
Mark Sleboda heeft een eigen Substack-pagina “The Real Politick” waar je zijn teksten vindt en ook een oplijsting van zijn voornaamste radio-interventies.

Uit de analyses van Mark van vandaag onthouden we volgende enigmas:
– dat de russische staatsveiligheid (net zoals de amerikanen) deze coup de théatre mogelijk al van ver hebben zien aankomen, maar dat ze hem toch (gecontroleerd) hebben laten afspelen. Dus toch theater?
– op zondagochtend zat Prigozhin nog ontspannen te praten (voor de videocamera) met de onderminister van defensie. Hoezo? Theater?

Mark heeft op dinsdag op zijn site een link gezet naar een uitgebreide analyse van “Big Serge”, waar hij helemaal achterstaat:

Big Serge hits the Prigozhin Mutiny pretty much dead on, thoroughly demolishes both Civil War and Psyop takes, and presents it all in a readable and coherent narrative

Russo-Ukrainian War: The Wagner Uprising

 

Mark is maandag in minstens vier programma’s van Radio Sputnik USA uitgebreid aan het woord geweest. (Terzijde: Radio Sputnik = het vroegere Radio Moskou = dezer dagen 100% Made in USA en voorlopig aldaar nog niet gecensureerd.)
Alsof de duivel ermee gemoeid is, zijn na drie dagen van deze vier shows de audiobestanden nog niet op de website van Sputniknews gepubliceerd. Deze programma’s zijn normaliter ook op Apple Podcast te beluisteren, maar ook daar zijn de afleveringen van de lopende week nog niet geüploaded.

Hieronder alvast de links naar de video-opnames op Rumble.com.

1: Fault lines

(13u-16u BT; ochtend aan de amerikaanse oostkust)
Met Jamarl Thomas & Melik Abdul. Interventie Mark Sleboda van tot 1u18:00 tot 1u59:00.
Sputniknews
Rumble.com

2: The final countdown

Met cartoonist Ted Rall en Manila Chan (16u-18u BT; ochtendprogramma gericht op de amerikaanse westkust). Mark Sleboda van 0u33:30 tot 0u57:30
Sputniknews
Rumble.com

3: Political Misfits

Michelle Witte en notoir CIA-klokkenluider John Kiriakou (18u-20u BT). Mark Sleboda van 0u16:00 tot 0u35:15.
Sputniknews
Rumble.com

 

Radio Sputnik (USA) is hier steeds live te beluisteren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!