De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: BTB ABVV
BTB ABVV

24 februari: internationale actiedag van de platformwerkers

donderdag 25 februari 2021 19:37
Spread the love

 

Op woensdag 24 februari is de Europese Commissie gestart met de eerste fase waarbij de sociale partners worden geraadpleegd over het initiatief rond de platformwerkers.

De vakbonden ACV-UF, ABVV-BTB, ACV-Transcom, ABVV-platform en het KoeriersCollectief willen dat het initiatief van de Commissie rekening houdt met de eisen en de belangen van deze werknemers (en niet met de belangen van de platforms). Daarom zijn ze samengekomen op 24 februari om 10u30 op het Robert Schumanplein.

Het gaat om ALLE werknemers uit ALLE landen omdat onzeker werk geen nationale of sectorale grenzen kent! In een vijftiental landen ter wereld vinden gelijktijdig acties plaats: Duitsland, Oostenrijk, België, Spanje, Frankrijk, Italië, Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Verenigde Staten, Mexico, Paraguay, Peru en Uruguay.

Platformwerkers zijn in alle grootsteden ter wereld namelijk ondergewaardeerd en werken meestal als schijnzelfstandige,
onderbetaald (in stukloon en niet per uur) en onderbeschermd (geen recht op socialezekerheidsuitkeringen).

In alle grootsteden ter wereld organiseren ze zich daarom op 24 februari. Ze voeren actie, ‘deconnecteren’ zich van de grote ondernemingen in de sector: Uber, Deliveroo, Foodora, Rappi, Pedidos Ya, Glovo, …

 

Foto’s van de actie van platformwerkers in Brussel:

Bron: BTB ABVV

Bron: BTB ABVV

Bron: BTB ABVV

Bron: BTB ABVV

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!